Vlajo Awards 2015: de beste studentenondernemingen van Vlaanderen zijn bekend

Vlajo Awards 2015: de beste studentenondernemingen van Vlaanderen zijn bekend

Vandaag organiseerde Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) – in samenwerking met eventpartner Hello bank! – voor de eerste keer de Vlajo Awards, de grootste talentenjacht voor jong ondernemend geweld in Vlaanderen. 2500 jongeren stroomden van over heel Vlaanderen toe in pretpark Walibi te Waver om er hun ondernemend jaar op een spetterende manier af te sluiten. In een grote slotshow, gepresenteerd door Bart Cannaerts, werden de beste Vlaamse studentenondernemingen van 2015 voor de verschillende onderwijsniveaus bekendgemaakt. De winnaars ontvingen hun prijzen én een ticket voor de Europese finale uit handen van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

2500 jongeren op Vlajo Awards in Walibi

Dankzij de dynamische doe-formules van Vlajo leren jongeren wat het is om ondernemend te zijn en te denken, ontdekken ze talenten bij zichzelf en maken ze bijgevolg meer gerichte en vooral meer juiste keuzes naar de toekomst toe. Ook dit schooljaar 2014-2015 verwelkomde Vlajo opnieuw heel wat jong ondernemend talent binnen haar rangen. De Vlajo programma’s tellen dit schooljaar meer dan 100.000 ondernemende jongeren en bijna 6.000 leertrajecten. Bedrijvigheid alom dus in de ondernemende scholen die Vlaanderen rijk is.

Voorafgaand aan deze slotshow in Walibi werden er 4 Vlaamse wedstrijden (parallel) georganiseerd voor jongeren van 10 tot 25 jaar. In het secundair onderwijs Beste Vlajo Jieha! (Jong Initiatief voor Eerlijke Handel) en Beste Vlajo Mini-onderneming, in het hoger onderwijs Beste Vlajo Small Business Project en businessplanwedstrijd Start Academy. De grote winnaars van deze 4 wedstrijden werden vandaag bekendgemaakt in een spetterende slotshow. De hele zaal ging meermaals uit de bol bij de verschillende live-acts waaronder beatboxer Fatty K. Na de slotshow was er ruimte voor nog meer fun. Alle jongeren konden op ontdekking in het pretpark. De 4D’s van Vlajo zijn hier ook terug te vinden. Walibi doet jongeren Dromen, Doen, Durven en Doorzetten op de vele sensationele attracties.

“Ondernemingszin is zo belangrijk”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Creatief denken, opportuniteiten zien, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en weer opnieuw beginnen: stuk voor stuk voorbeelden van competenties die je kan leren, en die tijdens je hele leven nuttig zijn. Als ondernemer, maar ook als ondernemende werknemer. Als persoon. Daarom willen we ondernemerschap binnenbrengen in het DNA van ons onderwijs. Vlaanderen barst van ondernemend talent, we moeten dat alleen van jongs af aan leren ontdekken en ontwikkelen. En daar zijn de projecten van Vlajo geknipt voor!”

“Ondernemerschap is zoals topsport. Je kan er niet vroeg genoeg mee starten. Vlajo doet de jeugdwerking”, zegt Peter Coenen, directeur van Vlajo. “In samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven, investeren we reeds op zeer jonge leeftijd in het ondernemend potentieel van onze jeugd. Naargelang ze opschuiven in hun scholaire loopbaan worden ze meer en meer getraind: doelen kiezen, weten wat je wil en ervoor gaan, gedreven en met passie. Scenario’s bedenken en omzetten in een tastbaar project. Met als resultaat: goed voorbereid zijn op een succesvol functioneren in het bedrijfsleven of als ondernemer. Elk vanuit zijn werkplek, innoverend en resultaatsgericht, waarde creëren in de economie en samenleving. Een onuitputtelijke bron. De nieuwe Vincent Kompanies of beter, de Marc Couckes komen onvermijdelijk op de radar.”

We stellen de beste studentenondernemingen van 2015 graag voor:

SECUNDAIR ONDERWIJS

  • Beste Vlajo Mini-onderneming 2015: Tapalo (Sint Leocollege Brugge)

Het 5-koppige team van Tapalo bedacht een uniek concept in het kader van drugspreventie. Hun kleurrijke covers voor (bier)glazen voorkomen dat op fuiven verdovende middelen subtiel aan een drankje toegevoegd kunnen worden. Het idee voor Tapalo kwam tot stand nadat een Brugse student op café een verdovend middel in zijn drankje kreeg en naar het ziekenhuis gebracht moest worden. “Zoals er vandaag condoomautomaten op café staan, zouden er in de toekomst ook Tapalo-automaten moeten zijn. Het is de beste manier om zorgeloos van een avondje uit te genieten. Ons product zit nog volop in de testfase, maar er werden toch al een 1200 exemplaren verkocht”, aldus Katia Baltodano, CEO van Tapalo. Met de opbrengst steunt Tapalo het fonds Emilie Leus dat via preventie jongeren wil duidelijk maken dat verdovende middelen en rijden niet samengaan.

Website: www.tapalo.be

Contactpersoon: Katia Baltodano – 0479 83 96 72 – kbaltoperez@gmail.com

  • Beste Vlajo Jieha! 2015: MoBi-Repainters (KTA MoBi Gent)

(JIEHA = Jong Initiatief voor Eerlijke Handel)

MoBi-Repainters is een stel gemotiveerde leerlingen uit 4 en 5 Schilderen-Decoratie aan KTA MoBi in Gent. Ze ontwerpen allerlei leuke en duurzame hebbedingetjes zoals gerecycleerde hangertjes en diertjes. De opbrengst gaat naar het goede doel ‘Awel’ dat naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem luistert.

Info: www.facebook.com/pages/MoBi-Repainters

Contactpersoon: Tibo De Landtsheer – 0470 21 21 84 – troteke@gmail.com

HOGER ONDERWIJS

  • Beste Vlajo Small Business Project 2015: Chick’In (UGent)

Chick’In werd opgericht door 5 studenten Industrieel Ontwerpen aan de UGent. Chick’In is een nieuwkomer in de markt van kippenhokken. Voor de kippenliefhebbers biedt Chick’In producten aan die het aanbod van concurrenten overstijgt zowel in ‘look’ als functionaliteit. Het eerste product is een kippenhok dat mensen toelaat om kippen te houden in een stedelijke omgeving. “De huidige hokken focussen niet voldoende op de noden van de klanten waardoor een heel aantal klanten ontevreden zijn. Chick’In voorziet ook een platform waar mensen met een passie voor kippen hun ei kwijt kunnen en kunnen communiceren over alles wat gerelateerd is aan kippen”, aldus Wout Mareen, CEO van Chick’In.

Website: http://www.chickin.be

Contactpersoon: Wout Mareen – 0473 77 81 21 – wout.mareen@ugent.be

  • Winnaar Start Academy 2015: Wood You? (UGent)

Vijf studenten Industrieel Ontwerpen aan de UGent wonnen met een innovatief speelgoedconcept de competitie Start Academy 2015. Wili is een duurzaam houten speelgoedautootje met een hoog educatief en creatief karakter. Met de Wili smartphone app stellen kinderen hun droomauto samen en die wordt dan omgezet in een houten versie. Ze kunnen het productieproces van hun autootje volgen via de app. De studenten bekijken nu of ze Wili ook echt kunnen produceren.

Contactpersoon: Jonas Callewaert – 0479 02 11 04 – jonas.callewaert@ugent.be

Bekijk hier de fotoreportage

Bekijk hier de sfeervideo