Alumni | Seppe Gouwkens en zijn Bon Vivant Spirits

Alumni | Seppe Gouwkens en zijn  Bon Vivant Spirits

 Seppe is 25 jaar oud, geboren en getogen in Voortkapel. ‘Ne rasechte Kempeneir’ dus. Na een schoolcarrière op Sila Westerlo was hij op zijn 18e ‘klaar’ om richting Leuven te trekken. Al mag klaar gerust met een korreltje zout genomen worden. Net als vele andere 18-jarigen die nog niet goed wisten waarnaartoe, is hij Rechten gaan studeren. Een jaar dat, je raadt het al, faliekant is afgelopen. Vervolgens is hij door zijn ouders met zachte hand richting Rechtspraktijk op de hogeschool geduwd, met het idee van eerst daar wat volwassener te worden alvorens terug te schakelen naar de Master op de KUL. Tijdens zijn stage in het 3e jaar bij een Leuvens advocatenkantoor realiseerde hij zich echter al snel dat het advocatenleven toch net niet datgene bleek te zijn wat hij ervan verwacht had, dus moest hij op zoek naar een plan B. Dat plan B is uiteindelijk de banaba-opleiding Advanced Business Management geworden, een schot in de roos.

Small Business Project 'Ginspiration'

De eerste helft van deze eenjarige banaba bestond uit theoretische lessen, de basics van boekhouden, marketing, management,… Gedurende de 2e helft kregen ze de kans om de opgedane kennis om te zetten in de praktijk, in de vorm van een mini-onderneming, beter bekend als een Small Business Project (SBP). "Met 3 studiegenoten heb ik 2,5 jaar jaar geleden, in maart 2016 Ginspiration opgestart. Met ons SBP maakten wij ginboxen met daarin steeds 3 kleine flesjes Belgische gin, de bijhorende tonics, een gadget, wat extra info, etc. Kortom: de totaalervaring in een doe-het-zelfbox. "

"Ik vond het SBP een geweldig leerrijke ervaring, die jongeren op een heel laagdrempelige manier laat kennismaken met ondernemen en de verschillende facetten daarvan. Ik raad het dan ook iedereen aan, ongeacht of je geïnteresseerd bent in een toekomst als zelfstandige of niet. De ervaring is onvergetelijk. Tegelijkertijd moet ik daar eerlijkheidshalve ook de keerzijde van de medaille tegenover plaatsen. Wat bedoel ik daarmee: het SBP was een fantastische eerste ondernemerservaring, maar geeft ook niet de realiteit weer. Het SBP toont vooral de leuke kanten van ondernemen, terwijl de echte uitdagingen en problemen pas starten zodra je effectief een vennootschap hebt. Denk maar aan belastingen, boekhoudkosten,… Allerlei zaken waar je je als SBP niets van moet aantrekken. "

Van Ginspiration naar Gintermezzo

"Elke maand zorgden we voor 3 nieuwe gins, zodat mensen ook een abonnement konden nemen op de ginbox. Vergelijk het concept met dat van Hello Fresh. Het project was zo succesvol dat ik samen met collega-student Kenneth onmiddellijk na het behalen van ons banaba-diploma, het schoolproject Ginspiration heb omgezet naar de S-BVBA B-Spirits. We zijn meteen beiden full-time ingestapt. Omwille van intellectuele eigendomsrechten hebben we onze commerciële naam vervolgens gewijzigd van Ginspiration naar Gintermezzo (voor meer info: www.gintermezzo.be). "

"Met Gintermezzo bleven we onze bekende cadeauboxen aanbieden en daarnaast hebben we de activiteiten uitgebreid naar het exclusief verdelen van enkele ginmerken in België, het geven en ondersteunen van tastings en events, het voorzien van relatiegeschenken voor bedrijven en 2 pop-up stores. Eigenlijk alles wat met gin te maken had en ons toch maar wat omzet kon bezorgen. "

... en van 2 naar 1

"In augustus 2017, de bvba bestond toen nog net geen 1 jaar, lagen de visies van mij en Kenneth net iets te ver uit elkaar om een duurzame samenwerking mogelijk te maken. Vervolgens heb ik het heft in eigen handen genomen en Kenneth uitgekocht. Aangezien Kenneth IT’er is van opleiding en zich ook steeds bezig had gehouden met het online-gedeelte van onze onderneming, was het meteen duidelijk dat Gintermezzo voor mij geen blijvend verhaal was en dat ik een nieuwe richting moest zoeken voor de onderneming.  Gelukkig heb ik tot op vandaag nog steeds een goede verstandhouding met Kenneth, bij velen loopt het erger af"

Bon Vivant Spirits

"Nadat Kenneth op 1 augustus 2017 is uitgetreden, heb ik enkele maanden later, op 1 december 2017 mijn eigen drankenlabel succesvol weten te lanceren. Dit label heeft de naam Bon Vivant Spirits gekregen.

Omdat de kosten van het uitkopen van Kenneth enerzijds en de investeringen om een drankenlabel te lanceren anderzijds nogal hoog opliepen, ben ik in september 2017 ook part-time (3 dagen per week) beginnen werken bij de Prik&Tik drankenhandel van Kampenhout. Dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn financiële situatie stabiliseerde en dat ik alle omzet die op zelfstandige basis gerealiseerd werd, opnieuw kon investeren. De keerzijde van de medaille was dat ik gedurende de periode oktober-november-december vaak maar 3 à 4 uur per nacht sliep om en Gintermezzo (dat tijdens de eindejaarsperiode altijd op volle toeren draait), en Prik&Tik en het uitwerken en lanceren van het nieuwe drankenlabel te gecombineerd te krijgen. Daar heb ik in januari wel enkele weken van moeten bekomen. "

Waar komt de naam Bon Vivant Spirits vandaan?

