Een Vlajo Mini-onderneming met een groot hart

Een Vlajo Mini-onderneming met een groot hart

Vlajo Mini-ondernemingen hebben een groot hart. Zo stroomt er regelmatig een deel van de winst, en soms ook wel de volledige winst, naar een goed doel. Maar steeds meer zien we ook miniondernemingen die hun bedrijfsactiviteit baseren op sociaal engagement of op een enorm hartverwarmend initiatief. Zoals de ondernemers van Creazy Cure van het Sint-Paulusinstituut uit Gent. Met hun idee steken ze (chronische) zieke kinderen een hart onder de riem tijdens een ziekenhuisopname.

Zimo, de steun en toeverlaat van zieke kinderen

Het idee van Creazy Cure groeide vanuit eigen ervaringen. Hanne, één van de miniondernemers, kampt al haar hele leven met zware astma en bracht als kind veel tijd door in het ziekenhuis. Een stresserende en beangstigende ervaring. Hanne: "Als kind probeer je heel sterk te zijn en je op te trekken aan mama, papa of familie. Maar toch ben je heel erg bang. Daarom kwam ik, samen met mijn medeleerlingen, op het idee om een boekje te maken dat kinderen ondersteunt in de verwerking van de ziekte/ziekenhuisopname en de vele vragen die daar bijhoren. We kozen daarom voor Zimo als hoofdrolspeler, een schattig figuurtje dat als het ware een echte steun en toeverlaat is voor kinderen. We nemen hen even mee naar een 'andere wereld' die toch herkenbaar is. Daarmee hopen we kinderen gerust te stellen. Anderzijds kan het ook een hulpmiddel zijn voor ouders, dokters en verpleegkundig personeel, om kinderen hierin te begeleiden."

Eigen ontwerp

De leerlingen ontwierpen het boekje en het verhaal helemaal zelf. Zimo laat de kinderen, doorheen het boekje, op een creatieve manier spelletjes uitvoeren die over hun ziekenhuisverblijf gaan, maar ook over hun pijn of ziekte. In het boekje is ook plaats voorzien voor de arts. Die kan er iets in tekenen of op een makkelijke manier uitleg geven aan het kind. Het boekje werd nagekeken en finaal goedgekeurd door kinderarts dokter De Wilde van AZ Maria Middelares in Gent. De boekjes kosten 12 euro per stuk, waarvan een gedeelte naar de Cliniclowns gaat.

Jezelf ontplooien

Met de minionderneming hopen de leerlingen van Creazy Cure te ervaren wat het is om te ondernemen. Hanne: " We willen een realistische kijk krijgen op alle facetten van ondernemen. En daarnaast onze talenten ontdekken door ons te verdiepen in verschillende functies. We hebben nu al heel wat geleerd, zoals vergaderen, contacten leggen en probleemoplossend denken in soms onvoorziene situaties. We kijken uit naar het verdere verloop!"