De 5 finalisten van ‘Mini-onderneming van het Jaar' zijn bekend

De 5 finalisten van ‘Mini-onderneming van het Jaar' zijn bekend

Elk jaar gaat Vlajo op zoek naar 'Dé Mini-onderneming van het Jaar'. Naar een businessgericht totaalconcept, waarbij creativiteit en innovatie de plak zwaaien. Op woensdag 11 maart vonden de verschillende provinciale finales plaats in de vijf provincies. Daar gaven de geselecteerde finalisten het beste van zichzelf voor een onafhankelijke bedrijfsjury. De Vlaamse finale zal wegens de coronamaatregelen online plaatsvinden, op woensdag 6 mei.

In elke provincie steeg de temperatuur gevoelig op woensdagnamiddag, 11 maart. Met een absolute piek tijdens de jurydeliberatie, die uiteindelijk deze vijf winnaars aanduidde:

 

Greenwall | Antwerpen

Winnaar Greenwall bestaat uit leerlingen 5 economie van het Koninklijk Lyceum Antwerpen. Ze pakken het probleem van luchtzuiverheid aan in hun stadsschool en bedachten een irrigatiesysteem met zuiverende planten om aan de muur te hangen. Ze werkten hiervoor samen met de leerlingen van STEM en die van het tweede middelbaar binnen het vak techniek. Hun ambitie reikt ver. Ze willen van elke school een groene, zuivere school maken.

Kazak | Limburg

Het mini-bedrijfje Kazak van Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg maakt handige, compacte tasjes om aan je riem te bevestigen, vervaardigd uit gerecycleerde materialen.

 

ReCase | Oost-Vlaanderen

In Gent werd het een succesvolle overwinning voor ReCase van Sint-Vincentiuscollege Buggenhout. Hun minionderneming staat voor duurzame producten, gerecycled uit producten die niet meer gebruikt worden. Zo willen de leerlingen aan het milieu denken en tegelijk een uniek product aanbieden. Hun eerste laptophoezen zijn verkrijgbaar in 13 inch, 15 inch en 17 inch.

 

Ecce | Vlaams-Brabant

Zes leerlingen van het Sint-Pieterscollege hebben de provinciale finale voor mini-ondernemingen gewonnen. De trotse winnaars hebben grote ambities met mini-onderneming ‘Ecce’, die met hulp van communicerende knipperlichtjes auto’s in het donker wijst op de nabijheid van fietsers.

 

Epoco | West-Vlaanderen

De leerlingen van Spes Nostra Kuurne verkopen zelfgemaakte onderleggers voor glazen en tassen. De onderleggers zijn doorzichtig en bevatten een gerecycleerde vulling, zoals kroonkurken, bladeren van bomen, restjes elektriciteitskabels, vervallen voedingswaren en nog andere materialen. Hun ambitie is vooral om weggegooid materiaal een nieuw leven te geven.

 

Afspraak op 6 mei voor de Vlaamse finale die wegens de coronamaatregelen online zal plaatsvinden. Hou onze sociale media in de gaten voor meer info!