"Gin en bij uitbreiding sterkedranken hebben voor mij in de eerste plaats een heel hoog vakantie- en genietersgehalte. Sterke dranken drink je wanneer je wilt genieten en het ook echt verdiend hebt om te genieten. Dat ‘genietersgegeven’ associeer ik heel hard met de zomer en de bijhorende reizen. Tijdens mijn jeugd waren we een doorsnee gezin. We kochten wat we nodig hadden en leefden niet boven onze stand, maar wanneer we in de zomer op reis gingen, dan mocht de riem er een week af. Dan mochten we genieten, want we hadden het na een jaar sparen verdiend. We waren dan een week echte Bon Vivants en op dat moment dronk mijn vader al eens een whisky of iets dergelijks.

"Het gevoel dat ik tijdens zo’n vakantieweek ervaarde, dat wil ik nooit verliezen. Dat is ook de reden waarom ik mijn eigen zaak met zoveel passie en toewijding kan uitbouwen: ik ben niet aan het werken, maar ik geniet van elke dag en dat wil ik ook overbrengen en doorgeven aan anderen. Bon Vivant creëert spirits die je als het ware moet verdienen. Ze moeten bij anderen een een onderbewust gevoel van geluk en voldoening opwekken, net zoals ze dat bij mij doen."

The making off

De Bon Vivant Gin wordt gedistilleerd volgens de klassieke London Dry methode. Het resultaat is een distillaat dat jeneverbes, citroen, citroengras, zoete sinaas, kardemom, koriander, engelwortel en iriswortel bevat. Dit leidt tot een frisse smaak met zachte fruit- en citrustoetsen. Bon Vivant Gin laat zich heel lekker serveren met een neutrale tonic en afgewerkt met een blaadje munt. Hij heeft van Gin Ur Way een score van 91/100 gekregen, daarmee mogen we hem bij de top van de Belgische gins rekenen. Ook de blauwe Fever Tree in combinatie met wat appelsienzeste past er heel lekker bij. De munt benadrukt de frisse smaak, de appelsien meer de fruitige toetsen.

De Bon Vivant Rum is een kwaliteitsvolle blend van Caraïbische rums (Jamaica, Barbados, de Dominicaanse en Trinidad) die minstens 3 tot 5 jaar op vat gerijpt zijn. Elegant en zuiver, zonder toevoeging van karamel of kleurstoffen. Lichtzoete toetsen worden afgewisseld met toetsen van rijp exotisch fruit (papaja, banaan, ananas) en florale aroma’s zoals acaciahoning, jasmijn en vanille. Hij doet met zijn zéér zachte smaak heerlijk dienst als digestief of als basis voor rumcocktails. Hij is ook zeer lekker met een Fever Tree Cola of een Fever Tree Ginger Ale en wat limoen.

Een stand van zaken

"Sinds de uittreding van Kenneth is de focus van de onderneming verschoven van hoofdzakelijk online detailhandel naar offline distributie naar horeca en verkooppunten. Dat heeft ervoor gezorgd dat de omzet op 1 jaar tijd gegroeid is van 87.000 euro naar 130.000 euro. Een mooie prestatie, gezien het feit dat we van 2 full-timers naar 1 part-timer zijn gegaan, al zeg ik het zelf. :-) "

"Momenteel heb ik net enkele mooie mijlpalen afgerond: Zo hebben we vlak voor het 1-jarig bestaan van het label batch 5 van de gin op de markt gebracht en ook bij de rum zijn we bijna aan batch 4 toe. Dat wil zeggen ongeveer 3.500 flessen gedurende het eerste jaar, iets waar ik, zeker gezien het part-time is op dit moment, meteen voor had getekend. Ook de 100e klant werd enkele weken geleden vastgelegd. Dus in totaal zijn er nu iets meer dan 100 klanten (verkooppunten en horeca). Op dit moment zijn we vooral heel hard aan het inspelen op de eindejaarsperiode met onze nieuwe Bon Vivant cadeauboxen. Op organisatorisch vlak krijg ik de laatste maanden veel hulp van familie en vrienden, iets dat elke startende ondernemer wel kan gebruiken denk ik. Het heeft ervoor gezorgd ook tijdens de eindejaarsperiode mijn slaap wat beter bewaard blijft en toch grotendeels aan de marktvraag kan beantwoorden."

"Ook met de zaakvoerder van Prik&Tik Kampenhout heb ik een fantastische relatie. Dagdagelijks met een ervaren ondernemer kunnen omgaan die in dezelfde sector actief is, heeft me al talrijke zaken geleerd. Het mooiste bewijs van onze samenwerking is dat ik ondertussen ook een deel van het magazijn van onze winkel huur, waar mijn eigen onderneming nu in ondergebracht is. Het zorgt er ook voor dat ik geen tijd verlies met pendelen tussen werk en zelfstandige activiteit."

En de toekomst?

In 2019 zal het Bon Vivant Label uitgebreid worden met een derde spirit en daarnaast wordt er ook hard gewerkt aan andere projecten. Daarover vertel ik liever nog niet teveel, alles op zijn tijd. :-) Het ultieme doel is om binnen dit en 10 jaar uit te groeien tot een duurzame onderneming die zowel nationaal als internationaal actief is in de drankenwereld. Maar ondertussen blijf ik met mijn twee voeten op de grond en ben ik trots op hetgene dat tot nu toe al gelukt is. Eén van de belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb, of beter gezegd: heb moeten leren, is dat het zinloos is om alles tegelijkertijd te willen realiseren. Het leven is een aaneenschakeling van doelstellingen en zodra je er een bereikt hebt, kan je aan de volgende beginnen.

Meer weten over Gintermezzo?