Alumni | Debbie L’homme helpt ondernemers met het optimaliseren van hun zaak

Alumni | Debbie L’homme helpt ondernemers met het optimaliseren van hun zaak

Het begon allemaal met een passie voor schrijven en communiceren, en werd uiteindelijk ‘Whatshesaid’, het marketingbureau van Debbie L’homme. Al haar creativiteit en gedrevenheid steekt Debbie in het helpen van ondernemingen. Dat doet ze onder andere door samen een content marketingstrategie uit te werken, aantrekkelijke teksten aan te leveren en ook socialemediakanalen te beheren. 
Debbie draagt Vlajo een warm hart toe en keert met veel plezier even terug in de tijd, naar het ogenblik dat ze zelf gebeten werd door de microbe van het ondernemen, naar aanleiding van haar deelname aan de Vlajo Mini-onderneming.

Star Events

“In het middelbaar studeerde ik Economie - Moderne Talen gestudeerd aan het Koninklijk Atheneum Tienen. In het laatste jaar (2007-2008) konden we kiezen voor extra uren wiskunde of deelnemen aan het Vlajo-project. Uiteraard heb ik mij voor dat laatste geëngageerd.
Met onze klasgroep hebben we toen ‘Star Events’ opgericht. Tegen de toen gangbare principes in, kozen we ervoor om de klemtoon te leggen op dienstverlening in plaats van op de verkoop van producten. Evenementen organiseren voor jong en oud, dat was ons doel! Concreet zetten we sportactiviteiten voor jonge kinderen op touw op woensdagnamiddagen; voor tieners hadden we een fuif in petto en voor senioren hielden we bingo- en knutselnamiddagen in het rusthuis.
We deden alles zelf en bedachten niet enkel alle activiteiten, maar werkten ze ook uit en staken de handen uit de mouwen (zoals die avond dat onze fuif doorging en we na het kuisen van de zaal rechtstreeks vertrokken naar een verkoopdag in Wijnegem). Daar bovenop verkochten we ook nog seizoensgebonden artikels, zoals kaartjes voor gelegenheden als Valentijn, Pasen, Kerst. Die verkochten we op markten en verkoopdagen.
We hebben samen gezwoegd en afgezien maar zeker en vast ook veel plezier gemaakt: dat was de kracht achter onze Mini-onderneming.
Ik ben nog altijd heel trots op wat we toen gepresteerd hebben, want onze inzet werd beloond met enkele mooie prijzen, zoals:

  • De HDP-AristA Zen-Award, een prijs voor het bedrijf met het meest efficiënte stressbeleid. We waren de ploeg die systematisch inzette op welzijn. Regelmatig hielden we teambuildings waarbij we alleen leuke dingen deden en toevallig kwam er altijd wel eten aan te pas.
  • De ROB Media-Award
  • Nominatie voor Meest Actieve Mini-onderneming en Algemeen Beste Mini-onderneming op de Vlajo slothappening”

“Ik heb dit project ervaren als een zeer leuk leertraject met een sterke omkadering. Onze leerkracht Economie Jan Beliën en Vlajo-coördinator Wendy Sevenants hebben ons steeds heel goed begeleid en ondersteund, want in groep een consensus bereiken is niet altijd even evident. Hun wijze raad was dus steeds welkom!
Op persoonlijk vlak kan ik stellen dat ik mezelf echt heb leren kennen dankzij de Mini-onderneming. Bijna mijn hele middelbareschoolloopbaan heb ik me onzeker gevoeld. 
Het Vlajo-project heeft kansen geschapen waardoor ik mij kon ontplooien en ontwikkelen. Ik had nieuwe, frisse ideeën en die waren welkom, een nieuwe wereld ging voor mij open! Bovendien was dit iets dat buiten het vaste keurslijf viel van school lopen en lessen volgen: een hele verademing. Ik was zeer gedreven en gemotiveerd om dit goed te doen. Toen ik de functie van afgevaardigd bestuurder kreeg toebedeeld was de passie compleet. Hierin kon ik mijn ei volledig kwijt.”

“Ik heb heel wat opgestoken uit deze ervaring. Om enkele voorbeelden te geven:

  • het is belangrijk om je collega’s te motiveren en positief te blijven
  • alles zelf willen doen is geen oplossing: je moet de taken kunnen verdelen en vertrouwen op elkaar
  • eigenlijk de hele omkadering die ons werd meegegeven zoals: presentatietechnieken, bepalen wat belangrijk is, waar letten (potentiële) klanten op als ze naar je onderneming kijken, en zo veel meer.”

Droomcoach

“In 2015 ben ik zelf droomcoach geweest van Mini-onderneming ‘Lumos’, uit mijn vroegere school, het Koninklijk Atheneum in Tienen. De vijfdejaarsstudenten van Lumos maakten deel uit van een wetenschapsklas, de eerste klas zonder economische achtergrond die een Mini-onderneming startten. Als droomcoach kon ik hen met raad en daad bijstaan. We zijn meteen heel praktisch aan de slag gegaan met thema’s zoals bepalen en uitwerken van het concept, kiezen van een logo, organiseren van sociale media, enzovoort. Regelmatig zijn we samen op pad gegaan om te focussen op welzijn en op de pluspunten van al dat samenwerken, want dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.

