'Scholen kweken onvoldoende ondernemers'

'Scholen kweken onvoldoende ondernemers'

Trends (10 december 2015) - Onder impuls van afscheidnemend voorzitter Yves Servotte groeide Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) uit tot de referentie in onderwijsprojecten rond ondernemerschap. Zijn opvolger, Herman Van de Velde, roept het bedrijfsleven en de overheid op om meer te investeren in ondernemerschapsonderwijs.

Dit jaar gaven 350 ondernemers en bedrijfsleiders niet minder dan 550 gastlessen voor meer dan 10.000 leerlingen en studenten uit het secundair en hoger onderwijs. Dat gebeurde in het kader van 'Ondernemers voor de Klas', een van de programma's van Vlajo. Dat staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw en is de belangrijkste Vlaamse speler in ondernemerschapsonderwijs. De vzw biedt praktijkgerichte onderwijsprogramma'saan om ondernemingszin en ondernemerschap bij jongeren - van kleuters tot universiteitsstudenten - te stimuleren. De bekendste initiatieven zijn de miniondernemingen, studentenbedrijf.be, Small Business Project, Start Academy en Ondernemers voor de Klas.

Via het Agentschap Ondernemen financiert de Vlaamse overheid ruim de helft van het jaarbudget. Met de sponsoring vanuit het bedrijfsleven komt dat op afgerond 2 miljoen euro. Het laat de 28 medewerkers van Vlajo toe jaarlijks meer dan 100.000 jongeren te bereiken en zo'n 2,8 miljoen uren ondernemer-schapsonderwijs toe te voegen aan het curriculum.

"Het was ooit anders", zegt Yves Servotte, afscheidnemend voorzitter Vlajo. "De relaties tussen ondernemers en het onderwijs zijn veel verbeterd. In de jaren tachtig was het knokken om in een tiental scholen binnen te geraken om het over ondernemerschap te hebben." Servotte is het typevoorbeeld van de ondernemende manager. "Maar ondernemen is altijd mijn droom geweest." De bio-ingenieur maakte carrière bij Amylum, Remy Industries en Beneo in Tienen. Sinds 2008 trekt hij ook aan de kar als hyperactieve voorzitter van Vlajo vzw. Op 16 december geeft hij de fakkel door aan Herman Van de Velde, voorzitter bij de lingeriegroep Van de Velde en nationaal voorzitter van werkgeversorganisatie Etion (vroeger VKW).

Lees het volledige interview met Yves Servotte en Herman Van de Velde in Trends van 10 december 2015

Tekst: Roeland Byl en Kurt De Cat

Fotografe: Debby Termonia