Alumni | IZI-Fit: als het écht goed moet zitten

Alumni | IZI-Fit: als het écht goed moet zitten

"Ondernemen is zien wat iedereen ziet en daarmee doen wat niemand anders doet." Zo luidt een quote uit het Vlajo handboek. Dat moeten ze bij IZI-Fit aandachtig gelezen hebben, want deze jonge onderneming brengt meegroeirompers op de markt.

Zaakvoerders Laurens Ilsbroekx, Arwen Droogmans en Seppe Lecis zijn studenten Handelswetenschappen aan de UHasselt. Laurens en Seppe volgen een masteropleiding Finance, Arwen een masteropleiding Ondernemen.
“We waren met 5 toen we IZI-Fit oprichtten, in 2019, in het kader van Vlajo’s SBP-traject. Tijdens de brainstormsessie om tot een ondernemersidee te komen, kwamen we uit op het feit dat kinderen, zeker in het eerste levensjaar, verschrikkelijk snel uit hun kleren groeien, terwijl ze kwalitatief nog goed zijn. Vervolgens zijn we gaan kijken naar welk kledingstuk ieder van ons heeft gedragen (zowel jongens als meisjes). Daar kwam het rompertje uit.” vertelt Seppe.

“De productie van het eerste prototype gaf ons een gevoel van voldoening, en het smaakte naar meer. Dus hebben we twee meegroeirompertjes geproduceerd. De kleine IZI-Fit romper kan gebruikt worden voor baby’s van 0-4 maanden en de grote variant voor baby’s van 4 tot 12 maanden. De romper laten we meegroeien door gebruik te maken van drukknopen, zowel in de lengte als in de breedte.” licht Seppe verder toe.

“Het SBP-gebeuren biedt een zeer leerrijk traject. Het zorgt ervoor dat je redelijk risicoloos kan proeven van het ondernemersverhaal. Je leert samenwerken in een andere context dan normaal, aangezien je echt iets moet gaan ontwikkelen. Je leert assertief zijn, efficiënt werken, hoe je moet communiceren in bedrijfscontext zoals onderhandelen en vergaderen en je leert bovenal durven! Bovendien was het leuk voor ons om de Vlaamse finale te winnen en door te stromen naar de Europese finale in Oslo.”

“Doorstarten met IZI-Fit was een weloverwogen keuze. Van de oorspronkelijke bezetting van 5 medewerkers, zijn er 3 overgebleven om onze zaak verder uit te bouwen. Na enig onderzoek hebben we een boekhoudkantoor ingeschakeld om ons te helpen onze huidige onderneming op te starten.
We verkopen via onze eigen webshop en via alle JBC-filialen. We leveren rompertjes aan bedrijven die ze bijvoorbeeld als geboortegeschenk geven aan een werknemer. We voeren nu onderhandelingen met de Stad Hasselt zodat ze onze rompertjes aan alle pasgeboren inwonertjes kunnen schenken. Momenteel schenken ze nog traditionele rompers maar het lijkt hen een leuk idee om ze te vervangen door onze rompertjes, vermits we allemaal studenten van de UHasselt zijn. Sowieso verheugt het ons telkens weer wanneer we een nieuwe deal kunnen binnenhalen!”

Vallen en opstaan, het hoort erbij

“Het hele proces heeft ons enorm veel geleerd. Toen we de Vlaamse finale hadden gewonnen, kregen we ineens heel veel media-aandacht. Onze website kon het niet meer aan doordat er zoveel bestellingen binnen kwamen. Onze toenmalige fabrikant heeft ons ook heel lang op de leveringen laten wachten waardoor veel bestellingen werden geschrapt. Dat was wel even een domper voor ons. 
We hebben ook al eens een foutje in de productie gehad, maar deze rompers gaan we nog schenken aan een goed doel. 
Niet lang daarna zijn wij in contact gekomen met JBC. Zij hebben ons met raad en daad bijgestaan. Met hun expertise hebben we de pasvorm van onze rompertjes kunnen verbeteren en kunnen we nu een betere kwaliteit aanbieden. We merken echter dat de verkoop sterk is afgenomen sinds de lockdowns omdat de JBC winkels niet meer open zijn.”

Toekomstplannen

“Onze toekomstdroom voor IZI-Fit is een volledige lijn van babykleding op te zetten, volledig gemaakt van duurzame materialen en in eigen land.”

Seppe zelf is overigens gestart met een bijkomend project: POW(D)ER: “een project dat ik samen met Kilian Ruiter aan het uitwerken ben. Het concept achter POW(D)ER is ontsproten uit de vaststelling dat er heel veel plastic wordt gebruikt in de shampoo- en zeepwereld, zonder dat er echt een oplossing voor gezocht wordt. Er bestaan uiteraard nog altijd producten zoals stukken zeep, maar deze verlagen het gebruiksgemak dusdanig dat het voor de consument een te grote stap is om het daadwerkelijk te gaan gebruiken. Dat is waar wij met POW(D)ER op inspelen. Shampoo bestaat voor 90% uit water en wij bieden de consument de overige 10% in poedervorm aan. We verkopen herbruikbare shampooflesjes om het poeder in te gieten. Enkel nog het flesje opvullen met water uit de kraan, even schudden en klaar! De mengeling levert zeep en shampoo op voor heel wat wasbeurten.”

“De doelstelling van dit project is de shampoowereld een beetje op z’n kop te zetten. We willen mensen laten inzien dat we samen aan een duurzame toekomst kunnen werken, zonder in te boeten aan gebruiksgemak.”

“Het product is voorlopig nog niet te koop omdat we nog volop aan het testen zijn. Wanneer we zover zijn, gaan we een ‘kickstarter’ aanmaken! We zullen je zeker op de hoogte houden!”

Meer weten?