Vlajo Studentenbedrijf

ondernemen kan je leren

 

Bedrijfsbeheer

Leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs starten een eigen bedrijfje op in het kader van  bedrijfsbeheer. Conform de checklist van het Attest Bedrijfsbeheer, doorlopen ze alle stappen om een onderneming op te starten. Belangrijk facet hierbij is uiteraard de learning-by-doing: de leerlingen voeren hun businessplan uit zoals ze het zelf hebben bedacht.
 

Handboek

Alle deelnemende leerlingen ontvangen een kant-en-klaar werkboek. Dit is hun inhoudelijke leidraad waarbinnen de theorie bedrijfsbeheer wordt gekoppeld aan het opstarten van het eigen bedrijf. De leerlingen maken zelf een businessplan op, dat hen loodst doorheen de ontwikkeling van hun bedrijfje. Het handboek is hierbij de richtlijn en de houvast.
 

Structuur

Een studentenbedrijfje telt best 1 tot  5 leerlingen. Zij bundelen hun ondernemingsideeën en voeren uit wat ze bedacht hebben. Een studentenbedrijf werkt volgens het principe van de eenmanszaak. Er is één zaakvoerder en eventueel enkele medewerkers.
 

Kapitaal

In een echt bedrijf is er startkapitaal nodig, dus ook in een studentenbedrijf. De leerlingen verzamelen kapitaal door het verkopen van aandelen. Na de afsluiting van het bedrijfje wordt de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders.
 

Bankrekening en administratie

Elk team opent een eigen bankrekening en registreert zich bij Vlajo dat de rol van ondernemersloket op zich neemt. Elke boekhoudkundige verrichting wordt ingegeven in een online boekhoudplatform 'Vlajo Rapportering'. De Vlajo-dossierbeheerders kijken maandelijks de ingegeven verrichtingen na en geven feedback, waar nodig.
 

Verkopen!

In een (studenten)bedrijf draait het allemaal om verkopen/verhandelen en verkoopsgerelateerde taken. De leerlingen stippelen een marketingstrategie uit, werken een huisstijl uit, zorgen voor verkoopsmomenten –en locaties, richten een verkoopsstand in, … Kortom: iedereen steekt de handen uit de mouwen en springt bij, waar nodig.
 

Inschrijvingsgeld

Elke deelnemer betaalt inschrijvingsgeld waarmee Vlajo het volgende voorziet:

  • Opstartsessie voor leerkrachten en opvolging door de regionale Vlajo-projectcoördinator
  • Verzekering (ook verzekering aan derden!)
  • Didactisch materiaal in start-up kit (werkboek voor elke leerling)
  • Toegang tot de online rapportering (boekhouding)
  • Toegang tot het digitale kenniscentrum (handige, kant-en-klare documenten en linken die men kan gebruiken binnen het bedrijf)
  • Toegang tot Vlajo Village (gratis domeinnaam met e-mailaliassen aanvragen)
  • Helpdesk van Vlajo: zowel de Vlajo-coördinator als de Vlajo-dossierbeheerder zijn het aanspreekpunt voor de bedrijfjes en hun leerkrachten
  • Maandelijks nazicht van de online rapportering door de Vlajo-dossierbeheerder
     

Extra: Je studentenbedrijf als Sociale Economie Project (SEP)!

Hoe zit het met jouw sociaal engagement? Streef jij met je Vlajo Studentenbedrijf.be ook een hoger sociaal doel na? Dan is het Europese SEP project iets voor jullie team! (lees meer...)
 

Meer info?

Neem contact op met de Vlajo-coördinator secundair onderwijs uit je regio om verder af te stemmen voor meer info en voor de klasopstart.

Of contacteer de Vlajo-hoofdcoördinator secundair onderwijs studentenbedrijf@vlajo.org | 016 29 84 76