Vlajo LAB | Helden van de bouw

 

Innovatie en werken in de bouwsector gaan hand in hand. Zo moeten bouwbedrijven in staat zijn zich aan te passen aan de technologische uitdagingen van de toekomst om zo hun steentje bij te dragen aan de klimaat- en energiechallenges in de huidige samenleving. Kortom, jobs in de bouw zijn altijd in ontwikkeling en daarom is er ook behoefte aan een diverse groep arbeidskrachten.

Vlajo LAB - ‘Helden van de bouw’ brengt samen met partner uit de sector Embuild Vlaanderen en Willemen Infra het werkveld naar de klas. Jongeren worden uitgedaagd om na te denken over een realistische probleemstelling die voor de bouwsector een uitdaging zal zijn in de toekomst.    

Dubbele finaliteit Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Bouw- en houtwetenschappen Afwerking bouw
Bouwtechnieken Binnen- en buiten schrijnwerk
Houttechnieken Binnenschrijnwerk en interieur
Bouw- en houtkunde (6) Bouwplaatmachinist
Koel- en warmtetechnieken Decoratie en schilderwerken
  Lassen constructie
  Houtbewerking
  Ruwbouw
  Sanitaire en verwarmingsinstallaties
  Steen- en marmerbewerking (6)

 

We zetten onze deuren ook graag open voor andere studierichtingen die met deze probleemstellingen aan de slag willen. Zij kunnen eveneens gratis inschrijven, enkel deelnemen aan de wedstrijd kan enkel voor bovenstaande studierichtingen.

Verloop van het project:

  • Bekijk alvast het introwebinar
  • Het project gaat van start tijdens een online kick-off. Deze wordt gelanceerd op maandag 22 januari 2023. De projectpartner stelt zich voor.. Vervolgens licht hij/zij de challenge toe. Als leerkracht bepaal je zelf wanneer je start met het project a.d.h.v. deze opname.
  • Dankzij een stapsgewijze aanpak gaan de leerlingen in groepjes van 2 tot 5 planmatig aan de slag met de challenge. 
  • De leerlingen analyseren de challenge en formuleren oplossingen. We moedigen ze aan om deze oplossing(en) voor te stellen in een zelfgemaakte en creatieve pitch. Ook hiervoor voorzien we de nodige ondersteuning via ons online kenniscentrum en de persoonlijke begeleiding van het Vlajo team.
  • Ten laatste woensdag 17 april leveren de teams hun pitch in. Een jury (bestaande uit professionals uit de sector) bepaalt 10 laureaten per project. Ten laatste eind april maken wij deze bekend. 
  • De tien geselecteerde teams (per project) mogen hun pitch live voorstellen op de Vlaamse finale. Deze ervaringsdag zal plaatsvinden op een locatie voorzien door de betrokken sectorpartner. We revealen de locaties en de data tijdens de kick-off in januari. Alle finales worden georganiseerd tussen 13 mei en 7 juni. 

Schrijf jouw klas in!

Wil jij de ondernemende vaardigheden van jouw leerlingen ook een boost geven?
En dat allemaal terwijl ze kennismaken met bedrijven en uitdagingen uit hun eigen sector?
Inschrijven kan tot 15 maart 2024.

 


Vlajo Lab is een project dat tot stand is gekomen met dank aan de steun van het Vlaamse Excellentiefonds.