Alumni | Ervaring is niet nodig, je moet gewoon durven!

Alumni | Ervaring is niet nodig, je moet gewoon durven!

Als er maten zouden bestaan voor het meten van 'passie', 'doorzettingsvermogen' en 'kansen zien en grijpen’, dan nog zou de allergrootste maat te klein zijn om te omschrijven waar het interview met Charlotte van overliep. Halfweg april ging de stage niet meer door omwille van Corona waardoor Charlotte Decleer zich wat in haar tuin zat te vervelen. Toegegeven, het is een prachtige boomgaard waar het zeer aangenaam vertoeven is, op een rustige locatie in Bellem, langs het kanaal midden tussen Gent en Brugge. Na een korte 'wat als'-droom bazuinde Charlotte al snel rond dat ze halfweg juli een pop-up zomerbar zou opstarten in de boomgaard van Lei 27... "En als je het zo nu bekijkt: ik ben kort maar heel krachtig aanwezig geweest in heel het horeca-gebeuren!"

Gewoon doen!

Charlotte: "Midden juni ben ik ermee gestart. De nodige vergunningen aanvragen, je ondernemingsnummer in orde maken, dat is dan nog maar het begin. Ik moest heel veel zelf uitzoeken want ervaring had ik helemaal niet. Dus ben ik zelf gaan lezen in de wetteksten hoe ik gratis de nodige zaken in orde kon maken voor de btw en dergelijke. Verder was het een kwestie van mezelf zo goed mogelijk in de schoenen van mijn doelgroep te plaatsen en een zo’n goed mogelijke synergie te vinden tussen mijn eigen doelstellingen en de behoeften van de klant.”

Je bent zot in je kop dat je dit gaat doen!

“Niet alleen mensen, maar het huidige Corona-klimaat, gaven me 1001 redenen waar ik me zou kunnen achter verschuild hebben om het project niet van start te laten gaan. Toegegeven, het leek in het begin ietwat chaotisch om allemaal geregeld te krijgen op zo’n korte periode, maar niet kunnen bestaat niet. Ik wou het zeker proberen om ervaring op te doen op allerlei vlakken en mijn grenzen te verleggen. Ik kan alleen maar adviseren:

          "Durf eens een risico nemen!"

“Het viel me enorm op dat er ontzettend veel mensen waren, zowel familie en vrienden maar evengoed ook totaal onbekenden, die mij op weg hebben geholpen om mijn droom te kunnen waarmaken. Jezelf omringen door mensen die je ondersteunen is de beste fundering die er bestaat.”

Spaargeld als startbudget

Als student heb je natuurlijk geen grote som geld liggen, dus heb ik mijn spaargeld ingezet. Het vooropgestelde doel was om uit de kosten te raken. Als het niet zou lukken had ik toch de ervaring kunnen opdoen en was het een reden te meer om het volgend jaar opnieuw te doen. Door dat lage budget wou ik alle kosten zo laag mogelijk houden. Dus schuimde ik de buurt af om houten palletten te verzamelen om loungezetels van te maken. Dan heb je er zo plots 90 in je tuin staan, maar dan zijn het nog geen tuinmeubelen hé. Op eigen houtje begon ik aan het bouwen van de tuinmeubelen, en na een drietal palletten begon het er ietwat op te lijken. Op het einde voelde ik me al een schrijnwerker die eigenhandig aangenaam zittende tuinmeubelen bouwde. Dan volgde de zoektocht naar 'cheap' maar degelijke kussens in het online circuit. Voor de parasols heb ik zelf 's nachts op veilingwebsites zitten bieden, want dan zijn er minder kopers en kan je er goedkoper aan raken.

Natuurlijk waren er een heleboel vaste kosten die ik wel had, maar door het opstellen van een mooie kostenraming werd het al snel duidelijk hoeveel omzet ik per dag zou moeten draaien om hieruit te geraken. Één van die kosten was onder andere het Corona-proof kassasysteem van Unipage die mij toeliet om heel efficiënt tewerk te gaan. Ik had me geen beter alternatief van de menukaart kunnen inbeelden!

Daarnaast heb ik vooral veel dingen gedaan waarvan ik vooraf niet doorhad dat ook dit onderdeel is van ondernemen, zoals het leren werken met Indesign en Photoshop om je logo zelf te kunnen ontwerpen en alle visuele zaken echt helemaal naar je hand te kunnen zetten. Want ik wou bijvoorbeeld geen eenvoudige menukaart die geen uitstraling heeft. Maar evengoed ook dat ‘schrijnwerken’ en wegwijzers maken enzoverder."

