Miniondernemers Sint-Pieterscollege in Leuven ontvangen minister Crevits en Hans Bourlon

Miniondernemers Sint-Pieterscollege in Leuven ontvangen minister Crevits en Hans Bourlon

Niemand minder dan topondernemer Hans Bourlon en minister Crevits gaven op 9 januari het officiële startschot van Ondernemers voor de Klas. Ze deden dat onder grote persbelangstelling in het Leuvense Sint-Pieterscollege voor 30 laatstejaarsleerlingen.  Journalisten en TV-ploegen streken neer in de Minderbroedersstraat om het gastcollege van de Studio 100-topman vast te leggen. Een hele belevenis voor de school en de jongeren.

Arbeidsmarkt in zicht

Laatstejaarsleerlingen staan voor belangrijke keuzes, op studie -en werkvlak. En zitten bijgevolg met veel vragen. Tijdens Ondernemers voor de Klas krijgen ze de kans om in dialoog te gaan met de bedrijfswereld. Op die manier krijgen ze een beter zicht op de verwachtingen van de arbeidsmarkt en maken ze betere keuzes.

Ongeveer 30 leerlingen van het Sint-Pieterscollege luisterden geboeid naar minister Crevits en nadien naar Hans Bourlon, die vertelde over zijn ondernemende loopbaan: "Ondernemen heeft in mijn leven voor een wonderlijke dynamiek gezorgd. Als ondernemer moet je je buikgevoel vaak volgen en risico's nemen, maar het maakt het leven zoveel boeiender en rijker. Niemand heeft me in mijn jeugd gewezen op de optie om ondernemer te worden. En dat is wel jammer. Iedereen zou minstens een moment over die optie moeten reflecteren en, indien mogelijk, ervan proeven: "is ondernemen iets voor mij?"

Leerling Mano Houbrechts was alvast enthousiast: "Het was inspirerend om te horen hoe je dankzij doorzettingsvermogen kunt ondernemen. Maar ook klasgenote Elena Pease genoot ervan: "Ik besef dankzij deze gastles dat je niet zomaar begint te ondernemen, maar dat het zich geleidelijk aan ontwikkelt." 

Tips in de praktijk omzetten

Bij alle leerlingen was deze quote van Hans Bourlon de koploper: "Je buikgevoel volgen is een niet te onderschatten eigenschap van een goede ondernemer."

De 30 laatstejaarsleerlingen zijn ook allemaal miniondernemers en kunnen zijn goede raad dus ook meteen omzetten in de praktijk. Maar liefst 6 Vlajo Mini-ondernemingen zijn actief op de school: Scherf, BlueLink, CYKELBOX, Stoppe, UpCycle en Faar.

Affiche van topondernemers

Nog tot 3 maart zullen maar liefst 360 topondernemers uitzwermen in de Vlaamse scholen. Onder hen grote namen zoals Karel Cardoen (Cardoen), Francis De Nolf (Roularta Media Group), Herman Van de Velde (Van de Velde), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), enz.

Vlajo Ondernemers voor de Klas bereikt maar liefst 13.000 laatstejaarsleerlingen en studenten hoger onderwijs. Vlajo realiseert dit ontmoetingsproject tussen scholen en bedrijven in samenwerking met Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg, BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Limburg StartUp.