Innovatieve wetenschapsleerlingen in actie

Innovatieve wetenschapsleerlingen in actie

Ondernemen, dat is ook innoveren. Daarom organiseerde Vlajo, in samenwerking met RESOC/SERR Midden West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen, Actie voor Starters en de Stad Tielt een Innovatiekamp in het teken van Nieuwe Materialen. Maar liefst 90 wetenschapsleerlingen uit West -en Oost-Vlaanderen bogen zich in het VTI in Tielt in gemengde teams over de bedrijfsuitdagingen van Grandeco, Injextru Plastics, Plastics@Tielt en Quadrant.

Er werd, samen met de bedrijfsexperts, druk gebrainstormd over creatieve oplossingen. De vier beste teams mochten de resultaten van hun brainstormsessie voorstellen aan een professionele jury.

Uiteindelijk ging de hoofdprijs naar team Grandecafé. Bryan, Maxime, Silas, Michiel en Elias maakten indruk met een employer brand -en wervingscampagne voor Grandeco. Met een multifunctionele bistro willen ze werknemers, maar ook buitenstaanders aanspreken. Om aan te tonen dat Grandeco een duurzame producent is van vinyl wandbekleding, zouden ze het interieur inrichten met producten (wandbekleding, maar ook duurzame accessoires) van Grandeco.
 
Zowel de deelnemende bedrijven, als de leerlingen waren enthousiast over deze innovatieve uitdaging.
 
Evy Dubois, HR Officer van Grandeco: "Ik was echt verbaasd over de vele creatieve oplossingen van de jongeren. Grandecafé bood het meest toepasbare en meest concrete voorstel. We denken er dan ook sterk aan om dit idee te lanceren binnen ons bedrijf."
 
Voor team Grandecafé was de overwinning de kers op de taart, maar nog meer genoten ze van de ervaring op zich.
 
Bryan Vandevoorde (Spes Nostra, Kuurne) verlegde grenzen tijdens dit kamp: "Het is niet eenvoudig om met mensen die je niet kent een opdracht tot een goed einde te brengen. Gelukkig bleek dat uiteindelijk best wel mee te vallen. We leerden mekaar snel kennen tijdens de brainstorm en bleken een complementair team. Ik leerde vooral om breder te kijken dan de theoretische context."
 
Michiel Debrabandere (VTI, Waregem) genoot het meest van het brainstormen: "Bij het teamwork heb ik eigenlijk geen problemen ondervonden. We stonden allemaal achter het idee en dat is onze sterkte geweest. Extra fijn is het feit dat Grandeco eraan denkt om het echt te realiseren."
 
Voor Silas Deblanc (VTI, Waregem) was de samenwerking met anderen een leuke ervaring: "We leerden om rekening te houden met andere meningen en bereikten zo een goed compromis. Daarnaast was het belangrijk om probleemoplossend te werk te gaan. Ik ben dan ook heel trots op het resultaat."
 
Ilknur Sahin (St. Bavo, Gent) zat niet in het winnende team, maar ondervond ook de kracht van goed teamwork: "We kwamen zeer goed overeen, er waren nooit echt problemen. Ik ben enorm blij met deze ervaring, maar zonder de anderen zou ik het nooit gekund hebben."
 
Meer weten over de Vlajo Innovatiekampen? Klik dan hier.
Een overzicht van onze andere geplande innovatiekampen kan je hier terugvinden.