Bollebozen vinden futuristische stad uit

Bollebozen vinden futuristische stad uit

Liefst 100 vijfde- en zesdejaars wetenschappen en wiskunde van scholen uit Antwerpen, Haacht, Leuven, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Tessenderlo en Wemmel bedachten hun stad van de toekomst. Deze uitdaging kregen ze gisteren van ExxonMobil en Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) op de 4e editie van de Vlaamse Sci Tech Challenge in het provinciaal Havencentrum te Antwerpen. Deze wedstrijd wil jongeren bewustmaken van energie-uitdagingen en ze stimuleren tot een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector. Winnaar werd de groep ‘Stad van de Toekomst’, die praktische, creatieve én moderne manieren voorstelden om met z’n allen samen te leven in de steeds drukker wordende stad. Hun ideeën waren goed voor een ticket voor de Europese finale in Boekarest.

Winnende ploeg van Vlaamse Sci Tech Challenge bedenkt duurzame stad

De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Dat was de opdracht die 100 jongeren uit verschillende Vlaamse scholen gisteren voorgeschoteld kregen. Over de lijn van oplossingen stelden we vast dat jongeren aandacht schenken aan auto- en fietsdeelsystemen, duurzaam wonen door woonunits verticaal op te bouwen, warmtenetten, windmolens, zonnepanelen en groene logistiek via een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen. De Vlaamse finale werd finaal gewonnen door het team ‘Stad van de Toekomst’. Volgens Ellen Reynaert (Ursulinen Mechelen), Laurens Van Praet (OLV Pulhof Berchem), Wout Timmermans (Don Bosco Haacht), Lauren Silis (College Hagelstein), Jens Ringoot (Campus Wemmel) en Annelien Vanderstraeten (Don Bosco Haacht) zal ‘de stad van de toekomst’ groener zijn en autoluw. Er zal weer meer ademruimte komen voor stadsparken en speeltuinen. Er zal ook meer ingezet worden op autovrije centra. Een beter openbaar vervoer, minder vervuilende voertuigen en meer fietsverkeer kunnen bijdragen tot een leefbaardere en milieuvriendelijkere stad. De jury meent:

Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische.

Het winnend team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest.

Het Havencentrum was de uitgelezen plek voor deze challenge. In de interactieve tentoonstelling van het Havencentrum konden deze jongeren inspiratie opdoen voor hun opdracht. Bovendien werken ExxonMobil en het Havencentrum ook nauw samen voor andere projecten. Recent ontwikkelden de twee partners samen een industriemodule om jongeren enthousiast te maken voor verschillende knelpuntberoepen zoals pijpfitters.
Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum is dan ook opgetogen dat de challenge voor het vierde jaar op rij in het Havencentrum georganiseerd werd:

Het Havencentrum legt sinds dit jaar nog meer zijn focus op jongeren en tewerkstelling. Projecten als deze zijn dan ook heel belangrijk. Bovendien zetten we zo de goede samenwerking met bedrijven als ExxonMobil in de kijker. Het is ook erg van belang dat deze jongeren praktijkervaring opdoen met het zicht op een eventuele carrière in de haven. Ook met Vlajo werken we voor andere projecten nauw samen naar jongeren toe.

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst.

De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs.

Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux

Meer info: http://scitech.ja-ye.org