Aanbod secundair 2024-2025

Groot nieuws, want er wordt achter de schermen keihard gewerkt aan een volledig vernieuwde Vlajo-website waar onze programma's en inhouden uitbreiding kunnen krijgen. We laten de leerlingen volledig web-based werken en voorzien modulaire mogelijkheden voor de leercoach.

Sneak preview

Hierbij alvast een eerste blik op vernieuwde leerlingenview...

De website voorziet volop eigenaarschap voor de leerling waar we deze aan de hand van Milestones doorheen het projectraject sturen.

Daarnaast zal elk project eigen webstekje krijgen op de Vlajo-omgeving meteen uitgebreide Showroom (met desgewenste een market) online kunnen plaatsen waarin wordt getoond van het project inhoudt aan de hand van tekst, foto's, video, blog, teamvoorstelling enz.

Meteen is ook ons programma-aanbod herbekeken naar aansluiting met de veranderende eindtermen.
Onze programma's kunnen binnen alle studierichtingen toegepast worden, zeker niet enkel binnen economie! Wij gaan uit van ondernemend projectwerk waarbij de aandacht in de eerste plaats gaat naar de ontwikkeling van ondernemende vaardigheden. Daarnaast bestaan er programma's waarbij leerlingen (afhankelijk van de gekozen formule) leren ondernemen, leren over ondernemen of zelf ondernemend aan de slag gaan.

We bieden programma's aan in vier categorieën:

  • doe-leer formules
  • innovatiechallenges
  • speel-leer formules
  • beroepenverkenning

Geënt op drie leeftijdsgroepen:

  • eerste graad
  • tweede graad
  • derde graad

Binnen een veilige omgeving voor zowel de leerlingen als de leerkrachten

Met Vlajo kan je op een veilige en correcte manier aan ondernemend projectwerk doen.

Met 10 bouwstenen:

    

De Vlajo-matrix 2024-2025

Wil je weten welke programma's voor jouw klas/school relevant zijn, dan vind je in onze matrix snel je gading. 

    

Team@Venture en Mini-onderneming worden modulair aangeboden:

  • full
  • 4Change
  • concept

Van huidig naar nieuw

Op vraag van de mensen die helaas niet aanwezig konden zijn op de inspiratiesessies ondertussen als webinar beschikbaar waarin we de hele matrix grondig toelichten en ook de verschillen met het huidige aanbod. Dit zullen we asap aanvullen met de linken naar leerplannen en eindtermen ter ondersteuning.

    

Hier onder linken we vanuit de toelichting naar de huidige programma's, de inhouden wijzigen immers niet echt wel de aanpak en de mogelijkheden voor zowel leerlingen als leercoaches.

Talent2Explore

Talent4Change en Kid@bizz smelten samen naar Talent2Explore. Deze nieuwe vorm zal volledig in de website gebouwd worden met de nieuwe extra mogelijkheden er meteen bij. Maar... we voorzien dit pas vanaf 2025-2026 dus je kan nog even gewoon verder werken met onze bestaande boekjes.

Team@Venture

Een waardige opvolger voor Jieha, specifiek voor de 2de graad. De inhouden blijven ongeveer dezelfde, de aanpak wordt aangepast.
Modulair en in 3 formules: Concept, 4Change en Full. (zie achterzijde matrix voor toelichting)

Mini-onderneming

De Mini-onderneming blijft bestaan, de inhouden van het Studentenbedrijf worden eraan toegevoegd. Zo krijgen enerzijds de leerlingen alle mogelijkheden naar het Vlajo-activiteitenaanbod, de leercoaches krijgen meer mogelijkheden en kunnen de inhouden al dan niet voorzien voor hun leerlingen.
Modulair en in 3 formules: Concept, 4Change en Full. (zie achterzijde matrix voor toelichting)

Go Circular

Volledig online programma. Go Circular is een programma voor leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs, waarin competenties rond duurzaamheid (circulaire economie), ondernemingszin en digitale en mediawijsheid samenkomen.

