Alumni | Sofie Famil: alles in huis voor jouw nieuwe thuis

Alumni | Sofie Famil: alles in huis voor jouw nieuwe thuis

Een neus voor ondernemen en een flinke portie durf. Dat is wat Vlajo-alumnus Sofie Famil zo typeert. Vandaag is ze zelfstandig vastgoedmakelaar. Haar kantoor Famil Immo is pas twee maanden geopend. Vol enthousiasme vertelt ze over haar ervaringen met ondernemerschap zowel op school als daarbuiten.

“Twee keer heb ik deelgenomen aan een Vlajo-project. De eerste keer was in de  middelbare school, ik volgde toen Handel aan de Jozefienen in Brugge. Daar hebben we met de klas een Mini-onderneming uitgebaat: Shock-Là (2014). Met deze onderneming verkochten we een uitgebreid assortiment chocoladeproducten. Ik was er commercieel directeur en heb in die functie wel wat opgestoken over marketing."

"Aan HOWEST, tijdens mijn studies netwerkeconomie nam ik, samen met 4 medestudenten, deel aan het SBP-project van Vlajo. In dat kader hebben we ‘We Care’ opgericht, waarmee we een ‘doe-boek’ hebben ontworpen om dementerende mensen dichter bij hun familie te brengen. Aanleiding voor dit initiatief was mijn -toen recent overleden- oma. Zij leed aan dementie en hoewel ik zeer vlot overweg kan met oudere mensen, was communiceren met haar toch steeds een enorme uitdaging omwille van die aandoening. Het boek voorzag ruimte om onder andere persoonlijke foto’s en weetjes te verzamelen. Hiermee wilden we het makkelijker maken voor familie en vrienden om het gesprek met de dementerende gaande te houden.”

De nabeschouwing

We vragen Sofie over hoe zij het SBP-programma heeft ervaren en of ze daarbij enkele raadgevingen heeft voor toekomstige deelnemers.

“Het is een project waar ik enorm veel van opgestoken heb. Ik ben ook iemand die goed en graag ‘al doende’ leert. Voor mezelf heb ik er twee belangrijke lessen uit getrokken:

  1. Maak goede afspraken met de mensen waarmee je samenwerkt! Ik heb ontzettend veel werk gestoken in dit SBP-project, eigenlijk deed ik quasi alles zelf omdat het werk dat naar anderen gedelegeerd was… gewoon bleef liggen. En tot overmaat van ramp zou ik net omwille daarvan een onvoldoende gekregen hebben op het SBP-project wegens het ontbreken van groepsgevoel.  Blijkbaar hadden de begeleiders niet door wat er aan de hand was. Gelukkig hebben mensen waarmee ik heb samengewerkt, bijvoorbeeld van stad Brugge, het probleem aangekaart bij mijn begeleiders, waardoor ik uiteindelijk toch nog een eerlijke quotering heb gekregen.
  2. In gelijk welke onderneming is een netwerk zeer belangrijk. Je moet er ook altijd aan blijven werken. Via connecties zijn we bij de bevoegde schepen van stad Brugge terecht gekomen. Die heeft ons op zijn beurt kunnen helpen met de verdeling van ons boek."

Feestje bouwen

De Vlajo-projecten waren niet de enige ondernemende ervaringen die Sofie heeft beleefd tijdens haar schooltijd.

“Rond mijn 18de heb ik feestjes georganiseerd samen met mijn toenmalige beste vriend. Die was zaakvoerder van een soort interimkantoor voor jobstudenten. Hij had eerder al eens een feest georganiseerd, waarbij ik als ‘assistent’ het reilen en zeilen van de organisatie mee volgde. Ik deed dit belangeloos, met de bedoeling om eruit te leren. Ik zorgde voor promotie en verkocht tickets. Verkopen is sowieso echt wel mijn ‘ding’. Dat eerste feest was meteen een heus succes. We hebben daarna beslist om samen een soort bal te organiseren in Gent. Het was toen immers erg ‘in’ om naar smaakvolle feestjes te gaan. Dit evenement doopten we ‘Fest’, waarvan de eerste editie de naam ‘Keep it classy’ mee kreeg. We mikten op een doelpubliek dat op zoek is naar een hipper feestje dan een doordeweekse fuif. Dat bleek een enorm succes! Ik was overdonderd door de winst die het had opgeleverd. Al gauw volgde er een tweede editie in de ‘Fest’-reeks. ‘Keep it lovely’: het feest geïnspireerd door Valentijn, zou plaats vinden in Brugge. Jammer genoeg verliep het dit keer niet zo vlekkeloos, omwille van communicatieproblemen met de zaaluitbater. Maar ondanks de problemen, is die avond toch nog kostenneutraal uitgedraaid.”

