Neuhaus-topman geeft aftrap voor 'Ondernemers voor de Klas'

Neuhaus-topman geeft aftrap voor 'Ondernemers voor de Klas'

Ignace Van Doorselaere, CEO van pralinefabrikant Neuhaus, heeft vandaag lesgegeven aan 25 laatstejaarsleerlingen van het Heilig Hartcollege in Tervuren over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. Het was het startschot van de 11e editie Ondernemers voor de Klas, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. In totaal zullen 450 bekende en minder bekende ondernemers, bedrijfsleiders en professionals de komende 8 weken in Vlaanderen 600 gastlessen geven aan laatstejaars secundair en studenten hoger onderwijs. Ondernemers voor de Klas is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION en VKW Limburg.

Succesvolle kick-off met Ignace Van Doorselaere

Ignace Van Doorselaere gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee. ‘Vertrek altijd vanuit jezelf. Wie ben je, wat doe je graag. En doe altijd waar je echt in gelooft. Leef het leven dat je zelf wenst, niet dat wat anderen van je verwachten. Ondernemerschap start met dromen, oplossingen zoeken voor je frustraties, en ideeën bedenken voor dingen die nu nog niet bestaan maar wel zouden moeten bestaan. En het is ook aanvaarden dat het af en toe niet lukt. Ga ervoor als je een idee hebt en omring jezelf met de juiste mensen die jou advies geven en oplossingen aanreiken. Volg, ook bij je studiekeuze, altijd je hart. Maar weet dat succes niet vanzelf komt, je moet in jezelf investeren.’

In coronatijden vindt Van Doorselaere het nog belangrijker om jongeren aan te spreken. ‘We moeten durven denken aan de dag van morgen, aan de dag na COVID, want die komt. Hoe meer je denkt aan morgen, hoe minder pijn het doet vandaag.’

Enthousiasme bij de leerlingen

Mini-ondernemer en laatstejaarsleerling Matthias Darshan was alvast laaiend enthousiast over de gastles: “Ik loop ook met het idee rond om later een eigen bedrijf op te starten. Hij heeft me zeker gemotiveerd om zelf ondernemend te zijn. Als je probeert uit te zoeken wie je bent, wat je graag doet, waar je gelukkig van wordt, dan is alles mogelijk.” Ook klasgenote Laure Gérard vond het leerrijk: “Ik vond het zeer interessant om eens het persoonlijk ondernemersverhaal van zo’n topondernemer te horen. De tips die hij ons aanreikte, neem ik zeker mee voor de toekomst.”

‘Bedoeling van dit initiatief is om jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn als werknemer op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om zelf ondernemend te zijn’, zegt Peter Coenen, directeur van Vlajo. ‘De persoonlijke verhalen van ondernemers inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt zullen blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.’

Ondernemers voor de Klas is een andere grote actie van Vlajo waarbij men het Vlaamse onderwijs meer ondernemend wil maken. Met Ondernemers voor de Klas worden ruim 20.000 jongeren bereikt. Naast Ignace Van Doorselaere staan nog andere grote namen de komende weken voor de klas waaronder Herman Van de Velde (Van de Velde Group), Bart Claes (JBC), Didier Engels (Engels Ramen & Deuren) en Martine Tempels (Telenet).

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

De les van Van Doorselaere gebeurde fysiek, maar Vlajo is ook voorbereid om de lessen volledig online te geven. Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.

Aftermovie

In de pers