Bart Claes geeft startschot voor onderwijsproject ‘Ondernemers voor de Klas’

Bart Claes geeft startschot voor onderwijsproject ‘Ondernemers voor de Klas’

Tienen, 11 januari 2016 – Topondernemer Bart Claes gaf vandaag in het Koninklijk Atheneum te Tienen het startschot van de zesde editie ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Hij sprak er met 40 laatstejaarsleerlingen over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. Bedoeling is jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn. ‘Ondernemers voor de Klas’ is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Partena.

Bart Claes, CEO van kledingketen JBC, gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee: ‘Durf dromen, heb geen schrik om op je bek te gaan, ga volop voor je doelen en zet door. Volgens hem is elke jongere in staat ondernemend gedrag te ontwikkelen. ‘Om een nieuw bedrijf te starten en levend te houden, zijn ‘entrepreneurs’ nodig. Maar ook ‘intrapreneurs’ zijn evenzeer van belang voor de uitdagingen van morgen. Ondernemende werknemers die binnen een bedrijf initiatiefrijk en creatief zijn, die risico’s durven nemen binnen het bedrijf waar ze actief zijn.’

Samen met Bart Claes zullen 350 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals de komende zes weken in heel Vlaanderen ruim 600 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs. Hiermee worden ruim 13.000 jongeren bereikt. Daarbij grote namen als Herman Van de Velde (Van de Velde), Ben Spaas (Spaas Kaarsen), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), Fons Leroy (VDAB), Karel Cardoen (Cardoen), Wouter De Geest (BASF Antwerpen), Dirk Coorevits (Soudal) en Volker Weintritt (Covestro - het vroegere Bayer).

Onderwijs en bedrijfsleven in dialoog

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs staan straks voor een belangrijke keuze. Ze moeten kiezen wat ze gaan verder studeren of waar ze nu echt hun beroep van willen maken. Heel wat van deze jongeren zitten met belangrijke vragen: ‘Wat verwachten bedrijven van jonge werknemers?, ‘Welke vaardigheden en attitudes zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien?’; ‘Hoe gaat het er in een modern bedrijf aan toe?’ en ‘Wat betekent ondernemen nu precies in de praktijk?’. Het zijn net die vragen waarop ze tijdens een gastles ‘Ondernemer voor de Klas’ een antwoord krijgen van de ondernemer of bedrijfsleider zélf. Dit onderwijsproject is zowel voor leerlingen (en leraren, docenten) als voor bedrijfsmensen een unieke gelegenheid om rechtstreeks met elkaar in dialoog te treden.

Gedurende twee uur vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen over de bedrijfswereld. Voor de bedrijfsmensen zelf is het een goede gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.

Enthousiast

Anouck Lazard was alvast laaiend enthousiast over de gastles. ‘Het is interessant om eens het persoonlijk ondernemersverhaal van zo’n topondernemer te horen. De tips die hij ons aanreikte, neem ik zeker mee voor de toekomst.’ Ook haar klasgenoot Thomas Claes is uitgelaten. ‘Hij heeft me zeker geïnspireerd om zelf ondernemend te zijn. Ik zou later graag mijn eigen IT-bedrijf opstarten’, zegt hij. En ook zijn klasgenote Jade Es is door de lezing vastberadener dan ooit om later haar eigen zaak als kledingontwerpster te starten. ‘Ik ga voluit voor mijn grote droom, om iets te bereiken moet je zoals Bart Claes zegt risico’s durven nemen’, lacht ze.

Bekijk hier alle FOTO'S

IN DE MEDIA