Alumni | Michael en Benoit vullen een gat in de airco-markt

Alumni | Michael en Benoit vullen een gat in de airco-markt

In 2004-2005 nam Benoit Ockerman zijn eerste ondernemersstappen in Mini-onderneming 'TopAct' in Gent. Zij organiseerden een comedy-avond met de toen nog relatief onbekende Philip Geubels en Xander De Rycke. Michael Bynens nam in 2006 deel aan een Mini-onderneming in Hasselt.  Met hun bedrijfje D-Stressed focusten ze vooral op de herverkoop van producten waarmee mensen konden ontstressen. Stress was een hot topic in 2006 en het jonge ondernemersteam wilde daarop inspelen. Benoit en Michael wilden heel graag een eigen project opstarten en toen ze elkaar tegenkwamen en op een BBQ besloten samen tot actie overgegaan.

De mini-ervaring als basis

"Onze producten gingen van aangename geuren, badballen, massage olies tot zelfs lichtgevende badeendjes. De hele ervaring was geweldig en Koninklijk Atheneum 1 (Hasselt) steunde ons volledig in onze opdracht. Je leerde samen werken met verschillende personaliteiten, je zag de volledige flow van een bedrijf (aankoop, boekhouding, verkoop, sales pitches,enz.) en dit volledig ondersteund door Vlajo die alles faciliteerde. Ook moesten we regelmatig onze aandeelhouders updaten over de toestand van het bedrijf. Iedereen zou de kans moeten hebben om een gelijkaardig concept uit te voeren. Niet alleen stimuleert het de ondernemer in je, maar daarenboven heb ik uit deze ervaring het meest geleerd tijdens mijn middelbare studies,"  schrijft Michael vanuit Zuid-Afrika.

De minionderneming van Benoit  in Sint-Paulus Gent was een van de eerste optredens van Philippe Geubels en Xander De Rycke. "Iedereen deed een deel van het werk en de avond was zeer succesvol. Het ging allemaal in een 'flow', vanaf de voorrondes waarin we op zoek gingen naar comedy talent. We leerden onderweg echter ook de ups en downs kennen van het ondernemen, omdat niet alles altijd van een leien dakje loopt. Het leert je omgaan met succes, verlies en vooral dat je met doorzetten heel veel kan bereiken. We hebben toen flink ons best gedaan om kaartjes te verkopen! Onze minionderneming ging zo goed dat we  de Vlaamse finale 'Dé Mini-onderneming van het Jaar ' wonnen.  Het was een ideale leerschool omdat je kan vrij zorgeloos leert ondernemen. Het is echt een rollercoaster aan emoties door successen en nederlagen die elkaar opvolgen. Enorm boeiend dus. "

De ondernemerskriebel

Na zijn middelbare studies verhuisde Michael naar Gent om er Toegepaste Economiste Wetenschappen te studeren  en daar ontmoette hij Benoit. Daarna startte hij als international trainee bij Daikin Europe NV, waarbij hij internationaal  in verschillende functies werkte. "Momenteel werk in Zuid-Afrika voor Daikin in een financiële rol. Maar de ondernemerskriebel bleef er nog altijd, mede door de minionderneming die we hadden opgericht in het middelbaar."
Het is in België niet altijd evident om eens iets te ‘proberen’. Voor jonge starters kan het startkapitaal met de nodige boekhoudkosten wat afschrikken. Dit was in mijn geval ook zo. Uiteindelijk ben ik samen met een business partner op zoek gegaan naar een concept dat we vrij ‘goedkoop’ konden opstarten in combinatie met onze huidige jobs. Ik zat al in de airco-business en merkte dat grote airco productie-bedrijven niet de flexibiliteit hadden om airco’s op maat te maken. Na wat marktonderzoek, heel veel testmodellen en enorm veel praten met ondernemers zijn we van start gegaan. Zo hebben we samen Aircolor opgericht waarbij ik de klantendienst & administratie op mij neem. We bepalen samen de strategie van het bedrijf door middel van Skype, Slack en andere business tools!"

"Onze visie is dat air conditioning geen lelijke bakken aan de muur moeten zijn. Aircolor wil deze volledig matchen met je interieur." Ze zijn 2 jaar geleden gestart met het bedrijf, waarbij het eerste half jaar ‘moeilijk’ was. Het concept was niet bekend, niemand kende Aircolor als bedrijf en ze hadden geen referenties. Dat is jammer genoeg de periode die je als ondernemer altijd doormaakt, maar belangrijk hier is gewoon doorzetten. Na héél wat testmodellen en hun eerste klant is de bal aan het rollen gegaan en dat brengt hen naar 2018: "Momenteel zijn er in België ongeveer een 200-tal toestellen die gecustomized zijn door Aircolor en krijgen we steeds meer nieuwe klanten over de vloer en werken regelmatig samen met de oorspronkelijke productiebedrijven."

Toekomstdromen?

Michael en Benoit zien zeker de toekomst rooskleurig in. Ze blijven hard werken aan hun concept en blijven investeren in de onderneming, voorzichtig durven ze ook kijken naar het buitenland. Eens Aircolor volledig op punt staat en zelfstandig is gaan ze kijken naar andere concepten om te investeren zodat ze zich meer kunnen diversifiëren. "Onze droom is om door een kleurrijke straat te rijden met Aircolor airco’s ;-)"

Advies voor starters in spe

Graag wil Michael nog een tip meegeven voor wie het overweegt om een eigen bedrijf op te starten: "Probeer en weet dat falen niet bestaat. Ik vind het jammer dat er zo wordt neergekeken op bedrijven die mislukken. Voor mij zijn dit mensen die geprobeerd hebben. Neem het falen niet als iets slecht, maar leer eruit en probeer onmiddellijk een ander concept. Vanaf dan kan niemand je stoppen!"

Ook Benoit heeft een sterke tip voor de starters: "Vaak worden mensen beperkt in hun kunnen omdat ze denken dat ze iets niet kunnen. Daar is de beste les eigenlijk: gewoon doen!"

Meer weten?