Start Academy

lanceer je ondernemingsidee en win er €1.500 mee


Ben jij een student hoger onderwijs met een briljant ondernemingsidee? Heb jij zin om tijdens je studies je eigen project op te starten? En kan je hierbij nog een inhoudelijk en financieel duwtje in de rug gebruiken? Twijfel dan niet langer en schrijf je in voor Start Academy! 

Waarom Start Academy? 

Vlaanderen bulkt van jong ondernemend talent! Heel wat studenten hoger onderwijs hebben een ondernemingsdroom maar ervaren moeilijkheden om deze droom effectief waar te maken. Start Academy wil studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee ontdekken én een inhoudelijk en finacnieel duwtje in de rug geven om hun ondernemingsdroom in realiteit om te zetten. Op die manier wil Start Academy het ondernemend potentieel van de Vlaamse studenten maximaal stimuleren.

Wat is Start Academy? 

Start Academy is een combinatie van een ideeënwedstrijd en een begeleidingstraject voor studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee. DOEN staat centraal tijdens Start Academy. Je duikt de markt in om te ontdekken welk potentieel in jouw idee zit. Hierbij word je begeleid door een persoonlijke coach en een reeks van experts.

  • Begeleidingstraject

Doorheen het begeleidingstraject (workshops en webinars) ontdek je of er potentieel in je ondernemingsidee zit en geef je je ondernemingsidee vorm. De volgende thema's komen aan bod: businessmodel, marktonderzoek, marketing, financieel plan, pitch... 

  • Ideeënwedstrijd 

Het begeleidingstraject mondt uit in een pitch o' clock. Tijdens de pitch o' clock stel je je ondernemingsidee voor aan een professionele jury. De jury selecteert - op basis van vooraf gecommuniceerde criteria - de zes beste ideeën. Deze teams stromen door naar de finale van Start Academy. 

Naast de leerrijke inzichten, krijg je als deelnemer ook veel netwerk opportuniteiten en vormt de deelname een mooie referentie op je CV! En, wie weet kan je na de wedstrijd, met deze ervaring op zak, je ondernemersdroom effectief waarmaken, op korte of lange termijn! Niet twijfelen, gewoon doen!

Wie kan deelnemen aan Start Academy? 

Start Academy staat open voor alle studenten die ingeschreven zijn aan een Vlaamse hogeschool (HBO5, graudaat, professionele bachelor, postgraduaat, bachelor-na -bachelor...) of universiteit (academische bachelor, schakelprogramma, verkort programma, master, master-na-master...). Studenten die afstudeerden in 2023 mogen ook nog deelnemen aan Start Academy. 

Je kan zowel individueel als in team (maximaal zes personen) deelnemen aan Start Academy.

Wanneer loopt Start Academy? 

Start Academy is een initiatief van Vlajo dat jaarlijks georganiseerd wordt. Het officiële Start Academy-traject loopt van februari tot eind april / begin mei. Maar je hoeft niet te wachten tot februari om in actie te schieten. Vanaf november kan je je inschrijven op de vernieuwde website www.start-academy.be. Eens ingeschreven, kan je gekoppeld worden aan een coach, die vanaf dan reeds de nodige begeleiding kan geven. Wacht dus niet om in te schrijven!

Hoeveel kost deelname aan Start Academy? 

Vlajo probeert de kostprijs van de praktijkgerichte onderwijsprogramma's zo laag mogelijk te houden. Deelname aan Start Academy is volledig gratis! 

Welke prijzen vallen er te winnen? 

Bij een wedstrijd horen uiteraard prijzen! De winnaar gaat aan de haal met een startkapitaal van €1.500 en consultancy-uren van partners zoals Deloitte, Linklaters, BNP... 

Niet enkel de winnaar van Start Academy valt in de prijzen! Alle finalisten winnen een geldprijs en alle deelnemers worden doorheen het traject beloond met gadgets. 

Meer info?

Wil je meer info over Start Academy? Neem dan contact op met Vlajo-projectoördinator Julie Vanstraelen.