Alumni | Maak van jouw telefoon je beste vriend met The Call Academy

Alumni | Maak van jouw telefoon je beste vriend met The Call Academy

Ilka Vandebroeck (29), energieke Vlajo-alumnus met een zwak voor techniek, koos vorig jaar voor het ondernemerspad, en dat na 10 jaar werken in dienstverband. Door haar deelname aan de Mini-onderneming in het laatste jaar middelbare school ontdekte ze haar ondernemende talenten. Eenmaal afgestudeerd ging ze achtereenvolgens aan de slag als klanten- en technisch ondersteuner, verkoper, vertegenwoordiger; met telkens één rode draad: telefonie. De stap naar The Call Academy is dan ook niet zomaar uit de lucht gevallen…

Een slimme telefoon daadwerkelijk slim inzetten, op maat van jouw behoeften? Het kan vanaf nu, met The Call Academy.

Proeven van ondernemen met de Minionderneming

Ilka: “Het was in het laatste jaar Handel (2011) dat ik in contact gekomen ben met Vlajo. We hebben toen met onze klas de Mini-onderneming I-care opgericht, waarmee we zelfgemaakte kersenpitkussentjes, vetplantjes en hangertjes voor mobiele telefoons verkochten. Via solliciteren heb ik de functie van gedelegeerd bestuurder opgenomen. Door deel te nemen aan verkoopmomenten op markten en dergelijke, heb ik gemerkt dat ik wel talent heb als verkoper. Voor het eerst dacht ik eraan dat een baan als vertegenwoordiger wel iets voor mij zou kunnen zijn.”

“Heel fijn hoe je op een praktische manier inzicht verwerft in hoe je een onderneming opstart en uitbouwt. Gaande van het opstellen en interpreteren van een ondernemingsplan, over het zoeken van producten, tot het aan boord krijgen van aandeelhouders. In dat kader heb ik mijn allereerste pitches gegeven. In feite waren de aandeelhoudersvergaderingen onze eerste lessen in netwerking: hoe gaan we op zoek naar mensen om mee samen te werken, hoe vragen we advies aan anderen?

"Het is daarbij belangrijk te weten dat we niet alleen staan in ons ondernemersverhaal. Samenwerken, daar draait het om! Je leert onderhandelen en tot overeenstemming te komen.”

“De Mini-onderneming maakte deel uit van het eindwerk. Voor mij was de ‘mini’ een heel aangename afwisseling met de gewone lessen. En als ik heel eerlijk ben, dan heb ik daar toch wel heel veel aan gehad…, meer dan je op het moment zelf beseft."

"Het heeft ons de kans gegeven om in de veilige schoolomgeving praktijkervaring op te doen, wat je de rest van je leven kan meedragen.”

Mag het iets technischer zijn?

“Toen ik afstudeerde in het middelbaar ben ik meteen gaan werken op de klantendienst van een mobiele operator. Daar bood ik eerst klantenondersteuning en daarna technische ondersteuning, waarin ik meer tot mijn recht kwam. Wat later kwam daar ook telefonische verkoop bij.”

“De geboorte van ons eerste zoontje heeft geleid tot een hele ommekeer. Ik heb toen verder gestudeerd en ben aan de slag gegaan in de zorg. Ik was al wel een plantrekker maar daar heb ik nog méér geleerd om zelfstandig te werken. Ik miste het echter al snel om mijn technische kennis in te kunnen zetten om mensen te helpen. Zo ben ik na een jaar terecht gekomen bij een telecommunicatiebedrijf, aanvankelijk als ondersteuningsmedewerker, maar ik ben er gaandeweg doorgegroeid en heb er de leiding genomen over de afdeling telefonie. In die functie heb ik enorm veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over cloud-telefonie. Ik had er ook het geluk om met een aantal bedreven mensen te kunnen samenwerken. De keerzijde was dat ik de enige in het bedrijf was die de afdeling telefonie beheerde en zowat op een eigen eilandje leek te zitten. Het feit van veelal op mezelf aangewezen te zijn deed mij inzien dat ik eigenlijk in de praktijk al functioneerde als een ‘zelfstandige’. Tijdens de zwangerschap van ons tweede zoontje had ik meer tijd voor zelfreflectie en verdiepte ik mij in zelfontwikkeling. Zo kwam alles in een stroomversnelling en heb ik vorig jaar in november de stap gezet om als zelfstandige te beginnen. Wel in de wetenschap dat ik bij een aantal bedrijven terecht kon als freelancer, zodat ik die stap naar zelfstandig ondernemer comfortabel kon zetten.”

“Heel mijn loopbaan stond in het teken van telefoneren en techniek. Daar bestond nog weinig tot niets omtrent, dus ik redeneerde dat daar zeker wel potentieel in zit. Vandaar de oprichting van The Call Academy.
Daarnaast ben ik ook actief als freelance consulent voor de installatie en het beheer van telefooncentrales voor bedrijven. Het ene vult het andere aan, het is een ‘en-en’ verhaal.” 

Wat heeft The Call Academy te bieden?

“Ik maak, en geef vanaf het najaar, beltrainingen: mensen leren op een andere manier te bellen, zodat ze meer uit telefonische contacten kunnen halen. Ik zorg ervoor dat mijn deelnemers meer zelfvertrouwen krijgen om te telefoneren, maar ook dat zij meer omzet en klantentevredenheid kunnen bereiken, want ik ben ervan overtuigd dat die 3 facetten hand in hand gaan.”

“Wanneer we naar bedrijven bellen dan krijgen we vaak een kort antwoord. Zeker met de opkomst van de Amazons en Bol.com’s moet alles steeds sneller en sneller gaan. Maar in dat sneller gaan missen we iets: oprechte connectie. Bedrijven spenderen uren tijd aan het uitdokteren van hoe hun ideale klant eruit ziet en wanneer ze dat uiteindelijk bepaald hebben missen ze de essentie: de échte klant. Ik wil graag mijn bijdrage leveren zodat mensen weer plezier krijgen in bellen en dat ze de moed en het zelfvertrouwen vinden om terug écht verbinding te maken met hun klanten.”

“In hoofdzaak richt ik mij, met mijn beltrainingen, tot ondernemers, telefonisten, verkopers tussen 25 en 50 jaar, maar in het verlengde daarvan iedereen die interesse heeft om aan zelfontwikkeling te doen.”

Toekomstplannen

“Het zou fijn zijn dat ik de combinatie The Call Academy en consultancy als freelancer kan blijven combineren. Daarbij zou ik graag iets meer gaan reizen en meer tijd hebben voor mijn gezin. Da’s uiteindelijk ook één van de redenen geweest waarom ik zelfstandig ben geworden. Ik hoop dat mijn echtgenoot ooit mee in de zaak kan stappen, en wie weet, kunnen we misschien zelfs mensen in dienst nemen om mee opleidingen te geven.”

Tips voor jongeren met een ondernemersidee

“Wat je ook meemaakt, zolang je er iets uit leert, heb je nooit gefaald. Al mijn hele loopbaan pas ik dit toe. Uit alle ervaringen heb ik steeds lessen getrokken. Hoe moeilijk of lastig dat soms ook kan zijn. Sta niet stil, blijf goesting hebben om te leren!
Levenslang leren en anderen dingen bijbrengen, mensen inspireren… Da’s uiteindelijk toch de zin van het leven?!”

Geef gerust een belletje...