Rauteck uit Duitsland is de Beste Europese Mini-onderneming 2015

Rauteck uit Duitsland is de Beste Europese Mini-onderneming 2015

Geen hoofdprijs voor Tapalo tijdens de 26e editie van de European Company of the Year Competition in Berlijn, maar wel trots en een prachtige ervaring rijker voor de ‘Beste Vlaamse Mini-onderneming 2015’. Hun kleurrijke covers voor bierglazen voorkomen dat op fuiven verdovende middelen subtiel aan een drankje toegevoegd kunnen worden. Een uniek concept in het kader van drugspreventie. Vlajo kaapte als organisatie wel knap The Entrepreneurial School Award weg voor haar inzet en aanpak van ondernemerschapsonderwijs in de initiële lerarenopleidingen. Grote winnaar werd RAUTECK uit Duitsland met hun nieuwe duurzame producten gerecycleerd uit auto-onderdelen.

Unieke kans en trots

Meer dan 200 Europese leerlingen uit 36 landen namen eind juli deel aan de Europese finale voor mini-ondernemingen in Berlijn. In de strijd om de titel ‘Beste Mini-onderneming van Europa’ viel Tapalo, het Brugse team van het Sint-Leocollege, helaas net buiten de prijzen. De eerste prijs ging naar de ondernemende leerlingen uit Duitsland. Zij ontwierpen nieuwe duurzame producten gerecycleerd uit auto-onderdelen. De tweede plaats was voor Letland, Israël eindigde derde.

Tapalo kreeg deze Europese kans door mee te doen aan het ondernemerschapsprogramma Vlajo Mini-ondernemingen, de organisatie die jongeren inspireert en uitdaagt om te bouwen aan een ondernemende toekomst. De jonge ondernemers brachten de afgelopen maanden kleurrijke covers voor bierglazen op de markt die voorkomen dat op fuiven verdovende middelen subtiel aan een drankje toegevoegd kunnen worden. Katrien Kesteloot, leercoach van Tapalo: “Mijn leerlingen hebben een hele goede prestatie geleverd tijdens deze Europese competitie. Hoewel de concurrentie sterk was, kregen we zeer positieve feedback over hun performance. Het enthousiasme en de ondernemersgeest die mijn leerlingen uitstraalden was geweldig. Ze wonnen dan wel niet, maar zijn een onvergetelijke ervaring rijker.”

Individueel kaapte Vlajo The Entrepreneurial School Award weg voor haar jarenlange inzet en verwezenlijking van ondernemerschapsonderwijs in de initiële lerarenopleidingen.

Internationaal ondernemersnetwerk

Ieder jaar organiseert één van de 40 Europese landen die tot het overkoepelende netwerk JA Europe behoren, deze finale onder studentondernemers. Het doel achter het netwerk is ondernemerschap onder jongeren via onderwijs stimuleren. Peter Coenen, directeur Vlajo: “Tapalo is een studentenbedrijf uit het secundair onderwijs, maar we hebben programma’s voor alle onderwijsniveaus. Onze programma’s bieden jongeren de mogelijkheid om hun ondernemerskwaliteiten te ontdekken. Onvoldoende studenten zien ondernemen namelijk als een serieuze carrière richting. Deze internationale entourage biedt jongeren wereldwijd de unieke kans om hun ervaringen te delen over de grenzen heen.”

Steeds meer jongeren ondernemen

Tijdens schooljaar 2014-2015 namen in Vlaanderen meer dan 75.500 studenten deel aan de onderwijsprogramma’s van Vlajo. Op Europees niveau proefden de afgelopen tien jaar alleen al meer dan een miljoen Europese mini-ondernemers van het ondernemerschap.

Bekijk hier de fotoreportage