Minister Muyters verlaagt drempel om te ondernemen voor studenten

Minister Muyters verlaagt drempel om te ondernemen voor studenten

Studenten bij wie ondernemerschap in het bloed zit, moeten vandaag nog al te vaak wachten tot ze hun bachelordiploma behalen, voor ze een onderneming kunnen oprichten. Vanaf januari komt daarin gelukkig verandering: Vlaams minister van Economie Philippe Muyters werkte samen met de Vlaamse universiteiten en hogescholen een oplossing uit die studenten toelaat om nog tijdens hun opleiding het attest bedrijfsbeheer te behalen en hun eigen zaak te starten. “Ik wil jongeren zo vroeg mogelijk warm maken om te ondernemen en de drempels daartoe ook zoveel mogelijk verlagen”, verklaart de minister. “Dit initiatief past binnen die ambitie.”

De huidige situatie doet de wenkbrauwen fronsen. Wie een bachelordiploma heeft, mag een bedrijf opstarten, ongeacht of de opleiding een economische vorming inhoudt. Heeft een student zonder diploma echter een briljant idee, dan moet hij eerst aparte cursussen volgen, bijvoorbeeld in het volwassenenonderwijs of bij Syntra, om een attest bedrijfsbeheer te behalen. Of, zoals in de praktijk nog het vaakst gebeurt: dan wacht hij gewoon.

Minister Muyters zocht én vond een oplossing die het studenten mogelijk maakt om dat attest sneller te bekomen - en zonder dat ze daarvoor naar de Centrale Examencommissie moeten. Hij deed dat bovendien binnen het huidige wetgevende kader, zodat de nieuwe regeling onmiddellijk toepasbaar is. "Als we de wetgeving zouden moeten aanpassen, zitten we al snel weer een jaar verder”, merkt hij op. “En er is echt nu nood aan een oplossing.”

Aanvullend lessenpakket

Mits ze voldoen aan een aantal voorwaarden, kunnen universiteiten en hogescholen vanaf januari een aanvullend programma of lessenpakket aanbieden aan studenten die dat willen, zodat ze binnen hun opleiding een attest bedrijfsbeheer kunnen behalen. Dat pakket moet 128 lesuren bevatten, gespreid over minstens drie maanden. De verantwoordelijkheid en de vrijheid voor de invulling ervan ligt bij de onderwijsinstellingen zelf. “Een bewuste keuze”, aldus de minister. “Zo kunnen zij hun expertise aanwenden en het programma pragmatisch inpassen in hun bestaande curricula.” Het Vlaamse Agentschap Ondernemen (AO) zal hen daarin begeleiden. Verdere ondersteuning en toelichting zijn binnenkort ook beschikbaar via deze nieuwe webstek. Voor hogescholen en universiteiten die dat wensen, worden er bovendien infosessies georganiseerd.

Bekijk hier een filmpje waarin minister Muyters dit nieuwe initiatief voorstelt en een student-ondernemer zijn ervaringen met de oude regeling deelt.

Bron: http://www.philippemuyters.be/nieuws/minister-muyters-verlaagt-drempel-om-te-ondernemen-voor-studenten