Ondernemers voor de Klas

toolkit voor de gastspreker secundair-hoger

Welkom op de toolkit-pagina voor gastsprekers!

Jij geeft de komende periode een gastles (of meer) aan een groep jongeren. Om jou op weg te helpen, voorzien we een aantal handige tools die je kan gebruiken bij de voorbereiding. Bekijk in onderstaande video de belangrijkste tips om rekening mee te houden bij de voorbereiding van je gastles.

Voorbereiding van de gastles

Elke leeftijdsgroep heeft een andere focus, het is handig dat je je daar als gastspreker goed bewust van bent en erop kan inspelen:

Eerste graad secundair (12-14-jarigen)

Voor de eerste graad ligt de focus op het geven van een inkijk op het bedrijfsleven, het bedrijf en de functie van de spreker, aangevuld met andere functies die er binnen het bedrijf zijn. Op die manier kunnen de leerlingen kennismaken met het brede scala aan jobs die beschikbaar zijn binnen het bedrijfsleven. Daarnaast vormt het eigen ondernemende verhaal van de spreker de rode draad van de gastles.

Tweede graad secundair (15-16-jarigen)

In de tweede graad ligt de focus op de belangrijke competenties en talenten die je kan inzetten in je zoektocht naar een geschikt en voor jou uitdagend beroep. De spreker zet aan de hand van het eigen ondernemende verhaal in de kijker welke sterktes en zwaktes hij/zij zelf op dat vlak heeft en hoe dit aansluit bij de job die hij/zij uitoefent.

Derde graad secundair (17-19-jarigen)

De spreker in de derde graad is de bedrijfsleider, ondernemer of ondernemende werknemer die de jongeren een blik gunt op zijn/haar functie, in het reilen en zeilen van het bedrijf. Daarnaast komen ook de groei en de veranderingen en de kansen en opportuniteiten waar het bedrijf mee te maken krijgt aan bod. En wie weet wordt de ondernemer in sommige van jouw leerlingen wakker?

Hoger onderwijs

De spreker belicht het belang van ondernemende vaardigheden op de werkvloer.

Materialen specifiek

Binnen sommige organisaties bestaat een specifieke samenwerking met Vlajo. Vanuit de organisatie wordt specifiek materiaal voorzien. Kies de toolkit van jouw organisatie!

    

Communicatie

  • persartikel
  • button: voor gebruik op sociale media, website, drukwerk...
  • LinkedIn: Post gerust uw ervaring, tag ons @vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw) en de school die je bezocht, graag met foto
  • Facebook @vlajovzw |  Instagram vlajo_vzw
  • #vlajovibe  #ondernemersvoordeklas

Laat u ons weten hoe u het heeft ervaren?

  • Na uw gastles ontvang je automatisch een e-mail met een link naar onze enquête. bedankt om deze in te vullen!
  • Zijn er leuke foto’s genomen tijdens de gastles? Deel ze met ons via mail (of Wetransfer) naar ondernemervoordeklas@vlajo.org. Bedankt alvast!

Projectcoördinator Ondernemer voor de Klas