Het Vlajo-team volop aan de slag met filmpjes! Jij ook?

Het Vlajo-team volop aan de slag met filmpjes! Jij ook?

Digitaliseren, daarmee zijn we bij Vlajo ondertussen volop op schema. Daarnaast zochten we een mogelijkheid om filmpjes te maken over allerlei onderwerpen. Filmpjes rond onze finales, filmpjes voor onze leerlingen en studenten, filmpjes naar leerkrachten en docenten… Dat we dit in eigen handen zouden nemen was snel duidelijk, dus zochten we naar de ideale tool. Die moest aan heel wat voorwaarden voldoen en ja hoor, we vonden de oplossing in eigen land bij Moovly.

Wat zochten wij?

Ons doel was een tool te vinden die eenvoudig genoeg was om enerzijds zelf aan de slag te gaan en anderzijds ook leerlingen en leraren te kunnen begeleiden om ermee aan de slag te gaan. Voor ons was belangrijk dat we erin konden samenwerken en dat veel collega’s er vlot mee aan het werk konden. Zo moesten we niet alle filmpjes in handen van één collega duwen. Bij Moovly kregen we nog veel meer dan dat!

De eerste stappen

De kennismaking met Moovly was in de vorm van een dagopleiding. Na een grondige toelichting door medeoprichter en CTO Geert Coppens, gingen we zelf aan de slag en konden we experimenteren. Voor veel Vlajo-teamleden een openbaring na het experimenteren met veel ingewikkeldere programma’s waar de resultaten heel wat minder waren.

Wat we vooral ook meekregen waren heel wat hands-on video-tips. Hoe starten? Nee, je zet niet eerst Moovly open maar begint met het uitdenken en uitschrijven van je scenario. Daarna zoek je beelden op en pas dan begin je effectief. Geluid opnemen voor je filmpje? Dat kan eenvoudig met je gsm en om de omgevingsgeluiden te dempen, leg een donsdeken over je hoofd. Deze en nog veel meer tips namen we mee. Gaandeweg ontdekten we dat je echt geen montageopleiding nodig hebt om via video je boodschap over te brengen.

De kracht van Moovly

Geert Coppens: "Moovly is een eenvoudige online tool waarvoor je enkel een browser nodig hebt. Je hoeft dus geen software te installeren, alles gebeurt via “the cloud”.

In Moovly beschik je over een uitgebreide media-bibliotheek met meer dan 1,3 miljoen beelden, geluiden, muziek en video’s over alle mogelijke onderwerpen. Je kan deze gratis en rechtenvrij gebruiken voor je eigen filmpjes. Daar kan je dan je eigen foto’s, stem of video-opnames aan toevoegen, ofwel door ze te uploaden, of via de Moovly-app. Alle objecten verschijnen in een overzichtelijke tijdlijn, waar je beslist welk object wanneer verschijnt en met welke animatie.

Als je filmpje klaar is, kan je het downloaden of rechtstreeks publiceren naar YouTube of Facebook. Wil je iets toevoegen of updaten? Gewoon weer je project openen en bewerken."

    

"Als je met PowerPoint overweg kan, kan je dat met Moovly ook. Miljoenen gebruikers wereldwijd hebben al video’s gemaakt met Moovly. Niet alleen leerkrachten en studenten maar ook vele bedrijven maken er gebruik van. Communicatie via video werkt nu eenmaal beter dan via tekst. In bedrijven wordt Moovly dan ook gretig gebruikt om filmpjes te maken voor e-learning, interne communicatie, marketing, klantenondersteuning, kortom: overal waar uitleg of informatie nodig is."

Huisstijl integreren

In Moovly hebben we voor Vlajo nu een gemeenschappelijke Vlajo-bib. Daarin plaatsen we alle huisstijlbeelden zodat iedere collega die kan gebruiken. Dat bevordert de eenvormigheid van alles wat we maken en… het is gewoon leuk om te integreren in wat je maakt. Collega Cecilia zorgde voor een intro en een outro die door iedereen gebruikt wordt want ook die staan klaar in onze Vlajo-bib.

Experimenteren = samen leren = groeien

Na de opleiding lieten we het experimenteren over aan het voltallige team. Na enkele maanden werd duidelijk dat sommige teamleden onontdekte talenten hadden in het samenstellen van video’s en dat anderen daar veel minder affiniteit mee hadden. Daarom werd beslist dat ongeveer de helft van het Vlajo-team zich stevig zou inwerken in Moovly.

We organiseerden interne opleidingsmomenten en iedereen weet ondertussen dat je vlot bij de andere collega’s kan aankloppen om je filmpje nog te verbeteren. En net daar zit een fantastisch voordeel van Moovly: je kan eenvoudig filmpjes sharen met collega’s die er dan gewoon in verder werken of de nodige aanpassingen doen. Een moovly-filmpje kan je, zelfs op afstand, samen maken. Ook in deze rare coronatijden is dat een enorm voordeel gebleken. Zo maakten we vanop afstand onze finale-filmpjes en bereidden we ons en onze leercoaches voor op het nieuwe schooljaar. Ideaal voor het Vlajo-team want we zitten verspreid over alle provincies en zo hoeven we niet steeds fysiek bijeen te komen. Dankzij Moovly kan je dan ook maximaal van elkaar leren!

En verder?

Ondertussen kunnen we zeggen dat we op een jaar tijd enorme vorderingen gemaakt hebben. Waar we eerst nog voorzichtige stappen zetten en een vrij eenvoudig filmpje maakten, kijken we nu terug op onze materialen van vorig jaar en denken we… dat kan beter! Snel even het oorspronkelijke bestand nemen, de nodige wijzigingen doen en hup je nieuwe nieuwe filmpje is klaar.

  • Bekijk hoe jij (leerling/student en leerkracht/docent) gratis met Moovly aan de slag kan

Doordat we vlotter met Moovly leren werken, hebben we al heel wat nieuwe ideeën in de pipeline. Onder andere upcoming podcasts en: voor wie ook wil leren met Moovly voorzien we nu zelf opleiding via webinar! Interesse? Schrijf je snel in!

Online training: Filmpjes maken als een pro

  • Woensdag 16 september 2020 15-17u
  • Doelgroep: leercoaches, leerlingen secundair, studenten hoger (externen ook welkom!)

Met Moovly ontwerp je professionele filmpjes in een handomdraai. Tijdens deze 2 uur durende training leren we je alle kneepjes zodat je vlot aan de slag kan! (Moovly is gratis voor leerlingen en leerkrachten. Binnen het bedrijfsleven is Moovly een hit voor promotiefilmpjes, instructiefilmpjes, communicatievideo’s...) 

Benieuwd naar onze filmpjes?

Onze filmpjes vind je terug op ons Youtube-kanaal en op verschillende plaatsen in onze website en in de kenniscentra zowel voor leerlingen als voor leerkrachten.