Alumni | Kunstmatige intelligentie en digitale marketing: de passie van jonge ondernemer Rik Van Kerckhoven

Alumni | Kunstmatige intelligentie en digitale marketing: de passie van jonge ondernemer Rik Van Kerckhoven

Stap in de wereld van Rik (26) en ontdek hoe zijn passie voor digitale marketing en kunstmatige intelligentie hem heeft gebracht waar hij nu is. Zijn ervaring met een Vlajo mini-onderneming bleek de uitgelezen inspiratiebron voor het oprichten van twee succesvolle bedrijven: BlackBear, een bureau dat werkt rond kunstmatige intelligentie, en Purple Panda, een digital marketing agency. Benieuwd naar zijn inspirerende ondernemersreis? Lees snel verder!

Applify

Rik: "Ik ben opgegroeid in Kapellen, waar ik Boekhouden-Informatica studeerde aan Mater Salvatoris. Ik was altijd al gefascineerd door informatica en technologie, en ik deed mee aan een Mini-onderneming op school (2013). Met Applify maakten we naast 2 spellenapps ook een app waar lokale handelaars zich konden promoten. Ik merkte al snel dat deze app potentieel had. Dat bleek ook uit de hoge winst die we boekten. Voor mij heeft het praktijkgerichte traject van de ‘mini’ zeer inspirerend gewerkt.”

“Na de middelbare school en een half jaar studeren aan de KDG hogeschool, heb ik mijn eigen weg gekozen en ben ik verschillende projecten gestart. Sommige waren succesvol, andere niet zozeer, maar ik heb er altijd veel van geleerd.”

Eerste ondernemerservaringen

“Mijn eerste avontuur begon met de uitbreiding van het concept rond winkelgids.nu, de app van onze Mini-onderneming. Dit wilde ik uitrollen over heel Vlaanderen. Helaas werkte het concept alleen goed in mijn eigen gemeente vanwege de sympathie die handelaars hadden voor de leerlingen en de school. Ik kreeg wel wat media-aandacht, en dat leverde me een interessant contact op. Ik ontmoette mijn mentor en vennoot, met wie ik nog steeds samenwerk. Hij heeft me vaak geholpen en gesteund in mijn verdere traject.”

“Vervolgens lanceerde ik PartyWatch, een mobiele app om evenementen en uitgaansgelegenheden te ontdekken. Hoewel het heel wat belangstelling wekte bij gebruikers en zelfs werd opgemerkt door accelerators zoals The BirdHouse, bleek het moeilijk om voldoende inkomsten te genereren. Apps hebben tijd nodig om winstgevend te worden, en we hadden niet genoeg werkbudget om door te gaan.”

Purple Panda en BlackBear

“Tijdens mijn eerste ondernemerservaringen realiseerde ik me dat veel mensen hulp nodig hadden bij marketing, programmeren en het bouwen van websites. Dit bracht me op het idee om Purple Panda op te richten als een consultancybureau dat bedrijven helpt groeien door digitalisatie en marketing. We luisteren naar de noden en wensen van onze klanten en we bieden hen een oplossing op maat aan. Op die manier helpen we bedrijven om online zichtbaar te worden, om meer klanten aan te trekken en om hun merk te versterken. We doen dat via webdesign, social media, content marketing, e-mail marketing, video marketing, enzovoort. Samen met mijn zakenpartner Nick Haverals hebben we nu een ploeg van een twintigtal mensen, en we werken voor klanten uit verschillende sectoren.”

“Mijn interesse in technologie leidde uiteindelijk tot de oprichting van BlackBear, nu ruim een half jaar geleden. Met een  beperkt, maar snel groeiend team ontwikkelen we AI-oplossingen voor bedrijven die hun processen willen optimaliseren, hun data willen analyseren, of hun klantenervaring willen verbeteren. We werken bijvoorbeeld met chatbots, beeldherkenning, tekstgeneratie, enzovoort. We geloven dat AI de toekomst is, en dat het veel mogelijkheden biedt voor innovatie en groei.”

Lessen geleerd en toekomstplannen

“Mijn ondernemersreis tot nu toe heeft me veel lessen geleerd. Ik heb geleerd dat elk probleem kansen biedt en dat positief blijven essentieel is voor succes. Ik ben altijd ambitieus geweest en wil nog veel grotere dingen bereiken. Ik wil blijven groeien, meer bedrijven oprichten, grotere teams bouwen en coole dingen doen.”

“Als jonge ondernemer begrijp ik hoe belangrijk het is om jezelf te zijn en je eigen leercurve te volgen."

Hoewel advies en coaching nuttig kunnen zijn, is ervaring opdoen de beste manier om probleemoplossend denken te ontwikkelen.

Advies voor jongeren met een ondernemersplan

“Heb altijd een positieve ingesteldheid en zie problemen als kansen. Dit kan misschien algemeen klinken, maar het werkt echt. Als je kunt laten zien dat je in staat bent om vanuit lastige situaties iets positiefs te creëren, zullen mensen graag met je samenwerken. Wees alert en grijp elke kans die zich voordoet. Als je een passie hebt en een droom, dan moet je ervoor gaan. Het is niet altijd makkelijk, maar het is wel heel boeiend en voldoening gevend.”

Meer weten? Surf naar...

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!