Alumni | Jouw online aanwezigheid in professionele handen met JS-services

Alumni | Jouw online aanwezigheid in professionele handen met JS-services

Vlajo-alumnus Jari Stessens (20) is een jonge ondernemer met pit! Hij bruist van de ideeën en heeft al stevig nagedacht over de toekomst. Al van jongs af aan is hij in de ban van alles wat te maken heeft met computers. Nog tijdens zijn deelname aan de Mini-onderneming én in volle coronatijd, heeft hij de stap naar zelfstandig ondernemerschap gezet. Een grote dosis veerkracht en het kunnen anticiperen op tegenslagen hebben er voor gezorgd dat zijn onderneming ondertussen winstgevend is, ondanks de barre tijden. In iedere crisis schuilt dan ook een kans.

Ondernemen op de schoolbanken

"Ik heb Marketing en Ondernemen gestudeerd aan de Sport- en Handelsschool in Turnhout. Tijdens het laatste jaar (2019) hebben we een Mini-onderneming opgestart voor ons eindwerk. We hadden de vrije keuze wat betreft het bepalen van de groepjes, maar eigenlijk was het snel beslist. We waren met 5 jongens en 5 meisjes in de klas, en zo hebben we ons ook verdeeld." 
"Het was best lastig om een goed product te bedenken. Onze verkoopmomenten waren voorzien tijdens de wintermaanden. Naar aanleiding daarvan zijn we rond het concept “winter” gaan zoeken. Daarbij dachten we aan gezelligheid in huis, en op die manier zijn we terecht gekomen bij fotokaders met LED-verlichting."
"We hadden het geld niet om zulke kaders zelf te vervaardigen, dus hebben we een goede leverancier gezocht én gevonden. Onze Minionderneming draaide volledig rond de verkoop van die kaders, maar als extraatje gaven we er ook een visitekaartje bij met tips om op een meer ecologische manier te gaan leven. Zo gaven we bijvoorbeeld aanbevelingen rond hoe je kan besparen op je energiefactuur."

"Wegens corona is er voor ons uiteindelijk slechts 1 fysiek verkoopmoment doorgegaan. Dat was jammer, want uiteindelijk was het de doelstelling om een winstgevend bedrijf neer te zetten. Dat was bovendien één van de vereisten om een goed eindwerk af te leveren. We hebben dan ook alles uit de kast gehaald, op dat ene verkoopmoment, op de Kerstmarkt van Turnhout. En met succes, want we hebben toen heel wat aan de man kunnen brengen."
"Wat voor ons, tijdens het traject van de Mini-onderneming, een groot werkpunt bleek, was ‘samenwerking’. De neuzen in dezelfde richting krijgen en elkaar gemotiveerd houden is een hele uitdaging geweest."

"Wanneer ik er op terug kijk is dit traject voor mij een geweldige ervaring geweest: je leert lokaal verkopen, je kan iets op de markt zetten, je leert jezelf en je bedrijf promoten, met leveranciers onderhandelen, tal van boekhoudkundige bijzonderheden… Het zijn stuk voor stuk zaken die mij hebben geholpen bij het opstarten en uitbaten van mijn eigen onderneming."

"Mede dankzij mijn ervaringen met de Mini-onderneming heb ik niet langer getalmd en ben ik onmiddellijk na mijn 18de verjaardag naar het ondernemingsloket getrokken. Dus nog tijdens datzelfde schooljaar, heb ik in januari 2020 JS-services opgericht."

De kiem van JS-Services

"Al in de lagere school -4de/5de leerjaar- stond ik gekend als een ‘techneut’. Toen leerkrachten problemen hadden met hun beamer of computer werd ik naar die klas gehaald om het euvel op te lossen. Technologie heeft mij altijd mateloos geboeid. Ik heb mezelf voortdurend verdiept in deze materie door onder andere boeken te lezen en  (instructie)filmpjes te bekijken op YouTube."

"Met JS-services biedt ik dienstverlening in webdesign, webshops en marketing aan. Tijdens de pandemie was het echter heel moeilijk om klanten te vinden, ik was immers een kleine en nieuwe speler op de markt. Dit feit heeft me er toe aangezet om het even allemaal over een andere boeg te gooien. Aangezien ik vroeger al vaak computers herstelde, waarom zou ik dan die draad niet opnieuw (even) oppikken? Mensen moesten van thuis uit werken, grootouders mochten hun kleinkinderen een lange tijd niet meer zien. Zo heb ik mijn focus tijdelijk verlegd naar het helpen van mensen met computerproblemen en het opzetten en uitleggen van Skype."

"Ondertussen ligt mijn focus weer op webdesign. Ik run mijn onderneming alleen. Enkel voor uitgebreider of complexe webprojecten doe ik een beroep op freelancers. Dat maakt dat ik heel flexibel te werk kan gaan. Momenteel kan ik mijn zaak in bijberoep nog combineren met mijn voltijdse baan op een dienst-na-verkoop bij een lokale winkel. Maar het is sowieso wel hard werken."

Elke crisis biedt ook opportuniteiten

"Zelfs van de coronacrisis kan je veel opsteken, persoonlijk heb ik daardoor leren anticiperen. In die tijd heb ik veel aan mijn persoonlijke ontwikkeling gewerkt en heel wat bijgeleerd uit vakliteratuur. Zo’n crisis maakt het heel moeilijk om klanten te vinden, om jezelf strategisch te positioneren op sociale media zonder (veel) geld uit te geven. Het is gewoon een kwestie van nooit op te geven en in jezelf te blijven geloven. Dan vinden de klanten jou wel, als je goede resultaten levert."

Wat brengt de toekomst?

"Het is beslist de bedoeling om van mijn onderneming mijn hoofdberoep te maken. Alleen beoog ik wel een verschuiving qua dienstverlening. Mijn plannen zijn heel ambitieus en ik ben er momenteel nog voor aan het bijstuderen. De bedoeling zou zijn om beginnende artiesten die willen groeien, bij te staan en te begeleiden. Dit omvat onder andere hun online plaatje strategisch inzetten (facebook, instagram, website en andere sociale media), maar evengoed het dagelijks management van de artiesten verzorgen. Denk dan aan het regelen van de contracten, het vervoer naar optredens enzovoort. Daarvoor wil ik een hele ploeg uitbouwen, zodat ik deze overkoepelende dienstverlening kan waarborgen."

"Het is een heel moeilijke 'wereld' om binnen te raken, maar het is een langetermijnplan dat ik nauwgezet aan het voorbereiden en uitwerken ben. Ik mik op een termijn van 5 à 10 jaar om dit te verwezenlijken en zou ik hier een aparte onderneming voor in het leven willen roepen. Maar dat is dus toekomstmuziek."

Gouden raad voor jongeren met een ondernemersidee

"Als je een idee hebt dat haalbaar lijkt op papier, ga dan zeker eens langs bij een bank, een ondernemingsloket of praat met mensen die jou zijn voorgegaan. Informatie inwinnen is het beste wat je kan doen."

"Ik stel vast dat er heel veel bedrijven zijn die webdesign aanbieden, er is stevige concurrentie. Maar tracht je te onderscheiden, zoek iets wat jou anders maakt dan de rest. Denk dan aan een specifieke doelgroep waar je je naar richt, of lever een toch nog net iets andere dienst. Als je je weet te onderscheiden van de rest, dan denk ik dat je veel kans maakt om een goed bedrijf uit te bouwen. En vergeet ook niet: nooit opgeven en blijf in jezelf geloven!"

Meer over JS-services