Leerlingen in heel Vlaanderen op Talentenstage

Leerlingen in heel Vlaanderen op Talentenstage

Meer dan 300 leerlingen uit diverse secundaire scholen in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen liepen stage bij diverse bedrijven waaronder Unikamp Aarschot, Decathlon Anderlecht, Provinciehuis Leuven,  12 Delhaizevestigingen, alsook bij de woonzorgcentra Zonnesteen Zemst en Vulpia Tweepoorten Tienen. De leerlingen kregen zo de kans om eens in een echt bedrijf rond te “snuffelen”. Ze ontdekten hun ondernemende kwaliteiten in een niet-schoolse omgeving en proefden van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon van deze Vlajo Talentenstage lag niet op het klaarstomen van kinderen voor de arbeidsmarkt, maar wel op het ontdekken van kwaliteiten en het maken van sterke positieve keuzes. Een dagje Vlajo's Talentage was plezierig en inspirerend voor de leerlingen die zo het bedrijf, hun eigen ondernemende talenten en deze van anderen beter leerden kennen. De leerlingen hadden er ontzettend veel plezier in om samen met de medewerkers van de bedrijven in een brede waaier aan taken de handen uit de mouwen te steken.

met de steun van provincie Vlaams-Brabant

Tweehonderd leerlingen uit secundaire scholen in Vlaams-Brabant liepen afgelopen twee dagen stage bij Unikamp Aarschot, Decathlon Anderlecht, Provinciehuis Leuven, de Delhaize ’s in Alsemberg, Kessel-Lo, Melsbroek, Keerbergen, Overijse en Sint-Pieters-Leeuw, alsook bij de woonzorgcentra Zonnesteen Zemst en Vulpia Tweepoorten Tienen.

           

met de steun van provincie Oost-Vlaanderen

Dankzij de steun van de provincie Oost-Vlaanderen organiseerde Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met Delhaize een talentenstage voor leerlingen uit de 1e graad secundair onderwijs. “Zo worden leerlingen uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten en kunnen ze aan den lijve ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, … niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn”, zegt Sarah Vrijdags, projectverantwoordelijke van de Vlajo Talentenstage in Oost-Vlaanderen. “Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesses en hun talenten gesolliciteerd voor een bepaalde functie bij Delhaize. De supermarktmanager assisteren, de rekken vullen, de kassa bedienen, meehelpen aan het onthaal,… al deze taken namen de leerlingen vandaag op zich tijdens de talentenstage. Ze werden natuurlijk ook bijgestaan door het vaste personeel van Delhaize.”

in Delhaize aan het werk!

Delhaize neemt al voor het 2e jaar op rij deel aan dit project. “De talentenstage is voor Delhaize de ideale manier om leerlingen te laten kennismaken met de interessante wereld van de retail. Door achter de schermen mee te draaien en te ontdekken welke talenten en expertise er nodig is, hopen we dat de leerlingen zelf hun talenten ontdekken. Het is al de tweede keer dat Delhaize haar schouders onder dit initiatief zet. En met reden: we hebben enkel maar positieve reacties gekregen, niet alleen van de leerlingen zelf maar ook van onze medewerkers. En dat doet ons veel plezier. We zijn ervan overtuigd dat er tussen deze 115 leerlingen toekomstige Delhaizemedewerkers schuilen”, zegt Roel Dekelver, Head of External Communications bij Delhaize.

De provincie Oost-Vlaanderen heeft niet geaarzeld om haar medewerking te verlenen aan dit project.

met de steun van Talentenhuis Antwerpen

“De leerlingen worden uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten. Ze  ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, … niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn”, zegt Annick Vandroemme, projectverantwoordelijke van de Vlajo Talentenstages. “Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesse en talent gesolliciteerd voor een bepaalde functie bij WZC De Pelikaan. Mee op stap gaan met de zorgkundigen, bewegingstherapie aan bewoners geven, helpen bij het eten,… al deze taken voerden de leerlingen vandaag uit. Ze werden daarin bijgestaan door medewerkers van WZC De Pelikaan.”

    

Zorgbedrijf Antwerpen en WZC De Pelikaan namen voor de 1e keer deel aan dit project. “Voor onze medewerkers was het een bijzondere ervaring om de leerlingen van het Stedelijk Lyceum Waterbaan te mogen begeleiden als coach” aldus Johan De Muynck, Algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen. “Bovendien was het voor ons als organisatie de uitgelezen kans om te laten zien dat we niet alleen zorgpersoneel in huis hebben dat elke dag het beste van zichzelf geeft maar ook andere functies zoals koks, centrumcoördinatoren en klantbegeleiders die met hart en ziel zorgen voor onze senioren.”

                                          

Wat is een Vlajo Talentenstage?

Vanaf de lagere school werkt Vlajo naast het stimuleren van ondernemingszin ook aan een positieve beeldvorming over bedrijven en wil het leerlingen inzicht geven in het belang van ondernemingen voor onze samenleving. Met een kant-en-klaar uitgewerkt lessenpakket gaan leerlingen in de klas aan de slag om op een interactieve manier te werken rond hun kwaliteiten. De leerlingen leren elkaar en zichzelf beter kennen. Per deelnemend bedrijf vinden leerlingen op het Vlajo kenniscentrum filmpjes van droomcoaches, werknemers met heel uiteenlopende functies en opleidingen, die over hun dagelijkse taken vertellen. Niet alleen vertellen ze over hun job, maar vooral ook over de kwaliteiten die nodig zijn om die job goed en met veel werkplezier te kunnen uitvoeren. Na het opstellen van een kwaliteitenkaart worden de leerlingen uitgedaagd om, rekening houdend met hun kwaliteiten, te kiezen voor een droomcoach waarmee ze zullen samenwerken.

Gedurende één voormiddag trekken de leerlingen uiteindelijk naar een bedrijf, stellen zichzelf en hun kwaliteiten voor aan hun droomcoach en gaan samen aan de slag. Op het einde van de voormiddag worden de kwaliteiten door de droomcoach gevalideerd. Het gaat o.a. over leiding kunnen geven, onder leiding kunnen werken, openstaan voor kritiek, respect hebben voor materialen en de omgeving, leren uit fouten, doorzetting, initiatief nemen, verantwoordelijkheden opnemen…  De talentenstage is een win-win voor onderwijs en voor ondernemingen. Leerlingen staan stil bij het maken van succesvolle keuzes: een combinatie van kwaliteiten en interesse. Bovendien maken ze ook kennis met een onderneming. Droomcoaches worden op hun beurt uitgedaagd om te vertellen over hun sterktes en werken samen met jongeren die omwille van hun kwaliteiten voor hun job gekozen hebben, een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Verder dit schooljaar...

Op 4 juni volgt het orgelpunt van de Talentenstages bij Aveve Wilsele en Kampenhout!

Meer lezen...