Klanten lokken

"Ik rekende bij het begin op zo'n 20 klanten per dag maar het werden er uiteindelijk veel meer dan dat." Op marketinggebied heeft Charlotte alleszins enorm slim gehandeld. Lang voor de bar openging had ze al een facebookpagina en Instagram-account klaar. Aan iedereen vroeg ze om dit te delen en mee reclame te maken. "Ongelooflijk hoeveel mensen dat ook effectief gedaan hebben! Nog voor de bar open was had ik al zo'n 400 likes! Ik heb het voorrecht gehad om deze prachtige locatie te kunnen benutten die bovendien nog eens een goede ligging had voor het fietstourisme. Daarom heb ik houten pijltjes gemaakt en deze uitgehangen in de buurt op de fiets- en wandelroutes, zodat die mensen vlot de weg zouden vinden."

         

Jardin Rosé: open voor 16 dagen

"Door de krappe timing tussen kunnen opstarten en de herexamens heb ik mijn pop-up bar slechts 16 dagen geopend: twee weekends en twee volle weken ertussen. Achteraf gezien is dat goed geweest, dat het niet meteen twee maanden was. Ik was open van 13u tot 1u 's nachts maar stond er niet echt bij stil dat je voordien en nadien ook nog wel enkele uurtjes bezig bent. Bovendien is er slechts één regenachtige dag geweest en stond ik er dus alle dagen fulltime."

Jardin Rosé werd helemaal zoals Charlotte zelf een pop-up bar graag zou hebben: rustige setting, aangenaam vertoeven, streekproducten in het aanbod, en: "Met mijn DJ-ervaring verzorgde ik mijn eigen playlists die echt werden geapprecieerd door de klanten en dat gaf toch dat tikkeltje meer." Charlotte runde haar bar volledig alleen, van begin tot einde. Zo kijkt ze erop terug: "Ik heb enorm veel geluk gehad: 15 dagen volop zon, een toplocatie, vriendelijke klanten en een massa aan voldoening waarvan ik nog altijd nazinder!” Uit het interview merken we wel dat haar durf, haar doorzettingsvermogen, haar ongelooflijke wendbaarheid om telkens te blijven op zoek gaan naar alternatieven zeker bijgedragen hebben tot het resultaat. Je moet het zo bekijken zegt Charlotte:

         "Je kan het als je het wil. Je moet zelfvertrouwen hebben."

         

Nu ik zelf ondernemer ben, komen er uit onverwachte hoek nog veel meer nieuwe connecties tot stand. Het is tegelijk heel apart en waanzinnig mooi om met zoveel verschillende mensen een netwerk te kunnen opbouwen. Dat moet niet altijd zijn om er zelf iets van te kunnen krijgen, ik zou er zelf ook heel veel voldoening halen mijn ervaring mee te geven aan jonge willende starters. Nu zie ik pas de waarde en snelheid van een zelf-opgebouwd netwerk. Connecties, ik heb het belang ervan zo hard onderschat...!"

De minionderneming HipsterHent als boost

"Uit de minionderneming heb ik enorm veel geleerd, al heb ik dat toen niet beseft. Als 17-jarige ben je nog heel erg onzeker en weet je niet goed waar je naartoe wil. Als je dan de opportuniteit krijgt om een idee te proberen omvormen naar realiteit, moet je die met beide handen grijpen. Met behulp van goede coaching van de leercoach en jij (de Vlajo-coördinator) die erin geloven kan je van het uiteindelijke resultaat een ongelofelijke boost krijgen. De coaches mogen niet te sturend zijn, eens tegen de lamp lopen is absoluut niet erg, integendeel, het is de snelste weg tot succes! Aan alle jongeren wil ik aanraden:

         "Doe het gewoon, durf! En zie vooral de mogelijkheden in alles wat op je af komt."

Probeer iets, probeer iets spannends, iets nieuw, en probeer het vooral terwijl je nog studeert! Als student kan je heel beschermend experimenteren onder vleugels van Vlajo en in het hoger onderwijs als student-ondernemer. Ik vind jullie job als Vlajo-coördinator ook heel belangrijk om ondernemerschap te stimuleren van zodra het al mag, want 14 - 16 jaar dat is de leeftijd dat je echt al kan beginnen hé. Vroeg starten is ideaal want het biedt je zoveel kansen om te durven dat je echt niet moet wachten tot je vast werk hebt en gesetteld bent. Ik wil het iedereen aanraden want het geeft je zoveel ervaring en voldoening... bovendien: wat is leuker dan theorie uitproberen in de praktijk?"

         

De toekomst?

"Ik ga nog een jaar verder studeren want ik wil nog veel verder kunnen gaan in innovatief iets gaan doen. Nu heb ik eigenlijk gewoon een bestaande dienst naar mijn hand gezet, maar echt iets heel nieuws? Dat is voor mij nu de volgende doelstelling! Daarnaast begin ik nu al te denken aan mogelijkheden om de bar eventueel wat uit te breiden, ik voel het al kriebelen. Verder zie ik mezelf niet een hele dag op een kantoor doorbrengen. Er komt nog zoveel nieuws op me af, ik kan nog zoveel proberen. En wat op me afkomt daar heb ik geen schrik voor, ik zie vooral veel mogelijkheden!"

Meer info