Diploma op zak: wat nu?

“Na mijn studies netwerkeconomie heb ik eerst een baan gezocht die in de lijn lag van wat ik gestudeerd heb. Ik kon toen aan de slag bij een international in Zedelgem. Echter, de dag dat ik zou starten bleek de functie waarvoor ik gesolliciteerd had niet vrij, met als gevolg dat ik op vier dagen tijd op 6 verschillende functies werd ingezet. Ik heb toen beslist om te stoppen. Sowieso had ik er nauwelijks sociaal contact terwijl ik niets liever dan onder de mensen ben. Toen heb ik getwijfeld hoe het verder moest: opnieuw studeren of toch gaan werken. Mijn ouders adviseerden mij om te gaan werken, en voor mezelf had ik uitgemaakt dat ik iets met vastgoed wilde gaan doen. Ik heb toen de gulden middenweg gevonden door bij Syntra in avondschool de opleiding vastgoedpromotor te volgen terwijl ik bij een immo-kantoor aan de slag ging als administratief bediende. In die hoedanigheid stond ik in voor de algemene administratie en de verhuur van vastgoed. Maar al gauw kreeg ik via een collega de mogelijkheid om zelf een huis te verkopen, zij kreeg het betrokken huis -dat al 5 maanden op de markt was- immers niet verkocht. En toen gebeurde het onmogelijke: op één week tijd had ik het verkocht. Sindsdien ben ik ervan overtuigd dat dit ‘mijn ding’ is en dat ik hierin wil verder gaan.”

“Om vastgoedmakelaar te worden moet je een BIV-nummer hebben. Dit verkrijg je door een jaar lang stage te lopen en examens af te leggen. In overleg met mijn leidinggevende van het immo-kantoor waar ik werkte, kreeg ik de kans om dit te doen. Na mijn stageperiode was het momentum daar om te beslissen of ik al dan niet voor een zelfstandig kantoor zou gaan. Na een hele poos wikken en wegen, heb ik besloten om ervoor te gaan. Sinds ruim een maand heb ik nu mijn eigen immo-kantoor.”

Famil Immo: een zaak van vertrouwen

“Bij mij kan iedereen terecht als het gaat om kopen, huren, verkopen en verhuren van vastgoed, binnen de ruime regio Brugge, en de kust. Wat ik zelf zeer belangrijk vind en wat ik misschien als extraatje aanbied in vergelijking met andere immo-kantoren, is dat ik kopers help zoeken naar hun droomwoning. Dat kan zelfs een woning zijn uit de portefeuille van een collega-makelaar. Ik vind dat als je een huis zoekt, je daarom niet makelaar-gebonden hoeft te zijn. In de VS bijvoorbeeld is dat al een standaard manier van werken. Wanneer je daar op zoek gaat naar een huis, betaal je de makelaar om voor jou het huis te zoeken dat voldoet aan jouw eisen. Ik denk dat dat een manier van werken is die bij ons ook nog gaat doorbreken.”

Toekomst

“Het kantoor bestaat nog maar net, maar ik zie wel groeipotentieel. Met mijn kantoor sta ik voor een persoonlijke aanpak, daar hecht ik veel belang aan. Klanten moeten voldoende geïnformeerd zijn en moeten de tijd kunnen krijgen om een weloverwogen beslissing te maken. Bij veel grotere kantoren moet het allemaal snel gaan. Dat wil ik niet, ik wil de tijd nemen om de klant te begeleiden, zoals hij dat wil en op zijn tempo. Er moet een vertrouwensrelatie zijn. Daarom wil ik de zaak voorlopig nog alleen runnen zodanig dat ik de klanten persoonlijk kan begeleiden bij het hele proces.”

Tips voor jongeren met ondernemende plannen

Sofie geeft graag nog enkele wenken mee voor een succesvolle ondernemende start:

  • "Niet bang zijn om je te informeren en om over je plannen te praten met iemand die  ervaring heeft terzake. En kijk ook eens naar je concullega’s, wat doen zij precies.
  • Het is van belang om op voorhand voldoende ingelicht te zijn. In de praktijk komt dat neer op een goed uitgewerkt business- en financieel plan. Je moet een duidelijk beeld hebben van hoe je de schulden gaat vereffenen. Voor mezelf vond ik het opportuun om te weten hoeveel huizen ik moet verkopen om rond te komen per maand: kortom een duidelijk zicht hebben van je opbrengsten en je kosten.
  • Goede communicatie is essentieel om je ondernemende plannen tot een succesvol resultaat te brengen!"

Famil Immo op het web