Helden Van

Met Vlajo LAB 'Helden Van' dagen we leerlingen uit om een reële probleemstelling uit de bedrijfs- en ondernemerswereld op te lossen. Samen met partners uit het werkveld lanceren we een actuele challenge waar leerlingen zelf over moeten nadenken. Inhoudelijk vertrekken we vanuit de sleutelcompetentie ondernemingszin maar jongeren maken ook écht kennis met een organisatie uit de specifieke sector: elektriciteit, bouw, zorg, voeding en logistiek.

Sci-tech

Hoe denken leerlingen over energie-efficiëntie? In samenwerking met ExxonMobil en Junior Achievement Young Enterprise Europe (JA-YE)  wil Vlajo op een bijzondere wijze aandacht schenken aan de wereldomvattende energiebehoeften, de daarvoor aanwezige en toekomstige bronnen en de daaraan verbonden gevolgen voor mens en milieu. Hiervoor organiseren we voor leerlingen uit de 3de graad wetenschappelijke en technisch-wetenschappelijke richtingen (STEM) het Sci-Tech programma. (regio's Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant)

VlajoChallenge

Gaming is veel meer geworden dan amusement, je kan er immers heel wat van opsteken. Serious games zijn computerspellen die gericht zijn op het werven van kennis, vaardigheden en attitudes.
VlajoChallenge behoort tot deze spellen en is dus meer dan een vrijblijvend spel. Het voornaamste doel van VlajoChallenge is creativiteit, informatisering, techniek en onder­nemingszin samenbrengen om zo het onder­nemend gedrag van de leerlingen te stimuleren. Dit spel is een klaschallenge waarin de leerlingen concullega's van elkaar worden.

Blik

Een kortlopend digitaal project rond studiekeuze in 6 modules. Met BLIK verruim je het zicht van je leerlingen op de beroepswereld en stimuleer je zelfkennis en -bewustzijn.

Ondernemers voor de Klas

Ondernemers voor de Klas brengt mensen uit het bedrijfsleven in dialoog met jongeren uit secundair en hoger onderwijs. Gastsprekers delen hun verhaal en spreken over de competenties van de toekomst zoals creativiteit, samenwerken en veerkracht, die noodzakelijk zijn wanneer je toetreedt tot de arbeidsmarkt. Zowel rasechte ondernemers, technici, laboranten, zorgmedewerkers, financiële bollebozen, marketeers als andere bedrijfsmedewerkers geven tijdens een twee uur durende gastles het allerbeste van zichzelf om jongeren te inspireren en hen een unieke blik in het werkveld te geven.

Oh ja, en de prijs?

Natuurlijk wil je weten hoeveel deelname aan de Vlajo-programma's zal kosten.
Bij Vlajo proberen we de prijzen beperkt te houden en waar mogelijk werken we samen met externe partners en oganisaties waardoor we sommige programma's zelfs gratis kunnen aanbieden aan de scholen. Dit zijn alvast de prijzen voor volgend schooljaar:

  • Talent4Change en Kid@bizz: €5/ll (vanaf schooljaar 2025-2026: €75 licentiekost per school)
  • Blik: gratis
  • VlajoChallenge: €8,5/ll
  • Team@Venture:
    • Full en 4Change: €13/ll
    • Concept: €8/ll
  • Mini-onderneming:
    • Full en 4Change: €18/ll
    • Concept: €10/ll
  • LAB Helden van, Sci Tech en Go Circular: gratis
  • Ondernemers voor de Klas: gratis

Getuigenissen van onze leercoaches, leerlingen en een ex-deelnemer

        

Wil je meer weten of een Vlajo-coördinator uitnodigen?

We komen graag tot bij jou op school om samen te bekijken welke Vlajo-programma's passen binnen jouw school- of klascontext. Neem gerust contact met ons op!