Studenten bedenken slimme all-in-one mobiliteitsapp

Studenten bedenken slimme all-in-one mobiliteitsapp

ŠKODA vierde vorig jaar z’n 125ste verjaardag. Sinds 1895 bouwen ze steevast vooruitstrevende auto’s. Naar aanleiding van deze mijlpaal organiseerde ŠKODA en Vlajo vzw de eerste editie van het ŠKODA Innovation Bootcamp. 100 studenten hoger onderwijs van verschillende Vlaamse hogescholen en universiteiten werden gisteren in het ŠKODA Contact Center in Kortenberg uitgedaagd om na te denken over de mobiliteit van morgen. Het team ‘Moving Clever’ sleepte de hoofdprijs in de wacht met hun slimme all-in-one mobiliteitsapp waarin alle mobiliteitsopties vertegenwoordigd zijn, en waarbij de app de beste optie voorstelt om zo snel mogelijk op je locatie te geraken. Thierry De Vleeschouwer, directeur bij ŠKODA Import, reikte de hoofdprijs aan de winnaars uit.

We weten dat mobiliteit een probleem blijft. Nieuwe vormen van mobiliteit zijn aan het ontstaan. Hoe kan ŠKODA de mobiliteit verbeteren? Met deze uitdaging gingen de 100 studenten in 20 multidisciplinaire teams aan de slag om een innovatieve oplossing te bedenken. Ze werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door ŠKODA-experts. De vier beste teams mochten de resultaten van hun brainstormsessie voorstellen aan een professionele jury.

Het idee van Chiara Mertens (Howest), Joren De Backer (Thomas More), Victor Depuydt (Vives Hogeschool), Gatien de Meester (Haute Ecole Ephec) en Jordi Richelle (UCLL) kon op de meeste appreciatie van de jury rekenen. “De manier waarop we ons verplaatsen staat aan de vooravond van een grote verandering”, zegt winnares Chiara Mertens. “Wij bedachten met ons team een slimme gratis mobiliteitsapp waarin je makkelijk je route kan bepalen op basis van verschillende vervoersmiddelen, maar waarin je evengoed een auto kan huren bij een ŠKODA-concessiehouder of kan carpoolen. Op deze manier kunnen mensen de vele voordelen ontdekken van een ŠKODA-voertuig. Ook de ŠKODA Store speelt een belangrijke rol. De app-gebruikers kunnen op verschillende manieren punten sparen die ze kunnen inwisselen voor een kortingscode in de ŠKODA Store. Zo worden ze beloond voor hun bijdrage aan de oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Het was een zeer leerrijke dag. We zijn blij dat we ŠKODA hebben leren kennen, en dat we aan iets ‘echt’ mochten werken, helemaal in de praktijk. Wij zijn absoluut een ervaring rijker!”, besluit Chiara Mertens, studente aan de Howest.

De jury was vol lof over de vele frisse ideeën van deze groep studenten. “Het winnende team bedacht een idee waar we echt iets mee kunnen. Ze bekeken de volledige customer journey, dachten vanuit de klant en deden dat vanuit een 360° view. Ze werkten elk facet van hun idee goed uit. Hun app is goed in z’n eenvoud en gebruiksgemak: in één klik gaat er een nieuwe wereld open voor de gebruiker. Het feit dat ze onze dealers ook betrekken én trachten een community te bouwen is de absolute kers op de taart”, zegt een enthousiaste Thierry De Vleeschouwer, directeur bij ŠKODA Import. “Het was een inspirerende dag, zowel voor ons als voor de jongeren. Het is boeiend om de studenten te zien nadenken over dé topics van de toekomst, met focus op mobiliteit. Alle ideeën samen zijn voor ons een rijkdom aan informatie, waar we zeker verder mee aan de slag gaan. Opvallend is dat veel studenten nog steeds de wagen centraal zetten als oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk!”

“Wat fijn om studenten zo ondergedompeld te zien worden in de realiteit. Ze kregen een glimp van de échte wereld en moesten samenwerken met andere profielen. Dit is een absolute meerwaarde voor studenten. Het pitchen voor een jury vonden ze spannend, maar wij zijn er van overtuigd dat ze hier superveel van bijleren”, besluiten docenten Falke Mally (Howest) en Sara Lesage (Hogeschool Vives).