Jongeren bedenken oplossingen voor duurzame mobiliteit op Vlaamse Sci Tech Challenge

Jongeren bedenken oplossingen voor duurzame mobiliteit op Vlaamse Sci Tech Challenge

Honderd wetenschapsleerlingen (3e graad) uit 9 Vlaamse scholen namen gisteren deel aan de Vlaamse Sci Tech-wedstrijd in het Provinciaal Havencentrum te Antwerpen. Zij werden door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om in de huid te kruipen van een consultancybureau, met de opdracht om een duurzaam transportplan uit te werken voor Brussel. Deze wetenschappelijk, technische wedstrijd wil jongeren enerzijds informeren over de huidige en toekomstige energieuitdagingen, anderzijds wil ze interesse aanwakkeren om voor een wetenschappelijke of technologische studierichting te kiezen. Winnaar van deze challenge werd het team B3tro.

Milieuvriendelijk openbaar vervoersysteem

Het scenario: Brussel is geselecteerd voor het hosten van wedstrijden tijdens het Euro 2020-voetbalkampioenschap. Brussel organiseert in juli 2020 zes wedstrijden gespreid over twee weken. Vorm met je team een klein consultancybureau en bedenk een milieuvriendelijk openbaar vervoerssysteem voor de periode van het kampioenschap. Dat was de opdracht die 100 bollebozen uit verschillende Vlaamse scholen voorgeschoteld kregen. Tijdens hun challenge werden de teams bijgestaan door experts van ExxonMobil. Een bedrijfsjury beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van innovatie, haalbaarheid, technologie, kostenanalyse, creativiteit, kwaliteit en groepsgeest.

Team B3tro kwam als grote winnaar uit de bus. Milan Bienstman (Ursulinen Mechelen), Jarne Wilms (College Hagelstein Sint-Katelijne Waver), Jef Geys (Sint-Michiel Leopoldsburg), Sarah Michielsen (Koninklijk Atheneum Zaventem), Andreea Seder (KA Pitzemburg Mechelen) en Janne Tollenaere (Atheneum Campus Van Eyck Maaseik) formuleerden een oplossing door een cirkelvormige magnetische spoorlijn rond de stad aan te leggen met verschillende haltes. Supporters kunnen hier gebruik van maken zonder dat het een invloed heeft op het dagelijkse verkeer binnen de stad.

Samen toekomstgericht denken

Jef Geys zat in het winnende team: Ik vond de challenge uitdagend en zeer activerend. We hebben als een team hard samen moeten werken en overleggen om tot ons resultaat te komen. Dit was zeer leuk en leerzaam, omdat we elkaar nog niet kenden en dus moesten leren samenwerken”. Stijn Van Lierde, European Technology Center Site Operations Manager ExxonMobil: “Fascinerend hoe nieuwe teams van mensen er op zo’n korte tijd in slagen om de presentatie te distilleren in vier minuten die perfect het gedachtengoed van een volledige dag weergeeft”. Jan Reynaert, Voka Senior Manager Ondernemingsrelaties: “In minder dan 1 dag tot dergelijke innovatieve concepten komen, terwijl men elkaar op voorhand nog nooit ontmoet heeft, daarvoor past enkel een diepe buiging. De toekomst van het ondernemerschap in Vlaanderen is verzekerd”!

B3tro neemt op 15, 16 en 17 mei 2018 deel aan de grote Europese finale in het Europees Parlement in Brussel.

Havencentrum als inspirator

Het Antwerpse Havencentrum was de uitgelezen plek voor deze challenge. ExxonMobil en het Havencentrum werken nauw samen voor tal van projecten, waaronder deze challenge.  

Sci Tech Challenge onderstreept belang van technologie en wetenschap

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “Het vermogen van een industrie om vooruit te lopen hangt af van de toekomstige generatie ingenieurs/wetenschappers. Deze toekomstige generatie hebben we hier vandaag aan het werk gezien”, aldus Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux.