Studenten winnen € 15.000 en Hyundai Brilliant Young Entrepreneurs Award voor doorstart van hun Vlajo SBP

Studenten winnen € 15.000 en Hyundai Brilliant Young Entrepreneurs Award voor doorstart van hun Vlajo SBP

Vandaag werd voor de derde keer in Vlaanderen de winnaar gekozen van de Hyundai Brilliant Young Entrepreneurs. Vijf laureaten namen het tegen elkaar op in een wervelende finale en stelden hun vernieuwend business-idee voor aan een achtkoppige jury. Drie studenten van UC Leuven-Limburg wonnen de strijd met hun originele webcamcovers. Ze ontvangen van Hyundai BeLux een bedrag van 15.000 euro en professionele coaching om een succesvolle doorstart te maken met hun Vlajo Small Business Project ‘ICU’, uitgesproken als ‘I See You’, een verwijzing naar webcamhackers.

ICU ‘I See You’ gaat de strijd aan met webcamhackers en ontwerpt originele webcamcovers

Als eindwerk ontwierpen de studenten Leen Schevenels, Hakan Tabu en Greet Janssenswillen een bedekking voor computerwebcams. Hiermee willen ze de strijd aangaan met webcamhackers. Het ontging hen niet dat er steeds meer gevallen van webcamhacking worden gemeld, waarbij onze jongeren vaak het slachtoffer zijn. Experts adviseren dan ook om webcams af te schermen, wat vaak gebeurt met een stukje plakband of post-it. Maar deze stickers zijn niet de meest computervriendelijke noch elegante opties, zo zijn ze moeilijk te verwijderen en blijft er vaak lijm op je computer achter. Hiervoor vonden Leen, Hakan en Greet een oplossing: ze ontwikkelden een cover die gemakkelijk te verwijderen is én tegelijk mooi oogt. “We zijn de eersten in België die het product op de markt brengen”, zegt Leen. “Ook andere bedrijven waren bezig met een cover te ontwerpen, maar dat zijn nog prototypes. Intussen werden er al meer dan zeshonderd webcamcovers verkocht. De voordelen van onze webcamcovers zijn dat je hem op je computer of tablet kan laten zitten als je hem sluit en we verkopen hem in verschillende kleuren. We mikken op een verkoopprijs van ongeveer 3 euro.”

Alle vijf studententeams werden beoordeeld op hun businessplan en bedrijfspitch. De jury prees de ondernemingszin van het winnende ICU-team en roemde het potentieel van hun businessconcept. “Je hoeft niet altijd het warm water uit te vinden om innovatief te zijn of een oplossing te vinden voor een zeer alledaags en tegelijk onderschat probleem”, aldus William Meerschaut, PR & Communications Manager van Hyundai BeLux die voor Hyundai deel uitmaakte van de jury. “Het ICU concept slaagt erin het steeds vaker voorkomende misbruik via webcams onder de aandacht te brengen, en er meteen ook een heel eenvoudige en praktische oplossing voor te bedenken. We zijn ervan overtuigd dat hun project veel mogelijkheden biedt en snel winst kan maken.”

Hyundai voorziet voor de winnaars van het project een cheque van € 15.000. Die krijgen ze echter niet zomaar; de nieuwbakken bedrijfsleiders moeten voor elke schijf die ze aanvragen ook onderbouwen waar het geld voor gebruikt zal worden. Tegelijk zal Hyundai het team ook begeleiden in het nemen van de juiste beslissingen.

Brilliant Young Entrepreneurs

Brilliant Young Entrepreneurs is een initiatief van Hyundai Motor Europe en de Europese koepelorganisatie voor jong ondernemerschap JA-YE Europe. Dit initiatief heeft als doel de ondernemersvaardigheden van creatieve jonge mensen te stimuleren. Het is een netwerk waarin in Europa jaarlijks 3 miljoen studenten deelnemen aan een ondernemersprogramma. De prijs gesponsord door Hyundai Motor Europe wordt in 18 Europese landen uitgeschreven.