Alumni | Daan Dedrie geeft hout een verhaal

Alumni | Daan Dedrie geeft hout een verhaal

Hout. Het is de passie van Vlajo-alumnus Daan Dedrie. Alles wat hij onderneemt staat in het teken daarvan. Zo is hij is aan de slag als zelfstandig boomverzorger en creëert hij eigenzinnige designstukken vervaardigd uit hout en gerecycleerde grondstoffen van afgedankte skateboards. Het runnen van beide ondernemingen, STAM boomverzorging en atelier DAS Woodworks, combineert hij met zijn studies postgraduaat Ondernemen aan HOGENT. Daan gunt ons met plezier een blik op zijn ondernemersverhaal.

“Al van in de middelbare school was het mijn hobby om dingen te maken van oude skateboards. Ik was zelf immers een fervent skateboarder en stak graag mijn handen uit de mouwen om creatief bezig te zijn. Na mijn studies Techniek Wetenschappen, heb ik aan HOGENT de opleiding Agro- en Biotechnologie met als afstudeerrichting ‘groenmanagement’ gevolgd. In het tweede jaar (2018) had ik er de mogelijkheid om deel te nemen aan het SBP-programma van Vlajo. Ik zag dit als de ideale gelegenheid om te kijken welk potentieel er in mijn hobby zit. Samen met studiegenoot Simon Dias heb ik toen DAS Woodworks opgericht. Simon ontfermde zich vooral over het administratieve luik, terwijl ik mij hoofdzakelijk richtte op de productie. Zodoende hebben we een aantal producten ontwikkeld zoals flessenopeners, onderleggers, zakmessen en dergelijke meer. Die verkochten we dan zowel online, via Etsy, als op Vlajo-marktdagen. Zo hebben we in Brugge de prijs gekregen voor meest professionele uitstraling. Ook in andere wedstrijden zoals 'dé SBP van het Jaar' of de Bertjes behaalde DAS Woodworks puike resultaten. De absolute kers op de taart was het in de wacht slepen van de Yes-Award.”

We vragen aan Daan wat hij als positief ervaren heeft aan zijn SBP-deelname.

  • "Ik kon mij volop uitleven in mijn hobby terwijl het toch in het kader van mijn studies was.

  • Voor mij zijn de opgelegde deadlines een drijfveer om tijdig met goede resultaten te komen.

  • Het is een praktische gids over hoe je ondernemen kan aanpakken. Ook voor mezelf dan weer: de juiste opstap op het goede moment.

  • Het project is een uitdaging, je moet er tijd insteken maar het is risicovrij uitproberen wat ondernemen is. Je wordt daarbij ondersteund en begeleid.

  • Het is de perfecte springplank om er na je studies iets mee te doen."

De stap naar zelfstandig (student-)ondernemer

“Toen ik 17 jaar was heb ik ontdekt dat je van boomverzorging je beroep kan maken. Ik vond het een fantastisch idee om dit later zelf te gaan doen. Vandaar ook de keuze om groenmanagement te studeren.”

“Toen het SBP-traject afliep heb ik meteen een ondernemingsnummer aangevraagd zodat ik DAS Woodworks kon verderzetten én ik ook als zelfstandig boomverzorger aan de slag zou kunnen. Op dat moment had ik immers al wel enige ervaring ter zake, in de vorm van twee volbrachte stages. In juni 2020 ben ik dan gestart in onderaanneming om in oktober van 2020 wereldkundig te maken dat ik zelfstandig boomverzorger ben.

Het is nu zo dat ik een aantal zaken combineer: mijn studies postgraduaat ondernemen, waar ik nog wat vakken van het derde jaar groenmanagement bij neem; mijn activiteiten voor STAM boomverzorging en mijn kunstatelier DAS Woodworks. De grootste inkomsten komen voort uit STAM boomverzorging en het zijn die inkomsten die ervoor zorgen dat het atelier kan blijven draaien. Sowieso staan beide ondernemingen niet los van elkaar. Zo kan ik hout van gevelde bomen verwerken tot nieuwe creaties in mijn atelier.”

DAS Woodworks evolueert

“Mijn onderneming evolueert mee met mij: mijn producten zijn nu niet meer wat ze twee jaar geleden waren en ik weet ook nog niet wat ze volgend jaar zullen zijn. Mijn machinepark breidt uit waardoor er steeds meer mogelijk is en mijn kennis neemt toe bij iedere creatie die ik maak. Op twee jaar tijd heb ik de verschuiving gemaakt van kleine gadgets (zoals flesopeners) naar meubels en unieke designstukken of kunstvoorwerpen. Dat is ook net wat het voor mij boeiend houdt. Ik wil altijd iets nieuws scheppen en uitzoeken hoe ik dat ga doen. Zo is het voor mij meteen ook minder leuk als ik een tweede of derde keer hetzelfde maak: het is dan immers geen echte uitdaging meer.“

“Het is de bedoeling dat ik na mijn studies beide ondernemingen verder zet. Ze kunnen ook perfect gecombineerd worden. In periodes wanneer het rustiger is in de boomverzorging, bijvoorbeeld tijdens het broedseizoen, kan ik in mijn atelier werken. Maar hoe dan ook tijdens elk vrij moment kan je mij daar vinden, houtbewerking is een goede uitlaatklep voor mij.”

Nog enkele adviezen voor jonge (SBP-)ondernemers

  • “Let op met je tijdsbesteding aan de SBP. Hoe meer tijd je eraan spendeert hoe beter het resultaat, maar zie dit ook in verhouding tot het aantal studiepunten waarvoor dit meetelt. Probeer een evenwicht te zoeken en de andere vakken van je studie niet te verwaarlozen.

  • Risico’s nemen hoort erbij maar hou steeds vinger aan de pols op gebied van financiën. Da’s eigenlijk de belangrijkste regel!”

Meer info?