Gelukkige verjaardag Miniondernemingen. 100 jaar, meer dan ooit levend

Gelukkige verjaardag Miniondernemingen. 100 jaar, meer dan ooit levend

Junior Achievement (JA) viert met miniondernemingen haar honderdste verjaardag in 2019. JA was begon in 1919 in Springfield, Massachusetts (USA) door Strathmore papier oprichter Horace Moses, AT & T-voorzitter Theodore Vail en Senator uit Massachusetts Murray Crane. De missie was om jongeren voor te bereiden met arbeidsmarkt gerelateerde competenties in de verhuizingsstromen van het platteland naar de snel groeiende steden in volle industrialisatiecyclus.

Vandaag, behoort JA tot 's werelds grootste jeugdvormingsorganisatie in de wereld, gewijd aan jongeren te ontwikkelen met ondernemerschap, arbeidsmarktvaardigheden en financiële geletterdheid.

Meer dan 120 leden-landen - van Argentinië tot Thailand, van Noorwegen tot Australië - 450.000 vrijwilligers uit de bedrijfswereld en meer dan 10 miljoen studenten.

Vlajo is de vertegenwoordiger van JA in Vlaanderen. Door de jaren heen werden naast miniondernemingen andere programma’s ontwikkeld, voor diverse leeftijdsdoelgroepen, van de lagere school tot en met de universiteiten, in een doorleefde groeilijn.

In Vlaanderen is de eeuweling actueler dan ooit. Vlajo (JA Belgium Flemish) maakt de vertaalslag van de JA missie naar de lokale onderwijsgemeenschappen waar. De nieuwe generatie eindtermen is een historische mijlpaal voor het Vlaamse onderwijs (zie bv. Ondernemingszin, STEM). Vlajo begeleidt in de nieuwe eindtermen leerkrachten via didactiek en train-the-teacher workshops.

Gelukkige verjaardag Miniondernemingen

“JA is celebrating 100 years of its flagship programme, the JA Company Programme, an innovative way for students to create real companies that offer real products or services. Students find a market need, develop a business that addresses that need, create the product or service, market it, and learn financial skills while generating revenue. In the end, JA students not only get the experience of being entrepreneurs, but also develop critical work skills that make them valuable employees in any industry. That’s the real value of entrepreneurship education.”
     Asheesh Advani, CEO of JA Worldwide.

Meer info