Alumni | Gutsy brengt hondenvoer op z’n best: heerlijk, voedzaam en lief voor de planeet

Alumni | Gutsy brengt hondenvoer op z’n best: heerlijk, voedzaam en lief voor de planeet

De hond is de beste vriend van de mens! En voor Achilles Hannecart en Jack Lathouwers is hun hond meteen ook dé inspiratiebron voor hun startup Gutsy. Wat begon als een denkbeeldig bedrijf als project aan de UGent, is nu een uit de kluiten gewassen startup. Klaar om de markt te veroveren.

Er was eens... een project aan de UGent

Achilles (24): “In 2016 startte ik mijn studies Handelsingenieur aan de Universiteit van Gent. Al tijdens de eerste week leerde ik er Jack kennen, met wie ik al snel heel goed bevriend werd. In het laatste jaar van onze studies werden we uitgedaagd om een ‘hypothetisch bedrijf’ te bedenken. Allerlei aspecten kwamen daarbij aan bod: van het financieel plan, over het bedrijfsplan, tot de pitch voor een panel van juryleden.”

“Ons idee van de hondenvoeding op basis van insecten kwam er, omdat we destijds allebei een pup in huis hadden. We stelden vast dat het hondenvoer, dat ons vanuit de kennel werd aanbevolen, enorm veel vlees bevatte. Daaruit besloten we dat de productie van hondenvoeding een grote CO2-uitstoot moet teweeg brengen. Studies die we erop nakeken bleken dit te bevestigen: 18% van de totale CO2-uitstoot komt van de vleesnijverheid. Een belangrijk onderdeel daarvan is dierenvoeding.

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat enkel slachtafval wordt gebruikt voor de productie van dierenvoeding. In werkelijkheid is er veel meer vraag naar dierenvoeding, dan dat er aanbod van slachtafval is. 

Honden hebben dierlijke eiwitten nodig, en insecten zijn een duurzaam alternatief voor vlees. Deze beestjes kunnen op een heel efficiënte manier worden gekweekt. Door het toepassen van verticale landbouw neemt dit proces heel weinig landoppervlak in en verbruikt het tot 5 keer minder water in vergelijking met de productie van rundvlees op de traditionele manier.”
“Het vernieuwende aan ons hondenvoer is dat het de ecologische voetafdruk een pak verkleint, en daarbij hoeft men niet in te boeten op de gezondheid van de hond. Wij combineren namelijk insecteneiwitten en kippeneiwitten om tot een gezonde en complete voeding te komen.”
“Bij de beoordeling van ons project bleek de jury laaiend enthousiast te zijn. We kregen de raad om deel te nemen aan acceleratorprogramma’s, zodat we van de nodige begeleiding en ondersteuning konden genieten om ons concept om te zetten in een echte onderneming.”

Vlajo Start Academy

“Zo zijn we in 2021 bij Start Academy (website) terecht gekomen. Daar hebben we het, toen nog onder de naam 'Bestiola', tot in de finale geschopt. Onze deelname heeft er voor gezorgd dat we in het ondernemerschap zijn gerold.” 
“Zelf zie ik heel wat troeven om deel te nemen aan zo’n traject:

  • Een eerste, en voor ons belangrijkste troef, is dat het een kortdurend traject is waarbij je wordt geacht om snel te presteren en korte deadlines te respecteren. Je wordt aangespoord om je zaak op de rails te zetten. Ik ben nog altijd zeer dankbaar dat wij werden aangemoedigd om onze zaak concreet te maken.
  • Je kan je netwerk enorm uitbreiden. Als finalist heb je de gelegenheid om contacten te leggen met de juryleden. Dit netwerk blijft ook na de wedstrijd nog zeer waardevol. 
  • Wij raden iedereen die plannen heeft om te ondernemen, aan om mee te doen. Het zet je er immers toe aan om de beste versie van je idee uit te werken. Als je weet dat je je plannen voor een jury moet presenteren, dan ben je enorm gemotiveerd om niets aan het toeval over te laten en alles tot in de puntjes uit te werken.
  • Bovendien worden er een aantal interessante seminaries ingericht rond elk aspect van ondernemen.
  • Ten slotte krijg je coaching en begeleiding van deskundigen.”

 

Gutsy, want je hebt lef nodig om de wereld te redden

“Al vrij snel na onze deelname een Start Academy werd Bestiola, in een rebranding, omgevormd tot Gutsy.  In mei dit jaar (2022) werd ons product gelanceerd. Sindsdien ligt onze focus op de verkoop… én de ontwikkeling van hondensnacks. Deze zullen eind deze maand op de markt komen.”
“Onze weken en weekends zitten vol, het gaat hard. Recent hebben we een strategische marketeer aangetrokken om strategische keuzes in kaart te brengen, en om een lange termijnaanpak uit te werken voor onze bedrijfsvoering.“ 

Valkuilen bij het ondernemen

“Ondernemen vraagt heel wat opoffering. Er is natuurlijk wel het voordeel van over veel vrijheid te beschikken, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het al dan niet slagen van je bedrijf. Het is dus zeker niet abnormaal om ook in de weekends door te werken. Anderzijds geniet ik van de autonomie. Maar ook van het feit dat je je eigen creatie op de markt loslaat, wat een fantastisch gevoel geeft. Maar het gebeurt allemaal niet zomaar natuurlijk.”

“Een grote misvatting is dat je met ondernemen veel geld verdient, maar ondernemen is vooral veel investeren in jezelf en in je kennis. Momenteel steken we elke euro in ons bedrijf en schiet er voor ons niets over. Maar dat is een bewuste keuze. Starters moeten er zich van bewust zijn dat je toch een aantal jaren hard moet werken alvorens je de vruchten kan plukken van dat harde labeur.”

Tips voor jongeren met een ondernemersidee

  • “Durf mensen benaderen voor vragen en coaching. Wij hebben heel wat mensen geconsulteerd voor (gratis) advies en uitwisseling van ervaringen. Op die manier konden wij leren uit hun ‘fouten’. Het belang van een netwerk kan niet genoeg benadrukt worden. 
  • Zet zeker in op acceleratorprogramma’s, juist omdat het heel praktisch is. Je wordt gecoacht en aangespoord om mooie resultaten neer te zetten. Voor je het weet run je je eigen bedrijf.”

Links