Vlajo LAB | Helden van de elektriciteit

 

Ondanks woelige economische tijden, blijven tekorten op de arbeidsmarkt aanwezig. Vooral de nood aan technisch geschoolden is zeer groot. Een job in de elektrotechniek is kiezen voor een job met werkzekerheid.

Vlajo LAB - ‘Helden van de elektriciteit brengt samen met partner uit de sector Smappee het werkveld naar de klas. Jongeren worden uitgedaagd om na te denken over een realistische probleemstelling die voor de elektriciteitssector een uitdaging zal zijn in de toekomst.

Dubbele finaliteit Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Elektriciteit-elektronica (6) Elektrische installaties
Elektrische installatietechnieken (6) Elektrotechnieken
Elektromechanica (6) Kantoor (6)
Elektronische installatietechnieken (6) Verkoop (6)

 

We zetten onze deuren ook graag open voor andere studierichtingen die met deze probleemstellingen aan de slag willen. Zij kunnen eveneens gratis inschrijven, enkel deelnemen aan de wedstrijd kan enkel voor bovenstaande studierichtingen.

Verloop van het project

  • Bekijk alvast het introwebinar
  • Het project gaat van start tijdens een online kick-off. Deze wordt gelanceerd op maandag 22 januari 2023. De projectpartner stelt zich voor. Vervolgens licht hij/zij de challenge toe. Als leerkracht bepaal je zelf wanneer je start met het project a.d.h.v. deze opname.
  • Dankzij een stapsgewijze aanpak gaan de leerlingen in groepjes van 2 tot 5 planmatig aan de slag met de challenge. 
  • De leerlingen analyseren de challenge en formuleren oplossingen. We moedigen ze aan om deze oplossing(en) voor te stellen in een zelfgemaakte en creatieve pitch. Ook hiervoor voorzien we de nodige ondersteuning via ons online kenniscentrum en de persoonlijke begeleiding van het Vlajo team.
  • Ten laatste woensdag 17 april leveren de teams hun pitch in. Een jury (bestaande uit professionals uit de sector) bepaalt 10 laureaten per project. Ten laatste eind april maken wij deze bekend. 
  • De tien geselecteerde teams (per project) mogen hun pitch live voorstellen op de Vlaamse finale. Deze ervaringsdag zal plaatsvinden op een locatie voorzien door de betrokken sectorpartner. We revealen de locaties en de data tijdens de kick-off in januari. Alle finales worden georganiseerd tussen 13 mei en 7 juni.

Schrijf jouw klas in!

Wil jij de ondernemende vaardigheden van jouw leerlingen ook een boost geven?
En dat allemaal terwijl ze kennismaken met bedrijven en uitdagingen uit hun eigen sector?
Inschrijven kan tot 15 maart 2024.

 


Vlajo Lab is een project dat tot stand is gekomen met dank aan de steun van het Vlaamse Excellentiefonds.