Ik ben enorm trots op wat zij als groep gepresteerd hebben. Zo hebben ze deelgenomen aan de International Trade Fair van JA Europe in Riga en zijn ze verkozen tot Meest Inspirerende Minionderneming. Helemaal terecht, als je het mij vraagt”.

De Minionderneming als bruggetje naar bijberoep

"Al tijdens mijn studies Taalkunde - Vertalen (Nederlands, Engels, Russisch) ben ik in bijberoep gestart met communicatie en copywriting. Deze stap zetten was voor mij eigenlijk heel laagdrempelig, net omwille van mijn positieve ervaringen met de Vlajo Mini-onderneming.
Na mijn studies ben ik in loondienst gaan werken, maar ben ik steeds, in bijberoep, ervaring blijven opdoen in communicatie en copywriting. Daarbij heb ik met veel verschillende opdrachtgevers samengewerkt en zowel goede als slechte ervaringen gehad, een goede leerschool dus. 
Toen ik enkele jaren terug begon als ‘Communications & Event Manager’ bij Stichting Marguerite-Marie Delacroix, stopte ik met mijn bijberoep om me volop te kunnen toeleggen op die functie, maar tijdens de COVID-19 pandemie begon het weer te kriebelen om op te starten. Bovendien zag ik ook welke impact de lockdown had op ondernemend Vlaanderen: veel zaken moesten sluiten of halsoverkop overschakelen naar online handeldrijven. Ik was ervan overtuigd dat ik hen zou kunnen bijstaan. Toen heb ik mijn zaak ‘Whatshesaid’ nieuw leven ingeblazen, maar nog steeds in bijberoep. 

Ik help ondernemers via copywriting en content marketing. Alles draait om verbondenheid opbouwen met je klanten, online aanwezig zijn, zorgen dat mensen je kennen en vertrouwen. Dat hoeft niet altijd moeilijk of duur te zijn, die tips geef ik dan ook graag via mijn sociale media. Zo kunnen mensen zelf snel en makkelijk aan de slag. Ondernemers en bedrijven kunnen bij mij ook terecht voor strategiesessies, allerlei soorten copywriting opdrachten, en content marketing in de praktijk: onder andere blogs, sociale media en een flinke dosis out of the box-denken. 
De heropstart van mijn zaak is eigenlijk zeer vlot verlopen. Ik had al een mooi klantenbestand opgebouwd in het verleden en ook het leggen en onderhouden van je contacten met klanten en concullega’s is erg belangrijk. Bovendien heb ik steeds de digitale evoluties op de voet gevolgd, waardoor mijn vakkennis is blijven toenemen."

Blik op de toekomst

“Ondertussen werk ik voltijds als Content Marketeer in het ambitieuze Digitale Expertenteam bij KBC. Ideaal dus om daar met andere experten ter zake in aanraking te komen. Op die manier kan ik nog méér groeien in deze materie.
Mijn activiteiten voor Whatshesaid voer ik uit naast mijn fulltime job, dus 's avonds en in het weekend. Daarvoor plan ik vaste momenten in, want het is belangrijk om nog altijd voldoende vrije tijd te hebben. Voor mij is de steun van mijn familie noodzakelijk om te blijven doorgaan: hen trots maken is één van mijn grote drijfveren. 
Mijn doel is om tegen eind 2022 enkel nog te focussen op grote 1-op-1-opdrachten waarin ik zelf met ondernemers aan de slag ga rond een centraal thema, bijvoorbeeld strategie. Dit in tegenstelling tot de overwegend kleinere opdrachten die ik nu tussendoor uitvoer. Verder ligt de focus ook op een mooi aanbod van online cursussen, workshops en e-books.
In de verdere toekomst zie ik mezelf voltijds zelfstandige worden waarbij ik gevestigde ondernemingen en bedrijven naar een nog hoger niveau til. Daarnaast wil ik meerdaagse evenementen organiseren met een mix van theorie, praktijk en een zalige beleving.”

Valkuilen

“Soms neig ik om te veel ter beschikking te willen staan. Vroeger dacht ik dat ik alle opdrachten moest aannemen, maar nu kan ik veel beter schiften en bepalen wat bij mijn visie past. Ik kies nu zelf welke taken ik aanneem, daarin ben ik mettertijd gegroeid.

Een goede dienstverlening aanbieden, daar wil ik voor gekend staan, maar wat zijn de criteria? Daarover moet duidelijke communicatie zijn van de opdrachtgever naar mezelf toe en omgekeerd. Ook dit is een leerproces geweest.”

Tips voor toekomstige ondernemers

  • “Een duidelijk plan hebben: wat wil ik doen en voor wie (doelgroep). 
  • Durf anders zijn. Je hoeft niet het stramien te volgen dat voorgeschreven is of dat iedereen verwacht dat je doet.
  • Omring je door mensen die je steunen en ga advies vragen bij deskundigen: start een netwerk op en onderhoud het.”

Whatshesaid op het net