Ervaring doorgeven aan jongeren

Ervaring doorgeven aan jongeren

Marjolein Colenbier studeerde sociaal werk  aan de Arteveldehogeschool en is afgestudeerd als maatschappelijk werkster. Na deze studie wou zij graag nog verder studeren en toen heeft ze gekozen om de interuniversitaire masteropleiding Gender en Diversiteit te volgen. Deze opleiding heeft zij bijna afgerond: ze moet enkel nog haar masterproef afwerken.

Jobstudent en meer

Afgelopen zomer startte zet als jobstudent bij CKG Sint-Clara te Brugge als opvoedster.  Ze was dan ook erg blij toen ze haar een zwangerschapsvervangingscontract aanboden. Na een paar maanden mocht ze een vervanging doen als thuisbegeleidster op de sociale dienst van het CKG. Marjolein heeft dus het geluk gehad om reeds twee functies binnen de werking te kunnen uitvoeren waardoor ze enorm veel ervaring heeft kunnen opdoen. Het vervangingscontract is afgelopen sinds januari en op dit moment focust zij zich op het schrijven van haar masterproef. Wanneer deze afgerond is, kan ze met enige ervaring opnieuw in het werkveld stappen.

Een minionderneming vraagt...

"Toen ik de vraag kreeg om droomcoach te worden van de minionderneming Pasop! heb ik geen seconde getwijfeld." Zelf is zij behoorlijk vroeg gestart met babysitten: vanaf haar 14 bij neefjes en nichtjes en later dan ook bij de collega’s van haar mama, die leerkracht is. Veel ouders gaven aan dat ze het moeilijk vinden om een goede, betrouwbare en capabele babysit te vinden.  Dit merkt zij steeds vaker in haar eigen netwerk ook: de balans tussen werk – vrijetijd - kinderen is niet altijd evident voor ouders.

"De studenten van de minionderneming hebben heel slim ingespeeld op deze nood. Via hun mooi uitgewerkte site 'PasopBrugge' is het zeer eenvoudig om een babysit aan te vragen. Doordat Pasop! vanuit de school wordt ondersteund en de studenten actief zijn in het jeugdwerk kunnen de ouders ervan overtuigd zijn dat hun kinderen in goede handen zullen zijn."

Vanuit de eigen ervaring

Zelf heeft Marjolein altijd enorm graag gebabysit, haar gedrevenheid voor kinderzorg wou zij dan ook graag doorgeven aan de studenten. Het tweede luik van de minionderneming, namelijk het organiseren van activiteiten en verjaardagsfeestjes voor schoolgaande kinderen vond zij ook goed bedacht. Voor veel ouders brengt zo’n verjaardagsfeestje heel wat stress met zich mee, door dit uit handen te geven kunnen ze zelf ook van het moment genieten.

De studenten zagen de ervaring van Marjolein als de perfecte hulp voor hen - beginnende babysitters. Ze hadden op voorhand al een paar vragen doorgestuurd, deze hebben ze op hun  ontmoeting dan grondig besproken. De leerlingen zochten vooral tips naar de do’s en dont’s tijdens het babysitten en hoe ze moeten omgaan met kinderen die niet sociaal zijn of niet willen participeren in de activiteiten.

"Er kwam veel output van de groep, waardoor ieder zijn verhaal durfde te doen. Ik heb geprobeerd duidelijk te maken dat er geen pasklare oplossingen zijn in het werken met kinderen. Je gezond verstand gebruiken, een beetje creativiteit en een flexibele mindset helpen je al een heel eind op weg. Mijn rol bestaat dus vooral uit het ondersteunen van de studenten, samen met hen op zoek te gaan naar antwoorden op hun vragen en het aanreiken van pedagogische tips.
Ik vind het een toffe ervaring om droomcoach te zijn. Jarenlang vroeg ik anderen om raad en expertise, nu heb ik de kans om mijn eigen ervaringen te delen met een enthousiaste groep jongeren die erg hun best doen om een heel mooie dienst aan te bieden."