Vlajo Studentenbedrijf

ondernemen kan je leren

 

Bedrijfsbeheer

Leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs starten een eigen bedrijfje op in het kader van  bedrijfsbeheer. Hierbij doorlopen ze alle stappen om een onderneming op te starten, zoals ze dit ook 'in het echt' zullen moeten doen. Belangrijk facet hierbij is uiteraard learning-by-doing: de leerlingen voeren hun businessplan uit zoals ze het zelf hebben bedacht.

Boek Studentenbedrijf

Alle deelnemende leerlingen ontvangen een kant-en-klaar werkboek. Dit is hun inhoudelijke leidraad waarbinnen de theorie bedrijfsbeheer wordt gekoppeld aan het opstarten van hun eigen bedrijf. De leerlingen maken zelf een businessplan op, dat hen loodst doorheen de ontwikkeling van hun bedrijfje. Het handboek is hierbij de richtlijn en de houvast.

Structuur

Een studentenbedrijfje telt best 1 tot  5 leerlingen.  Een studentenbedrijf werkt volgens het principe van de eenmanszaak. Er is één zaakvoerder en eventueel enkele medewerkers.

Kapitaal

In een echt bedrijf is er startkapitaal nodig, dus ook in een studentenbedrijf. De leerlingen verzamelen kapitaal door het verkopen van aandelen t.w.v. €10. Na de afsluiting van de onderneming wordt de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Bankrekening en administratie

Elk team opent een eigen bankrekening en registreert zich bij Vlajo dat de rol van ondernemersloket op zich neemt. Elke boekhoudkundige verrichting wordt ingegeven in een online boekhoudplatform 'Vlajo Rapportering'. De Vlajo-dossierbeheerders kijken maandelijks de ingegeven verrichtingen na en geven feedback, waar nodig.

Verkopen!

In een (studenten)bedrijf draait het allemaal om verkopen/ verhandelen en verkoopsgerelateerde taken. De leerlingen stippelen een marketingstrategie uit, werken een huisstijl uit, zorgen voor verkoopsmomenten –en locaties, richten een verkoopsstand in, … Kortom: iedereen steekt de handen uit de mouwen en springt bij, waar nodig. Binnen het geheel van het Studentenbedrijf verwachten we minstens 1 verkoopactiviteit, zodat de theorie rond de boekhoudinge cijfers heel concreet wordt.

Inschrijvingsgeld

Elke deelnemende leerling betaalt €15  inschrijvingsgeld waarmee Vlajo het volgende voorziet:

  • Collectieve opstartsessie voor leerkrachten (zie evenementenkalender op www.vlajo.org)
  • Verzekering van de deelnemers (ook verzekering aan derden!)
  • Boek Studentenbedrijf voor elke leerling
  • Bijhorende inspiratiegids voor de leerkracht
  • Handige poster die het eigen Studentenbedrijf overzichtelijk weergeeft
  • Toegang tot de online Vlajo Rapportering (boekhouding) + maandelijks nazicht van de online rapportering door de Vlajo-dossierbeheerder
  • Toegang tot het digitale kenniscentrum (handige, kant-en-klare documenten en linken die men kan gebruiken binnen het bedrijf en bij het oplossen van de opdrachten in het boek)
  • Toegang tot Vlajo Village (gratis domeinnaam met e-mailaliassen aanvragen)
  • Helpdesk van Vlajo: zowel de Vlajo-coördinator als de Vlajo-dossierbeheerder zijn het aanspreekpunt voor de bedrijfjes en hun leerkrachten

Interesse? Meer info?