Meest Ondernemende klas

kinderen prikkelen in een ondernemende omgeving

Vlajo gaat op zoek naar de Meest Ondernemende Klas van Vlaanderen. Vlajo wil hiermee zoveel mogelijk kinderen samenbrengen en engageren om als groep boven zichzelf uit te stijgen. Samen ondernemend zijn, samen grenzen verleggen, talent ontdekken, ontplooien en inspireren: het gebeurt elke dag in duizenden klaslokalen.

We dagen jullie ook in 2024 uit!

Ontdek er alles over: 3 uitdagingen voor 3 leeftijdsgroepen

Inschrijven om deel te nemen!

De eerste 5 inschrijvingen voor de herfstvakantie krijgen een leuk extraatje!

Wat kan je als klas winnen?

 • De enige echte beker van ‘Meest ondernemende klas van Vlaanderen’.
 • Elk kind ontvangt een leuk verrassingsaandenken.
 • Elke winnende klas krijgt een spelpakket ter waarde van 200 euro.
  • een ondernemend speelgoedpakket 
  • OF een boekenpakket
  • OF een pakket met didactische materialen
 • Met je klas toegang tot Walibi op 4 mei 2024 (kleuters enkele afgevaardigden)

 

En dit waren de winnaars in 2021

 

 

De winnaars van 2020-2021

 • Voor kleuter: 3de kleuterklas GO! De Regent in Gingelom
 • Voor lager: 6de leerjaar VBS De Stapsteen te Veldegem

Ondernemingszin stimuleren dat doet Vlajo als van jongs af aan. Creativiteit van kleuters uitdagen in een bouwhoek, de organisatie van een onthaalmoment in handen van kinderen geven, leerlingen van de lagere school uitdagen om hun eigen schoolfeest in elkaar te steken… Voor de Vlajo-wedstrijd werden de kinderen van het kleuter- en lager onderwijs voor een heuse uitdaging geplaatst. Wat als kartonnen dozen de enige leermiddelen van kinderen waren? De kleuters moesten in een filmpje laten zien dat ze hun juf/meester zo weinig mogelijk nodig hebben. Van het verzamelen van ideeën tot het maken van een plan en de uitwerking ervan moest in de handen van de kinderen liggen. Zij toonden hoe zelfstandig ze al zijn op hun jonge leeftijd. Twee wedstrijden, waar dus ook twee winnaars zijn uitgekomen!

 

De winnaars van 2019-2020

 • Voor kleuter: 2de en 3de kleuterklas Stedelijke Basisschool Het Land van Nu in Deurne
 • Voor lager: Stedelijke Basisschool Het Vliegertje in Deurne

Dit schooljaar was het uitgangspunt een STEM-gerichte opdracht waarbij creativiteit centraal staat: Vlajo-mascotte Doedel had nieuwe kledij nodig. Kinderen uit kleuterscholen en lagere scholen  gingen in heel Vlaanderen met deze opdracht aan de slag. Er werden heel wat bijzondere kledingstukken en accessoires ontworpen zoals handtassen met beloningskaartjes voor kinderen die afval opruimen, blazers met glittersterren, een superheldenpak,…

Voor de inzending van de kleuterschool kwam Stedelijke Basisschool Het Land van Nu uit Deurne als winnaar uit de bus. De kleuters toonden een enorm grote betrokkenheid bij het project en er was bovendien ook plaats voor het leren uit fouten. Voor de lagere school is de winnaar het 6e leerjaar van Stedelijke Basisschool Het Vliegertje, ook uit Deurne. Het hoogtepunt voor deze leerlingen was een knappe modeshow op de catwalk.

Lees ook: Twee Deurnese klassen gekroond tot 'Meest Ondernemende Klas van Vlaanderen 2020'

De winnaars van 2018-2019

 • Voor kleuter: 2de en 3de kleuterklas De Kleine Prins Abele uit Poperinge

Deze kleuters hebben laten zien dat een blauwe emmer niet zomaar een emmer hoeft te zijn. Hun ondernemende vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat ze de emmer gebruikten om afval te verzamelen, als badje voor de poppen, de tafels goed te poetsen… Op uitstap in het bos diende hij als verzamelplaats voor hun schatten en als er na dat rijkelijk gebruik van de emmer een gat bleek in te zitten hebben ze dat dan maar zelf gefikst. Knap gedaan!

 • Voor lager: 3de graad GBS De Basiz uit Tongeren

Wekelijks werd er in groepjes gebrainstormd, uitdagende opdrachten bedacht en een reuzen ganzenbord gemaakt. Maar liefst 30 uitdagende opdrachten werden toegevoegd aan het spel waaronder: met kosteloos materiaal een uitvinding maken, een bottleflip challenge, een zo hoog mogelijke toren met stoelen en banken,… Ze lieten de leerkrachten en directie het spel uitvoeren in carnavalskledij en zorgden zelf voor het filmmateriaal. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en is ondernemend aan de slag gegaan! Dikke proficiat!!