Studenten bedenken pastashaker voor Soubry

Studenten bedenken pastashaker voor Soubry

90 studenten uit heel Vlaanderen zakten vandaag af naar het Huis van de Voeding in Roeselare voor het 10-uur durende Vlajo Innovatiekamp met als thema ‘voeding’, georganiseerd door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met Fevia, RESOC Midden-West-Vlaanderen, Alimento, POM West-Vlaanderen, met de Fabrieken voor de Toekomst Voeding en Actie voor Starters. De winnaars, twee studenten ‘Bedrijfsmanagement’ van Hogeschool Odisee, twee studenten ‘Agro- en Biotechnologie’ van Katholieke Hogeschool Vives en één student ‘Ecotechnologie’ van Katholieke Hogeschool Vives, bedachten voor voedingsbedrijf Soubry een innovatief concept voor instant-pasta voor het brede publiek: de pastashaker. Met dit innovatiekamp wil men jongeren, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap. 

 

De jongeren kregen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door vier ondernemingen uit de voedingsindustrie:

 

  • Agristo

Hoe kunnen nieuwe, duurzame producten of het gebruik van duurzame materialen aantrekkelijk gemaakt worden

bij de retailer en bij de eindconsument?

 

  • Ardo

Hoe vergroten wij de instroom van sterke operatoren en techniekers naar de voedingsindustrie in het

algemeen en naar Ardo in het bijzonder?

 

  • Brouwerij De Leite

Bedenk een nieuwe, originele en realistische reclamecampagne voor een authentiek gebrouwen bier.

 

  • Soubry

Bedenk innovatieve bereidingen of concept voor instant-pasta voor het brede publiek.

 

De teamleden kenden elkaar vooraf niet, ze dienden zich snel aan elkaar aan te passen en ontdekten hoe ze het meest efficiënt konden samenwerken. De innovatiedag speelde in op een aantal sleutelcompetenties: doelgerichtheid, motivatie, out-of-the box denken, zin voor initiatief, besluitvorming,… en maakte verder gebruik van de organisatorische competenties van de deelnemers.

 

Het winnende team bedacht een innovatieve pastashaker. “Onze pastashaker bevat pasta en een poedereenheid. De eerste keer zit de pasta erin omdat deze zo wordt aangekocht. Verder krijg je er enkele poedereenheden bij. Deze poedereenheden vormen de saus. De pasta zit in de shaker, men voegt vervolgens water toe en tot slot de poedereenheden. De maatstreepjes op de shaker geven aan tot waar de klant welke substantie moet toevoegen”, zegt een enthousiaste Tom Van Langenhove. “De pastashaker is herbruikbaar, we gaan maatstreepjes voorzien zodat de klant weet tot waar er pasta in de shaker moet en tot waar het waterniveau moet komen. Verder zijn de poedereenheden afzonderlijk te kopen in de winkel of via de onlinewebshop. We gaan de pastashaker aanbieden in verschillende kleuren en maten. Deze shakers zouden op termijn ook personaliseerbaar worden. We zouden ons product aanbieden aan mensen die weinig tijd hebben, studenten, festivalgangers, mensen die gaan kamperen,…”, vult zijn teamgenoot Bert Lefere verder aan.

 

Een jury van bedrijfsmanagers koos aan de hand van verschillende bedrijfspresentaties het meest beloftevolle idee. “Hopelijk zetten onze bedrijven op korte termijn in op enkele quick-wins en werken ze op langere termijn een aantal voorgestelde ideeën dieper uit”, aldus Hilde Wynen van Alimento. “Na de eerste brainstormsessie ging ik even horen bij de studenten; ik viel letterlijk achterover door het enthousiasme, de hands on mentaliteit en de ruimdenkendheid van de studenten. Ik geloof echt dat dit een super leerrijke ervaring is, zowel voor de studenten als voor de experts uit het werkveld”, besluit Stefanie Dumortier van Agristo.

Dit innovatiekamp kadert binnen de Food at Work Days, georganiseerd door Fevia en Alimento. Deze Food at Work Days zijn een reeks initiatieven en events om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie.

Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.

 

BIJSCHRIFT FOTO

 

Het winnend team van het Vlajo Innovatiekamp i.s.m. met Fevia, RESOC Midden-West-Vlaanderen, Alimento, POM West-Vlaanderen, met de Fabrieken voor de Toekomst Voeding en Actie voor Starters:

 

Tom Van Langenhove (Hogeschool Odisee), Silke De Len (Hogeschool Odisee), Gilles Van Den Broucke (Katholieke Hogeschool Vives), Amber Hazenberg (Katholieke Hogeschool Vives) en Bert Lefere (Katholieke Hogeschool Vives)