9.000 leerlingen ontdekken wat STEM voor hun toekomst kan betekenen

9.000 leerlingen ontdekken wat STEM voor hun toekomst kan betekenen

Leerlingen uit het secundair onderwijs warm maken voor een carrière in techniek, technologie en wetenschappen. Met die ambitie gingen 200 bedrijfsmensen uit de STEM-industrie en technische sectoren afgelopen weken (online) voor de klas staan. Hun verhalen waren de moeite waard en vormden een inspiratiebron voor zo’n 9 000 Vlaamse leerlingen.

Kennismaken met STEM en informatie krijgen over de toekomstmogelijkheden die STEM-studierichtingen bieden, dat is de doelstelling van het onderwijsproject STEM Ondernemers voor de Klas. Een Vlajo-initiatief in samenwerking met verschillende STEM-partners waaronder Alimento, essenscia vlaanderen, Agoria Tech You, Cronos, ETION, Johnson & Johnson, Bemas, IBM, Pulse Foundation, Technopolis, Volta en VKW Limburg. Het richt zich tot de eerste en laatste graad van het secundair onderwijs. (Upcoming: vanaf volgend jaar kan ook de tweede graad inspringen!)

STEM-beroepen zijn de beroepen van de toekomst, maar is een STEM-carrière iets voor mij? Wat kan ik doen met wetenschap en techniek?  Welke toekomstmogelijkheden biedt een wetenschapsrichting? Is een STEM-carrière me op het lijf geschreven? Wat verwachten STEM-bedrijven van medewerkers? Wie kan er beter jongeren van antwoord zijn en warm maken voor een carrière in techniek, technologie en wetenschappen dan STEM-professionals die er elke dag gepassioneerd mee bezig zijn? Met hun passie kunnen zij leerlingen introduceren en motiveren om een STEM-studie of een STEM-carrière na te streven.

Peter Coenen, directeur Vlajo:

Ondernemerschap en STEM zijn in deze uitdagende tijden actueler dan ooit. In moeilijke omstandigheden overtreffen we met deze STEM-editie van ‘Ondernemers voor de Klas’ alle verwachtingen met in totaal bijna 60% meer gastlessen in vergelijking met vorige keer. We zijn bijzonder dankbaar voor de inzet van onze ondernemers om ondanks de coronacrisis als gastspreker voor de klas te staan, met mondmasker of digitaal. En we danken onze drukbezette leerkrachten en scholen voor hun engagement om dit STEM-initiatief ook dit schooljaar voluit te steunen. Want STEM-beroepen zijn de beroepen van de toekomst.

Meer dan 100 bedrijven namen deel waaronder enkele grote namen zoals Vandemoortele Groep, IBM, Agfa-Gevaert, Toyota, BASF Antwerpen, Borealis, Chemours, Datwyler, Evonik Antwerpen, INEOS, Janssen Pharmaceutica, JSR Micro, Proviron, Rousselot, Sanofi, SCK-CEN, Tessenderlo Kerley International en Triple Helix.