Alumni | SMTH Smooth: ondernemerschap zit in het DNA

Alumni | SMTH Smooth: ondernemerschap zit in het DNA

Dimi Moreels en Kristof Van Thielen leren elkaar kennen in het 4e jaar Humane Wetenschappen aan het Koninklijk Atheneum van Aarschot. Eigenlijk was het voor beiden al van jongs af aan duidelijk dat ze het liefst van al de touwtjes in eigen handen nemen. Dat ondernemerschap begint zich echt te manifesteren op 17-jarige leeftijd. Als alternatief voor een gewone studentenjob, willen ze hun vakantie en vrije tijd spenderen aan het organiseren van een fuif onder de naam “Voltage”. Helemaal onervaren storten ze zich op dit avontuur. Op korte tijd moeten ze alle aspecten van de organisatie zien rond te krijgen, zoals reclame maken, DJ’s regelen, personeel & security voorzien, verzekeringen afsluiten en zo veel meer. De fuif blijkt een groot succes en levert hen een mooie winst op. Het was meteen een goede leerschool waaruit ze waardevolle lessen hebben getrokken:

  • Je kan meer dan je denkt
  • Je wordt aangetrokken tot wat je interesseert
  • Tijdsdruk is een goede leermeester
  • Passie wint altijd van angst

Hun opleiding Sociale readaptatiewetenschappen weten ze beiden met onderscheiding af te ronden. Weliswaar krijgen ze er van hun stagebegeleiders de feedback mee dat ze te commercieel ingesteld zijn. Hun sociaal stageproject bij OHLeuven had dan ook een enorme winst opgeleverd. Het betreft de organisatie van zowel een festival voor doven en slechthorenden, als een tribune voor blinden die via een systeem met draadloze oortjes een voetbalmatch live kunnen meevolgen. Deze evenementen krijgen zodanig veel ruchtbaarheid, dat ze een overweldigend succes kennen.

Het is in de bachelor na bachelor opleiding Advanced Business Management dat Something Smooth het levenslicht ziet als Small Business Project (SBP). In dit kader ontwikkelen ze hun eerste product: “de pallet”, een compacte geldbeugel in hout, die klanten naar eigen smaak kunnen personaliseren.

De Pallet Ze nemen met hun SBP deel aan de “Hyundai Brilliant Young Entrepreneur Award” en worden laureaat.  De prijs: €15.000 startkapitaal, op voorwaarde dat het SBP een doorstart maakt naar een echt bedrijf.

Weet waarom - een modebedrijf

Op diezelfde wedstrijd heeft het nog prille SMTHSmooth de aandacht getrokken van grote bedrijven die in de pallet een leuk gadget zien. Enkele forse bestellingen worden prompt afgeslagen omwille van het niet stroken met het business plan en het concept dat ze voor ogen hebben, namelijk: de pallet is een modeaccessoire, geen gadget. 
De filosofie hierachter: snel rijk worden mag geen drijfveer zijn. Als je niet wordt gedreven door passie, dan zal je snel weggeconcurreerd worden.

Ook input van coaches en marketing bedrijven moet steeds naar waarde worden geschat en afgetoetst worden aan het oorspronkelijke business plan. Zo wordt het advies van een gerenommeerd marketingbedrijf om de productenlijn net niét uit te breiden maar enkel te gaan variëren in verschillende types pallet (bijv. festivaleditie, groter model met meer kaarten,...) bewust in de wind geslagen. SMTH smooth blijft de visie trouw om een modebedrijf te zijn en zet gelijk de uitbreiding van het productengamma in, met de personaliseerbare houten smartphone covers, gevolgd door de houten zonnebrillen en uurwerken.

De sleutel naar succes

Door trouw te blijven aan die oorspronkelijke visie is SMTH Smooth intussen uitgegroeid tot een waar succesverhaal. Zo werken ze nauw samen met grote namen als: Tomorrowland, Duvel Moortgat, CMR Records, Jules Destrooper, VANS Belgium, Jupiler Pro League,…, en hebben ze klanten in elk continent, in meer dan 40 landen wereldwijd.

Valkuilen

Ook deze onderneming krijgt nu en dan af te rekenen met tegenslagen. Zo bleek de eerste uitvoering van de houten smartphone cover een groot nadeel te hebben: het brak gemakkelijk wanneer de smartphone werd los gemaakt van de cover. Gezien de hoeveelheid meldingen van gebroken hoesjes werd beslist van alle verkochte hoesjes terug te roepen en ze kosteloos te vervangen door een nieuwe, breukvrije uitvoering.

Kristof meent dat het van groot belang is om fouten van zeer kortbij op te volgen en om klanten een goede dienstverlening te bieden. Op die manier schep je vertrouwen en krijg je een zeer trouw cliënteel.

Durf experimenteren

SMTH smooth beschikt ook over een eigen kledinglijn. Die is er gekomen door het uitproberen van kleinschalige initiatieven. Zo kwam Kristof op het idee om met een geborduurde pet naar een festival te trekken. Hij plaatste er foto’s van op sociale media en meteen waren volgers enthousiast en vroegen of ze ook zo een exemplaar konden aanschaffen. De oplage van deze petten was zeer beperkt, er was dus schaarste en dat maakte het des te meer een gegeerd product.

Ook in de winterperiode wou men hier op verder bouwen en zo kwam er de eerste trui, beschikbaar in verschillende kleuren, maar ook nu weer in beperkte oplage. Opnieuw zorgde de exclusiviteit ervan dat deze truien in een mum van tijd waren verkocht. Elk daarop volgend seizoen werd het kledinggamma uitgebreid met jassen, hoodies, en zo meer, maar de factor van exclusiviteit werd steeds weer toegepast. De rode lijn doorheen alle collecties is “streetwear”, een stijl die het merk heel herkenbaar en toegankelijk maakt.

Voor hun webshop ging SMTH Smooth in zee met StoreLaunchers, waar ook de Vlajo-teams terecht kunnen voor het aanmaken van een wettelijk-in-orde-webshop (zie document in kenniscentrum op de Vlajo-website, aanvraag via Vlajo).

Naast de online verkoop heeft SMTH Smooth een klein netwerk opgebouwd van een 50-tal winkels waar het mee samenwerkt om zijn kledinglijn te verkopen. Exclusiviteit blijft de vaste waarde en dus ziet men er op toe dat de winkels op voldoende afstand van elkaar gelegen zijn.

Wat brengt de toekomst

Op korte termijn staat SMTH Smooth alweer voor enkele nieuwe uitdagingen.
  • Een Europese tour, waarbij de kledinglijn zal worden voorgesteld op de grootste modebeurzen, zoals die van Firenze, Düsseldorf en Amsterdam.
  • Schaalvergroting. Er moet worden voorzien in een groter kantoor en bijkomend personeel.
  • Opstart van een nieuw merk “Sinners”. Een samenwerking tussen SMTH Smooth en een kapperszaak, die exclusieve “high end streetwear” zal aanbieden, naast eigen haartooiproducten met benamingen verwijzend naar de hoofdzonden (“envy”, “pride”, “greed”, …).

         Sinners

Meer weten?