Online educatief spel

VlajoChallenge is het eerste Vlajo-programma in de vorm van een game.

Gamen in de klas?

Gaming is veel meer geworden dan amusement, je kan er immers heel wat van opsteken. Serious games zijn computerspellen die gericht zijn op het werven van kennis, vaardigheden en attitudes.
VlajoChallenge behoort tot deze spellen en is dus meer dan een vrijblijvend spel. Het voornaamste doel van VlajoChallenge is creativiteit, informatisering, techniek en onder­nemingszin samenbrengen om zo het onder­nemend gedrag van de leerlingen te stimuleren.

VlajoChallenge - Word winkelmanager van je eigen virtuele winkel(s)!

VlajoChallenge is een online educatief spel. De leerlingen worden manager van hun eigen virtuele winkel(s) en nemen het op tegen hun klas­genoten in een spannende uitdaging. Bij het draaien van elke spelronde winkelen de klanten in de stad en gelden de courante marktprincipes. Al spelend maken ze zo kennis met zaken als een ­winkel openen, producten aankopen, voorraad­beheer, reclame maken, personeel aanwerven, ­verkoopprijzen bepalen, concurrentie, winst ­maken, lenen enzomeer. Via VlajoChallenge maken de leerlingen kennis met en krijgen beter inzicht in bepaalde financiële aspecten.

VlajoChallenge gaat niet enkel over de soort shop die je kiest en welke producten je verhandelt... het draait allemaal om de strategie die je hanteert.
Wat is een interessante huurprijs-kwaliteit voor je winkel? Kan je je shops verbeteren? Hoe zet je je bedrijf in de markt? Hoe lok je meer klanten? Waar en wanneer koop je voordelig producten in? Hoe zorg je voor een mooi marktaandeel? Wat met je prijsbeleid? Hoe blijf je de concurrenten voor of hoe snoep je klanten van hen af? Lukt het je om je eigen vermogen te laten stijgen? ...
Slimme antwoorden op zulke vragen en het volgen van je concurrenten-klasgenoten zorgen voor een sterke onderneming.

De leerlingen zijn laaiend enthousiast! Ze vinden het spel fantastisch en willen absoluut na iedere ronde weten waar ze geëindigd zijn in de tussenstand.

Sabine Pyliser, leerkracht Immaculata De Panne

Doelgroep

VlajoChallenge kan gespeeld worden in het hele secundaire onderwijs, alsook in het hoger onderwijs. Het spel blijft spannend, leeftijdsonafhankelijk.

VlajoChallenge kan je zelf koppelen met je leerplannen, afhankelijk van de te realiseren doelen. Het spel leent zich uitstekend als 'trigger' om leerinhouden aan te koppelen.

Prijs

 • €7,5 per credit. Vanaf 15/8/2023 wordt de prijs per credit €8,5 (prijsstijging provider).
  Hiermee speelt een leerling een volledige spel.
  * Bestelde credits kunnen niet teruggenomen worden en blijven geldig op de lerarenaccount.

Gratis spelrondes voor leerkrachten

Als leerkracht (of docent) kunt u gratis 2 proefrondes spelen om kennis te maken met VlajoChallenge. We willen zoveel mogelijk leercoaches de kans geven om VlajoChallenge te ontdekken.  Op deze manier krijgt iedereen de kans om zelf de pedagogische mogelijkheden van VlajoChallenge in kaart te brengen. Het spel voorziet heel wat adviesteksten, tips en richtlijnen voor de leerlingen die elke stap/beslissing ondersteunen! Leercoaches kunnen een volledige spelhandleiding downloaden.

Vandaag hebben we op onze school met alle derdejaars en leerlingen van het vierde die niet mee op buitenlandse studiereis zijn, Vlajo Challenge gespeeld.
Het enthousiasme was enorm. Zelfs de leerlingen die totaal geen economische richting volgen en leerkrachten die in een ander studiegebied lesgeven waren laaiend enthousiast. De leerlingen wilden bij het belsignaal aan het einde van dag niet stoppen.Dit project gaan we dus zeker volgend jaar opnieuw herhalen. We hebben eveneens geen enkel technisch probleem gehad, het spel werkte prima.

Evelien Minnen -Leerkracht Atheneum Malle

Steun vanuit de onderwijskoepels

De verschillende onderwijskoepels zijn heel enthousiast het programma. Meer nog, de bijhorende spelhandleiding, werkbundels en de verschillende leerplanfiches werden opgesteld in samenspraak met de pedagogische begeleiders.

Meer weten? Volg het webinar on demand en speel met collega's uit heel Vlaanderen

 • On-demand Webinar 'Speel en onderneem met VlajoChallenge'
  Het webinar geeft de toelichting van het spel, de concordantie met de leerplannen, de mogelijkheden enz.
  --> Herbekijk wanneer jij het wil het webinar Speel en onderneem met VlajoChallenge
   
 • Live online Speelsessie: Speel en Verken VlajoChallenge (voor leraren)
  We spelen op één keer per semester het spel live: met de leraren als spelers gaan we 2 spelrondes echt  spelen. Zo heb je het spel helemaal in de vingers!
  --> Meer info en inschrijven via de Clicla-module

Game-website

Op www.vlajochallenge.be ga je als leercoach/speler aan de slag om het spel te spelen. Leercoaches komen na login terecht in de beheermodule, spelers komen met de login (die ze van de leercoach krijgen) meteen in het spel terecht.

Vlajo-projectcoördinator voor VlajoChallenge