Vraag en antwoord

over je Vlajo Mini-onderneming


Hoe moet ik onze Vlajo Mini-onderneming registreren op de website van Vlajo?

Op de home zie je een grote rode blok 'registreer je team'.  Volg dit stappenplan en dan is de registratie van je project kinderspel!

Bestaat er al een bedrijf met dezelfde naam?

Dat kan natuurlijk! - google even op de naam die jullie hebben verzonnen - ga na op de website van de kruispuntbank of jullie naam reeds geregistreerd werd

Welk product (of dienst) kunnen we aanbieden?

Elk team kiest zelf een product of dienst. Let op een aantal zaken zijn verboden (bv. fuif organiseren, sigarettenverkoop, illegale activiteiten,...) meer hierover vind je terug in de Start Up Kit. En zelfbereide voeding kan enkel in geval van voedingsrichtingen (bv. zelf pannenkoeken bakken > enkel richting bakkerij).

Wat vind ik in het kenniscentrum voor Vlajo Mini-ondernemingen?

Na inloggen als teamlid krijg je toegang tot het kenniscentrum. Heel wat praktische documenten staan er voor je klaar: snuffel eens rond en kijk wat bruikbaar is voor jullie.
Je vindt er tevens de startkit in digitale versie.

Ik ben aangesteld als Gedelegeerd Bestuurder, kruipt hier veel tijd in?

Dit is afhankelijk van het aantal 'werknemers', de hoeveelheid activiteiten en de moeilijkheidsgraad voor het maken van het product. De belangrijkste taak van de gedelegeerd bestuurder is het werk juist te delegeren en een oogje in het zeil te houden bij het verdere verloop van de Vlajo Mini-onderneming.

Je Vlajo Mini-onderneming op de openbare markt?

Hiervoor moet je een aanvraag indienen bij de gemeente waar je graag op de markt wil staan (3 weken op voorhand!). In het kenniscentrum vind je een brief die je hiervoor kan gebruiken.
Voor meer info hieromtrent kan je contact opnemen met Karine Soete via mail karine.soete@vlajo.org of op het nummer 016 29 84 014.

Mag onze Vlajo Mini-onderneming geld van sponsors accepteren om het startkapitaal aan te vullen?

Het kapitaal van de Vlajo Mini-onderneming mag niet worden aangevuld met uit sponsoring verkregen middelen. Wel mogen Vlajo Mini-ondernemingen sponsoring op gepaste wijze in natura accepteren (b.v. sponsoring van drank of eten op een receptie) of een geldelijke ondersteuning verwerven voor bijvoorbeeld reiskosten naar evenementen.

Moet onze Vlajo Mini worden ingeschreven bij een ondernemingsloket?

Neen, de Vlajo Mini-ondernemingen worden ingeschreven bij de Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw. Vlajo Mini-ondernemingen hebben geen rechtsvorm en mogen derhalve ook geen BV, NV, ... in hun naam voeren. Een Vlajo Mini-onderneming heeft geen ondernemingsnummer en neemt op zijn facturen aan klanten wel de vermelding op zoals beschreven in de startkit.

Onze geldkassa heeft pootjes gekregen, hoe voorkomen?

Zorg dat 1 persoon de kassa beheert, 1 sleutel dus. Zo voorkom je diefstal of misverstanden. Laat de kassa  nooit onbewaakt achter in de klas. Ga regelmatig naar de bank. Veel geld in kas is niet veilig! Idem voor de voorraad. Hou alles achter slot en grendel. Hou steeds alle wijzigingen nauwkeurig bij en check regelmatig of de cijfers op papier nog overeenkomen met het werkelijk aantal producten in voorraad.

Problemen met BOB-software?

Als je problemen hebt met BOB-software staat de helpdesk ter jullie beschikking. Zij zijn bereikbaar op het volgend nummer 04 340 34 18 of via mail school@sage.be.

Kan ik via Vlajo een domeinnaam krijgen voor onze onderneming?

Vlajo Village is een platform waarop Vlajo-teams een gratis domeinnaam en e-mailadressen kunnen verkrijgen. Alle info op www.vlajovillage.be

Onze Vlajo Mini-onderneming en facebook

Voor je onderneming maak je een pagina aan, geen account. Hou de pagina goed bij, zet er regelmatig nieuwtjes op. Vlajo Mini-ondernemingen heeft een eigen facebookpagina en er zijn ook de regionale facebookpagina's. Zoek jouw regio op om ook te volgen. Je leest er nieuws, aankondigingen en zo meer.

Hoe zit het met auteursrechten?

Als miniondernemer ben je verantwoordelijk voor elke publicatie die je maakt. Als je prenten, foto's teksten gebruikt die jullie niet zelf hebben ontworpen, kunnen daar auteursrechten op vastliggen.
Wat doe je best?
- ofwel koop je het prentje dat je wil gebruiken aan
- ofwel werk je enkel met zelfgemaakte foto's, prenten en teksten. Dit is natuurlijk het veiligste.
Internetprentjesbedrijven durven brieven sturen met erg hoge boetes als je wordt betrapt... (€700 per foto) Tip: Lees grondig de info in je startupkit!

Wie voor welke functies aanstellen?

Wie wordt gedelegeerd bestuurder, wie administratief bestuurder, ...? Geen idee? Bezoek www.vacature.com en klik op de Competence Indicator. Op basis hiervan kan je de functies in je onderneming gemakkelijk verdelen. Succes!

Brainstormen met de GPS voor ondernemingen

Indien je creatief en innoverend uit de hoek wil komen met je project, dan is de GPS voor ondernemingen een handig hulpmiddel om in groep te brainstormen. Neem zeker contact op met je regionale Vlajo-coördinator voor meer info.

Hoe kan ik mijn ouders uitleggen aan welk project ik deelneem?

In het kenniscentrum op deze website (na login) kan je de brief aan de ouders downloaden.

 

 


met de steun van: