Leercoach in de kijker: Nabil Foki

Leercoach in de kijker: Nabil Foki

In het bruisende landschap van ondernemend onderwijs is Nabil Foki een onmisbare schakel. Met 21 jaar ervaring als leerkracht bij Virgo + in Vilvoorde, waarvan 15 als leercoach voor de Mini-ondernemingen, brengt hij een schat aan kennis over op zijn studenten.

Aangetrokken door het idee om iets extra te bieden aan de studenten uit het 7e jaar, kwam Nabil uit bij het Vlajo-programma Mini-ondernemingen. Dit programma leek hem ideaal want door studenten hun eigen mini-onderneming te laten uitbouwen krijgen zede kans om extra praktijkervaring op te doen bovenop hun stage-ervaring.

De samenwerking met Vlajo was voor Nabil een logische keuze. Als leerkracht ontbrak het hem aan specifieke knowhow en organisatorische mogelijkheden. Door met Vlajo samen te werken kreeg hij toegang tot inspiratiesessies met ondernemers, grootschalige verkoopmomenten, aandeelhoudersvergaderingen en nog veel meer zaken die hij alleen moeilijk zou kunnen realiseren.

Eén van de meest lonende aspecten van het begeleiden van studenten binnen het programma Mini-ondernemingen is, volgens Nabil, het feit dat je ze van op de eerste rij ziet groeien en openbloeien. Hij geniet ervan om studenten aanvankelijk te zien twijfelen en zichzelf onderschatten, maar uiteindelijk te zien uitgroeien tot zelfverzekerde individuen met verbeterde communicatieve vaardigheden en een grotere assertiviteit.

Ik krijg heel veel terug voor de tijd die ik erin moet investeren. Vaak hebben ze hun eigen leerproces niet door tot het moment dat ik er hun zelf op wijs. Het bijleren zonder dat ze weten dat ze aan het leren zijn vind ik heel mooi aan het project.

Nabil staat ook voor de uitdaging om studenten te blijven motiveren in situaties waarin ze worden uitgedaagd om innovatief en creatief te zijn. “Ze mogen tegen de lamp lopen maar ze moeten werken.” Het is soms loslaten als leercoach. Hij moedigt de leerlingen aan om hun comfortzones te verlaten. Door middel van diverse oefeningen en activiteiten stimuleert hij hun creativiteit en helpt hij hen bij het ontwikkelen van essentiële ondernemersvaardigheden zoals durven opkomen voor zichzelf en de leiding nemen in teamverband.

Elke maand gaan de studenten een nieuwe uitdaging aan, gaande van het verwerven van zoveel nieuwe volgers op Instagram tot het verkopen van een bepaald bedrag op een paar weken tijd of het maken van een spel in hun nieuwsbrief en het door zoveel mogelijke aandeelhouders te laten invullen.

Het bevorderen van teamwork en samenwerking is ook een cruciaal aspect van het werk van Nabil als leercoach. Hij creëert een omgeving waarin studenten worden aangemoedigd om samen te werken, taken te verdelen en elkaar te ondersteunen. Het samenbrengen van verschillende persoonlijkheden en hen motiveren om samen te werken vereist geduld en toewijding maar tegelijkertijd is diversiteit een heel belangrijke factor voor succes.

Welk onderneming is hem bijgebleven doorheen zijn carrière?

Beste Team: “Een mini die ik nooit zal vergeten is Funky Trash. Ze hadden het idee om vuilbakken te maken uit blikjes. De manier hoe ze tot dat concept zijn gekomen is zeer mooi, daarom haal ik het vaak aan als voorbeeld. De studenten hadden veel tijd gestoken in hun onderneming en hebben er ook ontzettend veel uit geleerd.”

Slechtste herinnering: “Mini’s die een zeer leuk idee hadden maar er uiteindelijk niets mee gedaan hebben. Ze realiseren hun potentieel niet en dat vind ik vooral zeer spijtig.”

Leuke moment: “In het verleden zijn we een paar keren naar Duitsland gegaan voor verkoopmomenten. Je zit dan met die taalbarrière en de studenten die hun producten proberen uit te leggen, dat heeft wel al geleid tot grappige situaties.”

Als ervaren leercoach heeft Nabil enkele waardevolle tips voor beginnende collega's. “Probeer je leerlingen te begrijpen voor je begint met iets op te leggen en ga samen met hen op zoek. Geef ze voldoende uitdagingen en geef niet op. Laat zoveel mogelijk van hen komen en proberen hun ideeën te kanaliseren tot 1 geheel waar je samen aan kunt werken. Probeer vooral het gevoel te creëren van samenwerken en er echt als coach te staan om hen te helpen in het leerproces.” Voor Nabil is het coachen van jonge ondernemers een voortdurende reis van leren en groeien.

Met zijn toewijding, passie en onuitputtelijke energie blijft Nabil een waardevolle kracht binnen het programma Mini-ondernemingen en een bron van inspiratie voor zijn studenten en collega's.