Alumni | Geen klus te groot voor Van Bouwel Kranen

Alumni | Geen klus te groot voor Van Bouwel Kranen

Jong geleerd is oud gedaan. Stijn Van Bouwel komt uit een ondernemende familie en staat vandaag mee aan het roer van het familiebedrijf Van Bouwel Kranen. Zijn deelname aan de Mini-onderneming van Vlajo heeft het ondernemersvuur in hem alleen maar verder aangewakkerd. 

Digitool

Stijn: “We hebben Digitool opgericht in het laatste jaar ‘Ondernemen en IT’ aan het Mater Salvatorisinstituut in Kapellen (2016). Ons concept draaide om “het verleden terug tot leven brengen”. Onze dienstverlening bestond dan ook uit het digitaliseren van dia’s en oude VHS video’s."

"Een waar gat in de markt, want zelfs nu nog krijg ik mailtjes met de vraag of niemand van de groep deze onderneming heeft verder gezet. Niettegenstaande dat het een zeer tijdrovende ‘mini’ was, zijn we er steeds met veel goesting en plezier voor gegaan. Al doende leer je heel wat aspecten kennen van ondernemen en ontdek je de sterktes (en zwaktes) van je klasgroep. 
Voor mij was dit een zeer positieve ervaring, het heeft zonder enige twijfel de ondernemer in mij wakker gemaakt. Ik voelde me gedreven om dit project tot een goed einde te brengen. 
Uiteraard waren we dan ook zeer trots om te mogen deelnemen aan de Vlaamse Finale! 
We konden ook steeds rekenen op onze leercoach Philippe Vandeputte. Hij heeft ons vanaf dag één gesteund en bijgestaan als leerkracht, mentor en coach." 

"Hoe graag we ook bezig waren met de uitvoering van onze mini, onze leercoach wees er ons nu en dan op dat we onze administratieve en boekhoudkundige taken niet uit het oog mochten verliezen. 
In 2021 heb ik hem 3 maanden vervangen, en zijn lessen informatica overgenomen. Ook toen merkte ik bij zijn studenten dat het begrip ‘Mini-onderneming’ nog altijd springlevend was!”

Van Bouwel Verkoop & Service

“Ik ben in 2020 in het familiebedrijf gestapt na mijn studies ‘Cloud & Cyber Security’ aan de Thomas More hogeschool.
Vandaag sta ik samen met mijn broer en ouders in voor het dagelijkse bestuur van onze onderneming, die ongeveer 35 jaar geleden door mijn ouders werd opgericht. 
Van Bouwel Kranen Verkoop & Service telt inmiddels twee vestigingen: één in Kapellen (Vlaanderen) en één in Konya (Turkije), en we kunnen rekenen op een ploeg van meer dan 30 medewerkers die een passie hebben voor vrachtwagenopbouw.
Mijn takenpakket bestaat onder andere uit opmaken van planningen, opvolgen van projecten en de verkoop. Daarnaast zorg ik dat alles wat IT betreft blijft draaien binnen de onderneming.”

“Een doelstelling die ik zeker zet naar de toekomst: doen wat ik graag doe en zorgen dat mijn klanten tevreden zijn met onze producten en dienstverlening.”

Ondernemend DNA?

“Al vanaf mijn veertiende hielp ik bij vzw’s, en maaide ik het gras bij enkele buren. Ondernemend bezig zijn zit dus wel in m’n bloed.
Ook nu nog engageer ik mij voor lokale initiatieven. Zo ben ik bestuurder bij ‘KMO-zone Bosduin Kalmthout/Kapellen’. Deze vzw is een aanspreekpunt voor een 250-tal bedrijven binnen de industriezone ‘Bosduin Kalmthout en Kapellen’. Met deze organisatie zetten we evenementen op touw, en informeren we de buurt over geplande werkzaamheden of veranderingen.
Verder ben ik bestuurder van vzw Straatfeesten, een muziekfestival in Kalmthout en vzw WIEKA, een organisatie die koersen organiseert in Kalmthout.
Tijdens mijn studies aan Thomas More heb ik de migratie van de servers bij Van Bouwel mogen ondersteunen. Het IT-bedrijf (Cavere uit Wuustwezel – waar ik later ook mijn stage heb gedaan) liet dit toe en zo kreeg ik meer en meer binding met ons bedrijf."

"Nadat ik in juni 2020 mijn laatste stagedag had gedaan, ben ik meteen gestart bij Van Bouwel. Voor mij was het een evidente keuze, en heb daar dan ook geen minuut over getwijfeld. Er was werk en ik hielp buiten de schooluren al mee aan tal van projecten.”

Tips voor jongeren met een ondernemersidee

“Blijf niet met je idee zitten, ga naar Vlajo/bank/nonkel of tante/andere ondernemer, iemand die je vertrouwt, en pitch je idee. Begin klein en doordacht, en bouw uit. Wees ook steeds eerlijk maar zelfzeker tegen je klant. Indien mogelijk, werk je idee eerst eens uit op een ‘case’ of vzw, en kom overeen dat je de gebruikte materialen terugbetaald krijgt. Zo heb jij een doelgerichte opdracht, heb je niet al te veel kosten en hoeft de non-profit geen werkuren of hoge ‘R&D’-kosten te betalen.”

Meer info?