Alumni | LiQ: een nieuwigheid in lekkere toetjes

Alumni | LiQ: een nieuwigheid in lekkere toetjes

Geen excuus meer om niet uit te pakken met een overheerlijk en origineel dessertje. Voor inspiratie kan je nu beroep doen op LiQ: een merk van ijs mét een kleine toets alcohol. Een pallet van 6 smaken (4 roomijs en 2 sorbet) enerzijds, en een heleboel eigen ontwikkelde recepten anderzijds: daarmee kan je aan de slag om er de meest gevarieerde nagerechten mee samen te stellen.

 

 

Het begint met... een goed idee

Dit concept werd bedacht en vorm gegeven door Jorgo Struyve en Nicolas Destoop.
Jorgo heeft een diploma Bachelor elektromechanica op zak en studeert International Business Management wanneer hij in de zomer van 2017, op reis in de VS, een ijsjeszaak bezoekt waar ijs met alcoholische smaken wordt aangeboden. Jorgo en Nicolas zijn meteen laaiend enthousiast over de smaakbommetjes, én het potentieel dat dit heeft in eigen land, en bij uitbreiding, in Europa.

Als student-ondernemers gaan ze aan de slag om dit idee vorm te geven. Het bedrijfje Boogo is geboren. Op ambachtelijke manier vervaardigen ze ijs en experimenteren met recepten en smaken. Deur-aan-deur verkopen en feedback vragen aan de afnemers laat hen toe om bij te sturen waar nodig. De verdeling van het ijs gebeurt hoofdzakelijk via contacten in de horeca en via tijdelijke verkoop op evenementen.

Wedstrijden: het opstapje om een netwerk uit te bouwen

In het kader van Vlajo Start Academy wordt Boogo intensief begeleid door ondernemers en bedrijfsprofessionals. Ze behalen er de 2de prijs in de finale.

In 2018 wordt hun werk bekroond met het behalen van de titel “student-ondernemers van het jaar”, uitgereikt door Unizo.

Hun deelname aan wedstrijden zoals deze geeft hen een heleboel kansen. Het levert naambekendheid op, want ze komen in de media. Het verruimt hun netwerk: heel wat gevestigde waarden in de bedrijfswereld zijn nu aanspreekbaar.

Jorgo meent dan ook dat de sleutel tot succes ligt bij het durven beroep doen op expertise van anderen. Bovendien moet je voldoende vertrouwen hebben om je ideeën te delen met, en raad te vragen aan, meer ervaren vakmensen. Zij waarschuwen voor valkuilen waar ze ooit zelf in gevallen zijn en zodoende kan je beter onderbouwde beslissingen nemen bij het runnen van een onderneming.

Investeren en blijven innoveren

Jorgo en Nicolas merken dat ze tegen de grenzen van hun eigen kunnen botsen, maar zijn er van overtuigd dat er nog zoveel meer potentieel zit in hun onderneming. Ze willen blijven innoveren.

Zomer 2018. Het prille Boogo, met een nog beperkte afzetmarkt (een 100-tal supermarkten) en dito werkingsmiddelen, besluit in zee te gaan met investeerders die geloven in het product en het merk op de kaart willen zetten. Hiertoe ondergaat het bedrijf een volledige transformatie, compleet met nieuwe naam: “LiQ”, vernieuwde ijssmaken, nieuw logo en frisse verpakkingen. Dit alles georkestreerd door een gerenommeerd marketingbedrijf. 
Jorgo meent dat innoveren de job boeiend houdt, het is een belangrijke motivator om er elke dag voor te blijven gaan.

 

De schaalvergroting wordt ingezet

Er worden nieuwe klemtonen gelegd:

  • Duurzaamheid: de verpakkingen - bekers en lepels - zijn 100% biologisch afbreekbaar. Daarnaast wordt er gewerkt met melk van lokale boeren, en ook de ijsproductie gebeurt lokaal.
  • Minder suiker. De recepten worden geoptimaliseerd voor ijs boordevol smaak, bereid met een combinatie van rietsuiker en zoetstof stevia. De hoeveelheid suiker is daarbij sterk gereduceerd ten opzichte van de traditionele ijsmerken. De toets alcohol zorgt overigens voor dat heerlijk extraatje.

De afzetmarkt groeit aanzienlijk, LiQ-ijs wordt verkocht door een 1000-tal supermarkten.
Nieuwe medewerkers worden aangeworven en zullen de distributie naar landen als Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk voorbereiden. Deadline: 2020.

Een sterk merk

Er komt heel wat bij kijken om het ijsmerk op de kaart te zetten, en te houden, weet Jorgo. Bij deze missie is het belangrijk om voldoende te investeren in onder andere:

  • Een duidelijke visie, namelijk "een bijzondere dessertervaring bieden".
  • Een frisse, opvallende verpakking, die zich duidelijk onderscheidt van andere merken.
  • Engagement: beter voor het milieu (verpakkingen) en beter voor jezelf (50% minder suiker).
  • Expertise. Inschakelen van experten ter ondersteuning van beleidsbeslissingen (bijv. marketingbureau) en de uitvoering ervan (bijv. freelancers voor fotomateriaal, dessertkoks, enz.).
  • Sociale media. Vooral Instagram is een belangrijk kanaal om in contact te treden met klanten.

Moet er nog ijs zijn?

 

Breng dan zeker een bezoekje aan:

Meer over Start Academy van Vlajo

Start Academy biedt jongeren een platform om ideeën af te toetsen (in de markt, maar ook bij een kritische jury) en vorm te geven samen met coaches. Doelpubliek: alle studenten met leuke ideeën en 'goesting' om hier iets mee te doen.

Start Academy zorgt voor begeleiding door organisatie van workshops en seminaries, en door het betrekken van experts en coaches die steeds klaar staan met raad en daad. Wie weet kunnen deelnemende studenten na de wedstrijd, met deze ervaring op zak, hun ondernemersdroom effectief waarmaken, op korte of lange termijn. 

Ook iets voor jou? Doe dan zoals Jorgo en Nicolas en neem deel. Meer info op: