Competitieve leerkrachten spelen Vlajo Challenge

Competitieve leerkrachten spelen Vlajo Challenge

Over ondernemerschap leren kan via lessen economie maar net zo goed via een online educatief spel. Als aanvulling op Vlajo Challenge, waarbij leerlingen baas worden van hun eigen virtuele winkelketen, organiseert Vlajo sinds 4 jaar de Vlajo Challenge Teachers Competition waarin leercoaches zelf aan de beurt zijn. Van midden april tot eind mei vond een nieuwe, succesvolle editie van dit online educatief spel plaats waarbij leerkrachten secundair en docenten hoger onderwijs uit heel Vlaanderen de strijd met elkaar aangingen. De deelnemers werden elkaars concurrenten in hun missie om hun eigen onderneming in de virtuele winkelcentra ‘Teachers Shopping Center’, ‘Teachers Gallery’ en ‘Teachers Village’ optimaal te beheren. Leercoaches Nele Baeke (College Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn), Beatrijs Neirinck (Handelsinstituut Regina Pacis) en Timothy Decoster (VIVES) kwamen als winnaars uit de bus en mochten een deel van de prijzenpot van € 1.000 in ontvangst nemen.

Steeds meer scholen kiezen voor toekomstgericht onderwijs: ze laten hun leerlingen verder kijken dan de randen van hun boek of de muren van hun klaslokaal. Vooruitstrevend onderwijs impliceert talentontwikkeling en een competentiegerichte manier van lesgeven. Vlajo Challenge helpt scholen om hier een eerste stap te zetten. Om de leerkrachten zo goed mogelijk voor te voorbereiden, organiseerde Vlajo naast een reeks Vlajo Challenge-workshops ook een Teachers Competition voor alle enthousiaste Vlajo Challenge leercoaches.

Elke deelnemende leercoach dacht en handelde als ondernemer in de opening en het beheer van meerdere winkels: producten aankopen, een winkel een boost bezorgen via het installeren van airco, een nieuwe kassa, met korting aankopen, reclame voeren, marktaandeel veroveren en ondertussen een lening afbetalen. De meeste ‘ondernemers’ slaagden erin om na tientallen rondes hun ondernemingswaarde positief en in stijgende lijn te krijgen, waarmee de deelnemende leercoaches bewezen dat een faillissement niet aan hen besteed is. Om de twee dagen werd een ronde gespeeld, een strak tempo dus!

Beatrijs Neirinck, leerkracht in Handelsinstituut Regina Pacis in Tielt, winnares van winkelcentrum Teachers Gallery is in de wolken met haar eerste plaats: “Ik ben zeer tevreden met de overwinning. Het spel zit zeer goed in mekaar. Het was wel erg intensief, je moet er constant mee bezig zijn. Maar eens je erdoor gebeten bent, laat het je niet meer los.”

Ook de andere laureaten sloten met veel voldoening hun Vlajo Challenge-avontuur af. Mieke Calus: “Het was een leerrijke wedstrijd die de ondernemingskriebels toch weer heeft aangewakkerd.”

De volledige winnaars-ranking zag er zo uit:

  • Teachers Shopping Center

1. Nele Baeke van College OLV Ten Doorn, Eeklo
2. Thomas Desmet van Heilig-Hartcollege, Waregem
3. Ellen Geerits van Agnetendal, Peer

  • Teachers Gallery

1. Beatrijs Neirinck van Handelsinstituut Regina Pacis, Tielt
2. Kathelijne Houben van Don Bosco, Genk
3. Mieke Calus van VIVES, campus Roeselare

  • Teachers Village

1. Timothy Decoster van VIVES, Kortrijk
2. Katrien Claerbout van Burgerschool, Roeselare
3. Bastiaan Druwel van IMB, Brugge