Nieuwe mini's uit de startblokken

Nieuwe mini's uit de startblokken

Het was vorig schooljaar al duidelijk: er waait een nieuwe, frisse wind door de Vlajo Mini-ondernemingen! In juni informeerden we de Vlaamse leerkrachten/leercoaches al over de gloednieuwe Start Up-kit. Met heel veel enthousiaste reacties als gevolg!

In de zomer werkten we bij Vlajo keihard om alle materialen startklaar te krijgen voor een nieuw ondernemend schooljaar. Maar ook het online kenniscentrum werd flink uitgebreid en aangevuld, ter ondersteuning van leercoaches en leerlingen.

Eind augustus werden dan aan de lopende band startpakketten samengesteld in alle Vlajo-regio's!

     

Om helemaal klaar te zijn voor D-Day! Want op woensdag, 7 september zakten maar liefst 250 Vlaamse leerkrachten af naar Leuven, Gent, Kortrijk, Wilrijk en Hasselt voor de Train-the-Trainer Opstartsessie, het officiële startschot. 

De leercoaches kregen  alle opstartmaterialen mee voor hun teams, luisterden geboeid naar de opstartinfo van de Vlajo-coördinatoren en werden wegwijs gemaakt in de vernieuwde aanpak, het gedetailleerde kenniscentrum, boordevol nuttige tips, documenten, filmpjes en kant-en-klare powerpoints om in klas te gebruiken.

Leercoach Sien van Sint-Jozefsinstituut in Brugge was onder de indruk: "Da's prachtig, alles zo kant-en-klaar!" Leerkracht Kristof van Spes Nostra in Kuurne sloot aan: "Daarom werk ik zo graag met Vlajo!"
Hilde, leercoach in het Maerlantatheneum te Blankenberge stuurde ons nadien volgend mailtje: "Gisteren zijn we aan de slag gegaan met het nieuwe materiaal. De inhoud van de zak op zich vonden de leerlingen al een leuke bezigheid! Ze worden nu wel gedwongen om meer na te denken over het waarom, hun missie en visie....Het zit goed in elkaar. Ik neem bepaalde zaken ook mee naar de begeleiding van mijn studentenbedrijfje."

    

In Oost-Vlaanderen zag ook Luc Van Acker, pedagogisch begeleider van VVKSO, dat het goed was.  Hij schoof, samen met de leerkrachten, aan om een startpakket in ontvangst te nemen.

Enthousiasme alom in Vlaamse-Brabant! Leerkracht Alexandre Dramais van GO! Atheneum De Ring in Leuven: "Vlajo heeft een stap voorwaarts gezet om ondernemend werken in een schoolcontext te vergemakkelijken. Na het horen van de presentatie voelde ik mij zelfzeker om, als niet-economische vakleerkracht, de leerlingen te begeleiden tijdens een minionderneming. Ik vond vooral dat de hulpmiddelen gebruiksvriendelijker en handiger zijn, waardoor je niet verdrinkt in de grote zee van informatie."

      

Ook in Antwerpen en Limburg hadden de leerkrachten veel zin om erin te vliegen. De leercoaches van de Stedelijke Handelsschool in Turnhout: "We zijn helemaal klaar voor de start. Volgende week vliegen we er tijdens twee volle opstartdagen in met maar liefst 16 mini's!"

 Full house in Wilrijk!

 

We wensen alles Vlajo-leercoaches veel succes en veel vooral veel plezier met de nieuwe Start Up-kit!