Studenten bedenken unieke amfibiebus voor betere mobiliteit in havengebieden

Studenten bedenken unieke amfibiebus voor betere mobiliteit in havengebieden

Op donderdag 16 maart zakten een 100-tal Vlaamse hogeschoolstudenten af naar de gebouwen van Deloitte in Zaventem om er samen te brainstormen over de toekomst van gaming, mobiliteit en financiële gezondheid. De winnaars van deze Innovatiedag – Louis Durieux (Artevelde hogeschool), Kyra Dens (Thomas More), Lore Vanhelden (Thomas More), Jonathan Diercxsens (KdG Hogeschool) - bedachten een innovatieve mobiliteitsoplossing om het personeel van de Haven van Antwerpen en Zeebrugge milieuvriendelijker op het werk te krijgen. Door studenten te laten samenwerken rond concrete bedrijfsvragen willen Vlajo vzw en Deloitte de creativiteit en het probleemoplossend denken stimuleren.

Het BBB-amfibievoertuig van Louis, Kyra, Lore en Jonathan onderscheidt zich door de aanwezigheid van fietsen op het dak en een bar in de bus. “Zo kunnen passagiers kiezen hoe ze zich verplaatsen en op een informele manier met elkaar communiceren tijdens die verplaatsing. We willen weg van de traditionele busbeleving”, aldus team BBB.

In totaal namen 18 teams het tegen elkaar op. Ze gingen aan de slag met 3 concrete bedrijfsvragen: hoe krijg je havenpersoneel milieuvriendelijker op het werk, hoe kunnen streamingsplatformen gaming integreren in hun aanbod en hoe kunnen banken hun klanten financieel gezonder maken? Op slechts enkele uren tijd en onder begeleiding van enkele Deloitte-experten toverden de studenten hoger onderwijs verschillende creatieve oplossingen uit hun mouw. Na een korte presentatie, wist team BBB de vakjury het meest te overtuigen met hun bus-boat-bike, kortweg BBB, amfibievoertuig. “Hun idee was goed uitgewerkt, out of the box en voorzien van een leuke branding. Bovendien stonden ze er als een echt en hecht team. Deze elementen gaven voor ons de doorslag” vertelt Michele Gabriël, Partner Monitor bij Deloitte ons. De winst kwam als een aangename verrassing voor team BBB, “we hadden niet verwacht dat we zo ver zouden komen. Het was een hele uitdaging om op korte tijd een onderbouwde oplossing uit te werken, omdat we elkaar vooraf niet kenden. Maar we hebben ons volledig gesmeten en zijn dan ook blij dat onze inzet met winst wordt beloond.”

De deelnemende studenten waren afkomstig van 5 verschillende Vlaamse hogescholen: UCLL, Thomas More, Odisee, Erasmus Hogeschool en Karel de Grote Hogeschool. Dat deelnemen aan een innovatiekamp verschillende voordelen heeft, bevestigt Hilde Thijs, docent bij Thomas More: “We nemen voor de tweede keer deel aan dit Vlajo-innovatiekamp omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde voor onze studenten Organisatie & Management. Studenten worden uit hun comfortzone gehaald en door experten aangezet tot creatief denken binnen een multidisciplinair team. Op deze manier blijven belangrijke vaardigheden van de 21e eeuw zoals out of the box denken, zin voor initiatief, besluitvorming … geen schoolse begrippen, maar krijgen ze een concrete invulling.”

Dit Vlajo-innovatiekamp maakt deel uit van een reeks innovatiekampen bedoeld voor leerlingen/studenten uit het secundair en het hoger onderwijs. Meer informatie over deze kampen kan je hier terugvinden.

Alle foto's van het innovatiekamp kan je bekijken op onze Facebook-pagina.