3Côté uit Sint-Franciscus Xaverius Brugge is Dé Sociale Mini-onderneming van het Jaar

3Côté uit Sint-Franciscus Xaverius Brugge is Dé Sociale Mini-onderneming van het Jaar

Sociaal ondernemen, het is ook onze miniondernemers niet vreemd. Jongeren starten in hun derde graad secundair onderwijs een Mini-onderneming op en beheren deze zelfstandig gedurende een schooljaar. Vlajo stimuleert hierbij breed conceptdenken vanuit hun ‘waarom’ met aandacht voor planet, profit én people.

Mini-onderneming 3Côté werd eind vorig schooljaar opgericht door 6 leerlingen uit Sint-Franciscus Xaverius Brugge. Al snel waren ze het erover eens dat ze zich volledig zouden focussen op het sociale en zo bedachten ze een uniek breiproject om generaties met elkaar te verbinden. 2 Brugse woonzorgcentra – Regina Coeli en Sint-Jozef – stapten mee in het project en ontvingen de teamleden met open armen op woensdagnamiddag van september tot en met april. Het hele schooljaar lang wordt er samen gebreid, verteld, gedeeld. De breiproducten worden door 3Côté verkocht op markten, opendeurdagen en gezellige thuisverkopen. En zoals het een op-en-top sociale minionderneming betaamt willen de jonge ondernemers op het einde van het schooljaar met hun winst een groots bedankingsfeest organiseren voor hun breisters. De niet-verkochte breiwerken zullen ze schenken aan Moeders-voor-Moeders. Een van de rusthuizen heeft besloten het fijne breiproject ook na het einde van 3Côté verder te zetten en te blijven breien met alle generaties samen!

Vlaamse finale 'Dé Sociale Mini-onderneming van het Jaar 2019'

Op 2 april vond de Vlaamse finale voor sociale Mini-ondernemingen plaats. 5 teams stelden hun project voor en werden door de bedrijfsjury vakkundig ondervraagd: Partum, Lampignon en Jeanius uit Vlaams-Brabant, Pleduco uit Antwerpen en 3Côté, onze West-Vlaamse finalist.

Na lang beraad verkoos de jury 3Côté tot ‘Dé Sociale Mini-onderneming van het Jaar 2019’!

Dit sociale project heeft een hele impact gehad, niet alleen op de betrokken senioren, hun begeleiders en de vele vrijwilligers maar ook op de jongeren zelf. Naast zelf leren breien en de vele vertelde geschiedenissen van de rusthuisbewoners zeggen ze het als volgt:

“Het fijnste aan onze Mini-onderneming is dat we er nu 25 oma’s bij hebben!”

En ja hoor, zodra ze het kunnen combineren met hun studies springen ze volgend jaar zeker binnen bij de breiers!

Meer info