Vlajo LAB | Helden van de zorg

 

De rol van de zorg in de samenleving is fundamenteel. De zorg zal ook antwoorden bieden op de groeiende maatschappelijke uitdagingen. Tegelijk kampt de gezondheidssector met een tekort aan instroom van arbeidskrachten. Nochtans is de jobvoldoening van zorgverstrekkers hoog, evenals de kans op een job in de zorg.

Vlajo LAB - ‘Helden van de zorg’ brengt samen met partner uit de sector Zorgnet Icuro het werkveld naar de klas. Jongeren worden uitgedaagd om na te denken over een realistische probleemstelling die voor de zorgsector een uitdaging zal zijn in de toekomst.

Dubbele finaliteit Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Opvoeding en begeleiding Assistentie in wonen, zorg en welzijn
Jeugd- en gehandicaptenzorg (6) Organisatiehulp
Gezondheids- en welzijnswetenschappen (6) Basiszorg en ondersteuning
Gezondheidszorg  
Welzijnswetenschappen (6)  
Sociale & technische wetenschappen (6)  

 

Verloop van het project: 

  • Bekijk alvast het introwebinar
  • Het project gaat van start tijdens een online kick-off. Deze wordt gelanceerd op maandag 22 januari 2023. Zorgnet Icuro stelt zich voor.. Vervolgens licht hij/zij de challenge toe. Als leerkracht bepaal je zelf wanneer je start met het project a.d.h.v. deze opname.
  • Dankzij een stapsgewijze aanpak gaan de leerlingen in groepjes van 2 tot 5 planmatig aan de slag met de challenge. 
  • De leerlingen analyseren de challenge en formuleren oplossingen. We moedigen ze aan om deze oplossing(en) voor te stellen in een zelfgemaakte en creatieve pitch. Ook hiervoor voorzien we de nodige ondersteuning via ons online kenniscentrum en de persoonlijke begeleiding van het Vlajo team.
  • Ten laatste woensdag 17 april leveren de teams hun pitch in. Een jury (bestaande uit professionals uit de sector) bepaalt 10 laureaten per project. Ten laatste eind april maken wij deze bekend. 
  • De tien geselecteerde teams (per project) mogen hun pitch live voorstellen op de Vlaamse finale. Deze ervaringsdag zal plaatsvinden op een locatie voorzien door de betrokken sectorpartner. We revealen de locaties en de data tijdens de kick-off in januari. Alle finales worden georganiseerd tussen 13 mei en 7 juni.

Schrijf jouw klas in!

Wil jij de ondernemende vaardigheden van jouw leerlingen ook een boost geven?
En dat allemaal terwijl ze kennismaken met bedrijven en uitdagingen uit hun eigen sector?
Inschrijven kan tot 15 maart 2024.


Vlajo Lab is een project dat tot stand is gekomen met dank aan de steun van het Vlaamse Excellentiefonds.